Efter spisningen i Tine Silfvanders madklub tirsdag den 4. december fik børnene på Hellerupvej 22-26 fik de robotdukker, der blev til overs fra HK Stats TR-konference dagen før, hvor de var blevet brugt i en gruppeøvelse. Se flere billeder fra madklubben nederst i artiklen.

Der er godt gang i gryderne og aktivitet både i og uden for kantinekøkkenet i skolebygningen på Hellerupvej 22 denne tirsdag, hvor klokken nærmer sig 18. Bag køkkenskrankerne er 5-6 kvinder, mænd og halvvoksne børn ved at lægge sidste hånd på dagens menu: kartoffel-porresuppe med brødcroutoner og risengrød med kanelsukker og granatæblekerner.

Uden for køkkenet i det store fællesrum er Tine Silfvander ved at tælle nogle glimtende armringe sammen med tre mindre piger, da HK Statbladets udsendte kommer ind med en papkasse. Den er fyldt med nogle af de plastic-robotdukker, som Tine og hendes TR-kolleger dagen forinden havde skruet sammen som gruppeøvelse på HK Stats TR-konference, der blandt andet havde fremtidens teknologi på programmet.

Fællesspisning hver tirsdag året rundt

Tine introducerer HK Statbladet for de travle i køkkenet, og for de personer, som støder til. Nogle er frivillige fra lokalområdet, andre er flygtninge, som bor på førstesalen i den tidligere skolebygning, som nu er et af Gentofte Kommunes midlertidige bosteder for flygtninge med asyl i Danmark. I dag, som på alle andre tirsdage året rundt, er der fællesspisning arrangeret af Madklubben HE 22. Tine er en af de aktive i klubben, og for hende var det oplagt at foreslå HK Stat, at robotdukkerne kom flygtningebørnene til gode.

En syrisk kvinde, Ayse, moren til de tre piger med armringene, begynder at fortælle sin historie til HK Statbladet og bliver hurtigt så optaget, at hun slår over fra dansk til engelsk.

- Du skal tale dansk, Ayse, det kan du da godt, siger Tine og lægger hånden på hendes skulder.

Flygtede med børn fra krigen i Syrien

På engelsk, men med lidt danske ord imellem, fortæller Ayse videre om flugten fra krig og det at være alene med sine børn langt væk fra deres far, som stadig er i hjemlandet og arbejder som læge. Det yngste barn, som blev født i Danmark for 3 år siden, nåede han ikke at møde.

Men nu er det spisetid. Tine spørger Ayse, om hun synes, børnene skal have robotterne før eller efter maden. Efter er bedst, bliver de enige om.

Ved det lange bord i et tilstødende lokale strømmer nu så mange mennesker til, at der flere gange må hentes flere stole. 36 bliver det til i alt. En af 'kokkene', Helle, introducerer på bedste restaurantmaner menuen, og den store suppegryde og croutonerne bliver sendt rundt.

Serverer sund mad for kun 21 kroner per person

Tine fortæller, at madklubben har et budget på 750 kroner om ugen. Det vil sige, at det i dag er knap 21 kroner pr. person. At klubben alligevel kan lave sund og varieret mad skyldes, at den har aftaler med flere lokale butikker om at få de varer, der er i overskud. I dag var det både frugt, granatæbler, og grøntsagerne til suppen. Plus to store kasser med brød og kager fra bageren. 

Samtalen omkring bordet veksler mellem mange sprog mindre grupper imellem og dansk som det fælles. Som udgangspunkt har beboerne ikke noget med hinanden at gøre i hverdagen, men madklubben tjener til at skabe et socialt fællesskab. Fx lider nogle af beboerne af traumer efter flugten og har svært ved at socialisere på eget initiativ. Et andet vigtigt formål er at introducere dansk kultur og madtradition.

Gentofte er en kommune, hvor folk har overskud

Tine fortæller, at der er masser af frivillige i lokalområdet, som gerne vil hjælpe i madklubben og med støtte til beboerne generelt.

