24-årige Patrick Rechnitzer, der er i gang med en uddannelse til salgsassistent, har en drøm. Han vil være købmand en dag.

 

Den drøm kunne han dog have været nødt til at udsætte, da han var ved at være færdig med sit tre måneders EUS-forløb på Uddannelsescenter Holstebro, UCH, og skulle finde en elevplads.

 

Patrick ville gerne i marts 2018 starte som elev i Rema 1000 på Døesvej i Holstebro, hvor han i nogle år havde været fritidsjobber. Men Rema 1000 var lige blevet færdig med at ansætte de elever, som kæden skulle bruge det næste halve år. Først til august skulle kæden bruge nye elever. Rema 1000 har godt 200 elever.

 

Altså ville Patrick være nødt til at vente et halvt år efter endt uddannelse på at starte som elev, eller han skulle ud og finde en anden elevplads.

 

Men så tog købmand Lars Pedersen, der gerne ville ansætte Patrick, kontakt til HK.

 

Købmand Lars Pedersen, Rema 1000, Døesvej i Holstebro, og elev Patrick Rechnitzer.

Købmand Lars Pedersen (til venstre) har fået en elev og Patrick Rechnitzer en elevplads - med hjælp fra HK.

 

Købmand gik til HK

- Jeg kunne huske, at der i nogle tilfælde havde kunnet laves specialaftaler, så jeg ringede til HK MidtVest og spurgte: Hvad gør vi, fortæller Lars Pedersen.

 

HK tog kontakt til UCH, mens købmanden undersøgte, om der i Rema 1000 regi kunne afviges fra det normale elevforløb. Og ved fælles hjælp lykkedes det at strikke et særligt forløb sammen for Patrick, der startede som elev i butikken 18. februar 2018.

 

- Det blev lavet sådan, at jeg kunne starte som elev i butikken, mens jeg gjorde mit EUS-forløb færdigt, beretter Patrick.

 

Kunne klare skoledelen online

UCH ændrede de sidste fem uger af 10-ugers forløbet fra at være skolebaseret til at være online, så Patrick i stedet for at skulle være på skolen og følge undervisningen fra kl. 8-15 hver dag kunne arbejde i butikken og så lave sit skolearbejde, når det passede ind.

 

- Jeg var kun på skolen nogle enkelte dage i løbet af den halvanden måned, og det var bare alletiders, fordi det betød, at jeg fik den elevplads, jeg gerne ville have, siger Patrick.
 
- Vi vurderede i Rema, at når Patrick kendte butikken så godt som fritidsjobber, hvor han blandt andet havde været lukkeansvarlig, så kunne han godt nøjes med at være 50 procent af tiden i butikken de første uger, mens han sideløbende gjorde sit skoleforløb færdigt, forklarer Lars Pedersen, der var helt med på, at han ikke kunne modtage lønrefusion samtidig med, at Patrick arbejdede i butikken.
 
- Jeg synes, der på alle måder er tale om en win win situation. Jeg fik den elev, jeg gerne ville have, og Patrick fik en elevplads til tiden. Og jeg synes bare, at det viser, at hvis man tager udfordringen op, så kan man løse mange problemstillinger, siger han.

 

Flere online forløb på vej

Også Jette Dalgaard Stefansen, som er uddannelsesleder hos UCH, er meget tilfreds med løsningen.

 

- Som uddannelsesinstitution er vi meget bevidste om vores rolle i forhold til, at samfundet kan få de bedste betingelser for faglært personale. Vi går rigtigt langt for at finde en god løsning tilpasset både eleverne og virksomhederne, og for at tilpasse os omverdenens behov er vi i gang med at udvikle flere forløb, som kan tages online, enten hele forløbet eller blot enkelte fag. Men vi holder fast i, at der skal være kvalitet i den undervisning, vi leverer, uanset om det foregår på skolen eller online, fortæller hun.
 
- Og det stiller store krav til eleven, at man i fem uger skal sidde hjemme og arbejde med et forløb, hvor man dagligt/ugentligt er online i kontakt med sin underviser/vejleder. Så man må ikke tro, at man kan tage et online fag uden at yde en lige så stor indsats som, hvis man var på skolen. Et online forløb er blot mere fleksibelt, fordi det kan gennemføres for eksempel om aftenen, understreger hun.
Artiklen er opdateret 15. oktober 2018

DU FÅR HJÆLP TIL AT FINDE OG SØGE JOB

Du kan få personlig sparring på din ansøgning og dit cv af vores specialister på området. Du skal bare sende dine dokumenter til os, så vil du blive kontaktet af en vejleder hurtigst muligt.
Er du på udkig efter nyt job? Så tilmeld dig HK Jobbørs – uanset om du er i job eller ledig. Her hjælper vi hver dag arbejdsgivere over hele landet med at finde de helt rigtige HK’ere til spændende stillinger. Tilmeld dig nu, så du kan komme i betragtning, når der kommer nye jobs, der matcher dine kompetencer.