- Det er helt fantastisk, siger Janne, der er 35 år og siden oktober 2015 har været sekretær i faglig afdeling hos fagforbundet FOA i Herning.

 

Janne er uddannet frisør i 2007 men fik vandallergi lige efter sin svendeprøve og kom i stedet til Nordea, hvor hun fik en intern uddannelse som salgsassistent i 2010. 

 

Men i juli 2015 under barsel med sit første barn besluttede hun at sige sit job op, fordi familielivet i Herning ikke harmonerede med en pendlertilværelse i tog til Aarhus.

 

Janne Lisby Pedersen

 

- Da jeg begyndte at søge job, kunne jeg konstatere, at de jobs, jeg gerne ville søge, krævede en kontoruddannelse, og det havde jeg ikke. Så da jeg blev ansat hos FOA som sekretær, følte jeg mig meget taknemmelig, forklarer hun.

 

Ville gerne have papir

Janne Lisby Pedersen kunne i jobbet hos FOA trække på stor praktisk erfaring med blandt andet referatskrivning og udarbejdelse af dagsordener fra Nordea. 

 

Alligevel kunne hun godt tænke sig at få papir på sine kvalifikationer, så til en udviklingssamtale luftede hun tanken om uddannelse for Jens Klaris, næstformand for FOA Herning, der var positiv over for idéen.

 

I efteråret 2016 gik Janne på barsel med sit andet barn, og under barslen modnedes tanken om uddannelse. Tilbage på jobbet fik hun mere og mere lyst til igen at komme på skolebænken, og inspireret af nyhedsbreve fra HK, som hun er medlem af, besluttede hun i august 2018 at booke en samtale med Hanne Lund-Nielsen, karrierevejleder i HK MidtVest.

 

- Jeg ville gerne høre noget om de økonomiske muligheder men blev overrasket, da jeg af Hanne Lund-Nielsen fik at vide, at jeg formentlig på ret kort tid ville kunne få papir på mine kvalifikationer, fortæller hun.

 

Blev realkompetencevurderet

Janne Lisby Pedersen blev ultimo august 2018 realkompetencevurderet (RKV) hos Herningsholm Erhvervsskole og fik at vide, at hun kunne springe hele praktikdelen over og nøjes med at tage et fem ugers hovedforløb og en uges fagprøve. Så ville hun have en kontoruddannelse med speciale i administration.

 

- Jeg gik til Marianne Højlund Christensen, der er formand for FOA Herning, og hun syntes bare, at jeg skulle springe ud i det, beretter Janne.

 

I uge 6 i 2019 starter Janne på uddannelsen, som hun vil være færdig med i uge 39, da hun ikke tager de seks ugers uddannelse i streg men over en længere periode.

 

Sideløbende arbejder hun hos FOA med fuld løn, idet FOA kan søge VEU-godtgørelse svarende til 100 procent af dagpengesatsen for de perioder, Janne har undervisning.

 

Får gode kort på hånden

- Jeg glæder mig meget til at starte. Det er mange år siden, jeg har været på skolebænken, så det er spændende, om jeg kan finde ud af det. Men jeg tænker, at selvfølgelig kan jeg det, siger Janne og fortsætter:
 
- Jeg synes, at de seks ugers uddannelse virker overskueligt. Jeg har frihed til at tage af sted, og jeg har fuld løn. Det bliver ganske enkelt ikke bedre, og jeg tænker: Hvor var det godt, at jeg tog den karrieresamtale hos HK.
 
- Nu får jeg papir på det, jeg kan, og det giver mig gode kort på hånden, hvis jeg eksempelvis engang skulle miste mit job, eller jeg får lyst til at bygge oven på uddannelsen og dygtiggøre mig. Det er nu også en mulighed, siger hun.
Artiklen er opdateret 05. november 2018

BRUG KARRIERETELEFONEN – DEN ER OGSÅ FOR DIG

Vi har et helt hold af karriererådgivere, der sidder klar til at tale med dig – uanset om du ved, hvad du vil eller er lidt i tvivl om, hvor du skal hen i dit arbejdsliv. De lytter til dig og hjælper dig med at komme godt videre. De rådgiver dig om dine muligheder og alt det, du kan gøre for at udvikle dig, blive dygtigere og få styr på dine mål og ambitioner.