- Vi bor i en kommune, hvor folk har overskud, og vi bruger vores netværk aktivt. Hvis nogen fx står og mangler en boksmadras, så kender vi altid nogen, der kan levere en. Både Tines søster og bror bor i området og er også aktive i madklubben.

- Det falder helt naturligt for os at være med, for vi har selv gået her, da den var Hellerup Skole, fortæller Tine.

Suppen er spist, og nu bliver risengrøden introduceret af Helle, som har rejst sig op.

Flygtninge lærer ikke at tygge den hele mandel

- Vi har kommet en hel mandel i grøden. Hvis man får den, må man ikke tygge den! Den som er heldig at få mandlen, får en gave. Det er en tradition, man har i Danmark til jul, siger Helle.

Hun forklarer så, at juledesserten egentlig er risalamande, men at den jo er lavet af risengrød. En teenagedreng, som sidder ved siden af, lytter interesseret til hendes beskrivelse af, hvad der skal i, for at grøden bliver til risalamande.

Mens grøden bliver øst op, er der flere, som bryder ud i julesang: 'Det er risengrød …' og 'På loftet sidder nissen'. En af drengene afslører stolt og glædestrålende, at han har mandlen, og alle klapper, da han får overrakt en pakke i julepapir.

Tine ville gerne være begyndt som frivillig tidligere

Der begynder at blive opbrud fra bordet, og Tine udvælger de børn, der er 5-6 år gamle eller yngre. De får hver en pose med en af robotdukkerne fra HK Stat. Snart er legen med at skrue dem fra hinanden og samle dem i gang rundt omkring i sofaer og kroge.    

HK Statbladet har under hele måltidet siddet og brændt for at høre, hvad der driver Tine, som jo egentlig må have masser af se til i sin hverdag, til at bruge flere timer tirsdag efter tirsdag i madklubben.

Først ser hun lidt spørgende ud. Så siger hun:

- Det ved jeg ikke, men jeg ved bare, at da jeg begyndte på det her, så tænkte jeg over, hvordan det kunne være, at jeg ikke havde gjort det noget før.  

Om Tine Silfvander

Tine er fuldtidsansat som kursuskoordinator på Copenhagen Business School (CBS). Derudover er hun HK-tillidsrepræsentant og fællestillidsrepræsentant. Hun bor i Charlottenlund, er gift og har 3 børn på 27, 25 og 18 år. Udover madklubben er hun sammen med sin søster frivillig svømmeinstruktør for flygtningekvinder på forårs- og efterårshold i den lokale svømmehal. 

Om Hellerupvej 22-26

Bygningen husede oprindeligt Hellerup Skole, men blev i 1993 solgt til Copenhagen International School (CIS), som flyttede til nye bygninger i Nordhavn i 2017. Herefter overtog Gentofte Kommune igen ejendommen blandt andet til det midlertidige formål at huse 60 flygtninge, som har fået asyl i Danmark. Beboerne er primært flygtet fra Syrien. Andre kommer fra Iran, Afghanistan, Eritrea med flere eller er statsløse palæstinensere. 

Om madklubben HE 22

Madklubben opstod i 2017 ved, at en gruppe lokale beboere tog initiativ til at danne en fælles madklub sammen med de nytilkomne flygtninge. De mødes hver tirsdag i den tidligere skolekantine til fælles madlavning og socialt samvær. 4-6 frivillige står i køkkenet ad gangen og laver typiske danske retter sammen med beboerne. Til planlægning og inspiration til menuer har de en lukket gruppe på Facebook. En stor del af råvarerne er overskudsvarer fra de lokale butikker, resten købes for et mindre beløb, de får fra kommunen.

Gentofte Kommunes Miljøpris 2018

Denne tirsdag blev det afsløret over for beboerne, at Madklubben på grund af sin forbilledlige indsats for bekæmpelse af madspild er årets vinder af Gentofte Kommunes Miljøpris på 25.000 kroner. Prisen bliver overrakt af borgmesteren den 13. december på Gentofte Rådhus. Alle beboerne er inviteret med til prismodtagelsen.