EUX’erne på Viden Djurs i Grenaa samles en gang om måneden i kantinen til fælles information og oplæg fra folk udefra. HK Østjylland er med jævne mellemrum en af oplægsholderne.

- Vi har et meget tæt samarbejde med skolerne om at oplyse og undervise de studerende i arbejdsmarkedsforhold. Vi fortæller både om den danske model, men også om vigtigheden af at være med i et fællesskab, der kan hjælpe, hvis eksempelvis chefen ikke opfører sig som en drøm, fortæller ungdomskonsulent Dennis Frandsen.

To af de studerende er Sebastian Surland og Rasmus Jørgensen. De går begge på 1. år af EUX.

- Det er rigtig fint, at Dennis kommer og giver os et indblik i, hvad det hele er for noget. Jeg har hørt om overenskomster, fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer, men jeg har ikke helt styr på, hvad det betyder for mig. Så jeg har lært meget af Dennis i dag, fortæller Sebastian Surland.

Skolebesøg gør en forskel

Sebastian Surland

Dennis Frandsen har aftalt en tur rundt i flere klasser i løbet af formiddagen, inden han sætter sig et centralt sted på skolen, hvor alle kan komme forbi og få en snak om alt fra medlemskab af fagforeningen til spørgsmål om fritidsjob.

- Klassebesøgene tager cirka 15 minutter, hvor jeg fortæller dem om, hvad HK kan tilbyde som fagforening. Her kan de også stille mig spørgsmål og jeg forsøger at prikke lidt til dem, så vi kan få en dialog om, hvorfor de skal melde sig ind. Alle de spørgsmål, de ikke får stillet i klassen, kommer de med, når jeg sidder på min stand, for de har rigtig mange spørgsmål og vil meget gerne snakke, fortæller Dennis Frandsen.

Et af de store spørgsmål for de studerende er, hvordan de får en praktikplads, og hvordan HK kan hjælpe, hvis de har problemer i fritidsjobbet.

- Vi får mange informationer fra skolen, men når Dennis kommer forbi, så får vi det skåret ud i pap på en anden måde, og det er rigtig godt, siger Sebastian Surland.

- Som ung er har man nok ikke så meget lyst til at gå til chefen, hvis forholdene på jobbet ikke er i orden. Jeg har selv prøvet at have en chef, der ikke havde styr på arbejdsplanerne. Dengang kunne jeg godt have brugt nogen, der kunne tale for mig, så det er rart at vide, at det faktiske er det, fagforeningen kan, siger Rasmus Jørgensen.

Skolebesøg gør en forskel

Rasmus Jørgensen

Turen rundt i klasserne slutter i Sebastian og Rasmus’ klasse, hvor Dennis Frandsen overtager undervisningen i en time. Her får de studerende en fortælling om rettigheder og pligter på arbejdsmarkedet, og en historie om den danske models tilblivelse, fortalt på en måde, som de unge kan relatere sig til.

- Vi har snakket om det i samfundsfag, men ikke på den måde, som Dennis har forklaret det på. Han bruger eksempler fra vores fritidsjob, så det bliver rigtig nemt at forstå.  Man kan sige, at vi havde kikkerten for øjet, inden han kom, men nu har han sat en ny kikkert op, der giver et meget bredere billede, siger Rasmus Jørgensen.

De to kammerater overvejer nu, om de vil melde sig ind i HK.

- Der er nok mange unge, der tror, at de bare kan melde sig ind, hvis de får problemer. Det kan man åbenbart ikke. Så det er vel lidt lige som med en cykelhjelm. Den tager man på, for at beskytte hovedet, hvis uheldet er ude. Og jeg gider i hvert fald ikke blive snydt af en arbejdsgiver, uden at kunne gøre noget ved det, siger Sebastian Surland.

Skolebesøg gør en forskel

Dennis Rasmussen