Betina Hansen (tv) pointerer, at det hedder Tandlægeskolen uden højskole. Foruden at være Københavns Universitets tandlægeuddannelse, er det også her, at man kan få en mere spiselig tandlægeregning, hvis man agerer prøveklud for de tandlægestuderende. Foto: Mikkel Østergaard.

Uanset, om man spørger blandt de studerende, nærmeste kollegaer eller blandt andre faggrupper på Tandlægeskolen i København, er svaret entydigt: Klinikassistent på Tandlægeskolen Marianne Bengtson er Danmarks bedste kollega.

Marianne møder os med et stort smil, da hun henter HK Statbladets udsendte reporter og fotograf i receptionen på Tandlægeskolen i København. Man får hurtigt en indikation af, hvorfor hun er afholdt af kollegerne. Det er svært at sige præcist hvad det er, der gør at man straks føler sig velkommen i hendes selskab. Måske er det bare smilet og den glade stemme, som også skinnede igennem i telefonen den anden dag.

Én ting er dog sikkert. Det er ikke nykker eller krukkeri ovenpå nomineringen til Danmarks bedste kollega, der giver hende overskuddet.

- Jeg er glad for at blive nomineret, og jeg bliver også rørt over, at det er mine kolleger, der har indstillet mig. Men jeg bliver også forlegen. Jeg er ikke hende, der elsker at træde for meget frem i lyset, siger hun.

Det er ikke første gang, at Marianne bliver anerkendt. Sidste år modtog hun prisen som ’Årets Afdeling’ fra de studerende på Tandlægeskolen for hendes lyttende og hjælpsomme væsen. Marianne er sin egen afdeling på undervisningsklinikken, hvor hun sørger for at holde styr på regninger, journaler og udlevere materialer til de studerende.

En nominering fra hjertet

Efter den varme modtagelse i receptionen følger vi i Marianes fodspor op på førstesalen og bliver ført gennem et stort, hvidt behandlingsafsnit.  Her kan man høre den velkendte pustelyd fra tandlægens pusteinstrument i baggrunden, mens odontologiens ungdom i hvide kitler arbejder i en aura af koncentration.

Mariannes kontor har det obligatoriske hæve-sænkebord, et mindre bord med fire stole og masser af skabe, hvor de studerende jævnligt henter grej. Marianne har været ansat i 24 år, mens Betina, der er klinikassistent i indkøbsafdelingen, har været på skolen i 25 år.

- Vi er vel en slags veninder, siger Betina, mens Marianne nikker bekræftende.

Det var Betina, der i sin tid indstillede Marianne til prisen som Danmarks bedste kollega. Det gjorde hun fluks, da hun på HK’s hjemmeside blev opmærksom på kampagnen.

- Jeg var ikke et øjeblik i tvivl om, at det skulle være Marianne. Det kom lige fra hjertet, siger hun.

- Hun er den bedste kollega. Hun er lyttende. Den, som alle kan komme og snakke fortroligt med, og så er hun også god til at lægge en arm rundt om folk, hvis der er behov for det.

I Betina og Mariannes tid har Tandlægeskolen været igennem flere sparerunder, og det er oftest i situationer med utryghed, at kolleger på tværs af afdelinger har brugt Mariannes medmenneskelige egenskaber.

Marianne (th) hjælper en af de tandlægestuderende med at finde nogle papirer. Tandlægeskolen er en del af Odontologisk Institut på Københavns Universitet, der ligger på Nørre Allé i København. Der er 450 studerende indskrevet på studiet, hvoraf næsten to tredjedele er kvinder. Foto: Mikkel Østergaard.

- Prisen ændrer ikke noget

Tirsdag 13. november løber kåringen af Danmarks bedste kollega af stablen. Det foregår i Cirkusbygningen i København, hvor hyldest og kåring bliver efterfulgt af en festlig aften. Og 25.000 kroner til vinderen og dennes kolleger.

Hverken Betina eller Marianne er meget for at spå om udfaldet af kåringen. De lader blikket falde på de øvrige kandidater, der omfatter alt fra en Netto-medarbejder i Thisted til en teamleader ved Scandlines i Gedser. Marianne lader sig ikke dupere ved tanken om, at hun selv kan vinde de 25.000 kroner og blive Danmarks bedste kollega.

- Det tænker jeg ikke så meget på. Jeg er bare glad for at være blandt de 10 nominerede. Men ellers glæder vi os bare til at få noget god mad, lidt at drikke og have en hyggelig aften. Og skulle jeg gå hen at vinde, så ændrer det ikke så meget. Det må du gerne skrive, siger hun med et smil på læben.

Det siger kollegerne

Jeannette Petersen, klinikassistent på Tandlægeskolen

- Det er en meget velfortjent nominering. Marianne er intet mindre end en fantastisk kollega, siger Jeanette, der har været kollega med Marianne i 22 år.

Lisa Haulund, tandlægestuderende på 9. semester

- Jeg er slet ikke overrasket over, at Marianne er nomineret til Danmarks bedste kollega. Hun er altid glad, smilende og en meget hjælpsom kollega.

 

Marianne Bengtsson, klinikassistent

  • 50 år - ansat i 24 år på Tandlægeskolen til januar.
  • Uddannet tandklinikassistent
  • Arbejdsmiljørepræsentant på Tandlægeskolen
  • Medlem af Tandlægeskolens HK-klub