IBM

IT-firmaet IBM bryder virksomhedsoverdragelsesloven med fyringen af 90 af de medarbejdere, virksomheden netop har overtaget fra KMD og det indiske IT-firma Tech Mahindra. Så kontant er budskabet fra fagforeningerne HK og Prosa.

Medarbejderne er blevet virksomhedsoverdraget som følge af, at IBM i sommer vandt opgaven, da KMD outsourcede en lang række opgaver. Allerede dengang måtte HK og PROSA advare virksomheden om, at de var på kant med loven, da IBM’s nordiske chef, Henrik Tang Hedegaard, straks efter nyheden om overtagelsen bekræftede, at der ville ske fyringer blandt de virksomhedsoverdragede.

I dag har IBM alligevel orienteret de virksomhedsoverdragede medarbejdere, at 90 af dem vil blive fyret.

- IBM rettede sigtekornet mod deres kommende medarbejdere allerede fra begyndelsen, og nu trykker man på aftrækkeren. Men det står klokkeklart i loven, at man ikke må stilles ringere som medarbejder end sine kolleger, bare fordi man bliver virksomhedsoverdraget. Vi opfatter det som en ren tilståelsessag, siger faglig sekretær i HK/Privat, Kim Bonde Nielsen.

De virksomhedsoverdragede medarbejdere har ifølge loven krav på at få rettighederne fra deres tidligere overenskomster med. Dem kan IBM ikke forsøge at slippe ud af ved at rense ud blandt netop de medarbejdere, selv hvis de har brug for at skære i antallet af ansatte, lyder det fra HK og PROSA.

- Det er meget muligt, at IBM nu har flere medarbejdere, end de har brug for. Men de har ikke haft en kinamands chance for at lære de enkelte medarbejderes kompetencer at kende, før man besluttede sig for at fyre ensidigt blandt dem, der lige er blevet virksomhedsoverdraget. Det kommer vi selvfølgelig til at forfølge, siger John Jørgensen, faglig konsulent hos PROSA.

HK og PROSA assisterer netop nu sine medlemmer ved de igangsatte forhandlinger efter lov om masseafskedigelser.