Da Svend Erik Brøsted en augustmorgen i 2012 tog på arbejde, var der ikke noget, der tydede på, at hans liv få timer senere ville ændre sig for evigt. I vanlig stil gik han til dagens arbejdsopgaver med fuld fart, og han elskede hvert eneste minut af det hårde fysiske arbejde. Han er uddannet trykker og havde altid arbejdet som sådan. Men pludselig sad venstre hånd fast i en maskine. En nerve blev så alvorligt klemt, at hånden aldrig kommer til at fungere igen.

- I dag er jeg at betragte som en mand med kun en hånd, fortæller han.

Svend Erik Brøsted

Sven Erik Brøsted

En trykker piber ikke, og for Svend Erik Brøsted handlede det da også om at komme hurtigt videre. I gang igen med arbejde og det liv, som han kendte så godt.

- Jeg er meget resultatorienteret og havde kun i tankerne, at jeg skulle i gang igen. Men langsomt gik det op for mig, at det her nok ikke var helt godt, siger han.

Arbejdsulykken var anmeldt til Arbejdstilsynet og kommunen havde også fået besked. Men han hørte ikke noget fra nogen af dem. Derfor tog han fat i HK Østjylland.

- Det var godt, at jeg gjorde det, for arbejdsulykken blev et meget langt forløb i et system, som jeg intet kender til. Derfor har jeg haft brug for hjælp, så de rigtige ting er sket på de rigtige tidspunkter, forklarer han.

Kontakt HK hurtigt efter arbejdsskaden er sket

I HK Østjylland er det Arbejdsmiljøteamets opgave at hjælpe medlemmer, der har været udsat for en arbejdsskade.

- Jo tidligere vi bliver involveret, des bedre. Nogle tror, at de bare skal blive ved med at gå på arbejde, selv om de er syge. Nogle får ikke anmeldt skaden og andre får ikke dokumenteret forløbet omkring skaden på den rigtige måde. Det kan koste dem både meget besvær, men også rigtig mange penge i sidste ende. Derfor opfordrer vi til, at medlemmerne kontakter os så hurtigt som muligt efter ulykken er sket, fortæller Steffen Friis, socialrådgiver i HK Østjylland.

Hjælpen fra HK Østjyllands arbejdsmiljøteam har alene i 2018 indbragt medlemmerne mere end 22 millioner kroner.

- Der er rigtig mange steder i systemet man kan snuble, hvis man ikke ved, hvordan man skal håndtere en arbejdsskadesag. Derfor er vi stolte over, at vi kan hjælpe medlemmerne med at få så mange penge udbetalt til dem. Når skaden er sket, er det vigtigt for os, at hjælpe medlemmerne videre på den bedst mulige måde, siger Steffen Friis.

Efter et år, blev Svend Erik Brøsted fyret fra jobbet. Kommunen rådgav ham til at raskmelde sig og stille sig op i ledighedskøen.

- Det var tilsyneladende den eneste måde, at jeg kunne få penge fra systemet på. Heldigvis tog jeg HK med på råd i stedet for at gøre, som kommunen sagde. HK forhandlede en aftale på plads om tre måneders løn fra min arbejdsgiver, og samtidig fandt de fejl i mine lønsedler, så jeg fik et yderligere beløb udbetalt. Det var penge, jeg var gået glip af, hvis jeg ikke havde haft HK til at hjælpe, siger han.

HK er med hele vejen

Arbejdsmiljøteamet i HK Østjylland kan blandt andet hjælpe medlemmerne med at få anmeldt sager til de rigtige myndigheder på den rigtige måde. De kan rådgive i forhold til de muligheder, som forsikringer og overenskomst giver, og så kan de tage med til møder med blandt andre kommunen.

- Jeg er lidt hidsig og havde slet ikke temperament til kommunens proces. En dag sagde de, at jeg ville få et brev inden længe. Der gik 6 uger! Vi klikkede bare slet ikke sammen, for jeg forstod ikke deres system. Jeg har altid været vant til at passe mine ting og arbejde hårdt, og nu skulle vi lige pludselig bruge en hel masse tid på at snakke, uden at jeg følte, at vi kom nogen vegne. Derfor var det en gave at have HK med til møderne. Steffen Friis kunne forklare mig, hvad der skete, og han kunne tale med kommunens sagsbehandler. På den måde byggede han bro mellem os, så mine interesser blev varetaget bedst muligt. Uden ham, var det hele endt i kaos, siger Svend Erik Brøsted.

I dag er Svend Erik Brøsted i fleksjob og kan arbejde få timer om ugen. Det gør han på en rideskole, hvor han trækker heste rundt, når handicappede borgere er til ridning.

- Det job fandt jeg selv og det passer mig rigtig godt. Jeg skal ikke sidde foran en computer, og jeg får talt med en masse mennesker. De dage, hvor hånden gør særlig ondt kan jeg stadig klare jobbet. Så er jeg bare lidt mere stille, fortæller han.

Steffen Friss

Steffen Friis, socialrådgiver i HK Østjylland's Arbejdsmiljøteam

Kontingentkronerne er kommet tilbage

Stille er der ikke blevet om hans sag endnu. Faktisk er der udsigt til, at der kan gå flere år, inden den finder sin afgørelse.

- Myndighederne og forsikringsselskabet er uenige i, hvad jeg skal have i erstatning, så nu risikerer jeg at sagen ender i retten. Men jeg skal heldigvis ikke selv arbejde en masse med sagen. Det gør HK for mig, siger han.

Netop det, at HK har taget sig af alle de ting, som han ikke selv har kendskab til, har været den største hjælp, mener Svend Erik Brøsted.

- Jeg har været medlem af fagforeningen siden jeg var 15 år. Hver måned har jeg betalt mit kontingent uden at tænke nærmere over det. Men jeg skal love for, at jeg har fået noget for kontingentkronerne nu. Alle de møder, jeg har holdt med HK og HK har været med til, alle de timer, de har arbejdet på min sag både konkret om arbejdsulykken, men også en erstatningssag som følge af ulykken og alle de timer de har brugt på at være der for mig. Pengene er naturligvis vigtige, men det, der har betydet mest for mig, er at min fagforening har hjulpet mig igennem et langt forløb, som jeg aldrig havde klaret selv. Ingen tror, at de kommer ud for en arbejdsulykke, og når det sker, så bliver man rystet i sit inderste. Livet ændrer sig og man skal se sig selv på en helt ny måde. Det er svært, hvis man samtidig selv skal klare alt det, som HK har klaret for mig, siger Svend Erik Brøsted.

Vil du også være klogere på, hvad HK kan gøre for dig, hvis du eller en af dine nærmest kommer ud for en arbejdsulykke. Så kom med til vores arrangement den 31. januar.

Læs mere om arrangementet den 31. januar og tilmeld dig her.