En skæbnesvanger julidag i 2009 faldt den dengang 46-årige Claus Heldt ned fra en trailer på sit arbejde og rev venstre skulder af led. Det blev starten på en større krise og en meget langvarig arbejdsskadesag.

- Jeg har tit tænkt, at det er godt, jeg bor i Sønderjylland. Der har vi ikke så mange broer, man kan kaste sig ud fra, siger han med et strejf af galgenhumor.

Claus Heldt havde altid været et aktivt og fuldtidsarbejdende medlem af arbejdsstyrken. Med seks børn derhjemme var der da også brug for at kunne tage fra, og det kunne han.

Men alt det ændrede sig efter ulykken. Han var sygemeldt nogle måneder, hvorefter han blev forsøgt sluset tilbage på fuld tid. Men helbredet samarbejdede slet ikke. Claus Heldt led af kroniske smerter i ryggen og kunne næsten ikke arbejde med venstre hånd. Og det gjorde det ret umuligt at passe et manuelt arbejde, især når man er venstrehåndet.

 

Følte sig magtesløs
Her startede et langt og drænende udrednings- og sagsforløb. Ret hurtigt fik Claus Heldt udbetalt en erstatning for 10% varigt mén. Men en erstatning for tabt arbejdsfortjeneste blev han i første omgang ikke vurderet som berettiget til. Der var dog stadig mange uafklarede spørgsmål om Claus Heldts fremtid og helbred.

Han blev ansat i fleksjob på sin hidtidige arbejdsplads. Nedgangen i indkomst var massiv, og det pressede ham meget.

- Den økonomiske smerte var lige så stor som den fysiske. Jeg følte mig magtesløs og fanget i et system. Jeg har aldrig været én, der har rendt kommunen på dørene, men pludselig var der konstante henvendelser fra dem, og så meget afhang af, hvad de besluttede, husker han.

Claus Heldt var heller ikke én, der havde rendt sin fagforening på dørene. Men heldigvis fandt han vej til HK Sydjyllands arbejdsskadesystem, hvor socialrådgiver Angelica Christiansen fik sparket gang i behandlingen af en sag, der havde ligget stille for længe.

Kommunen havde nemlig parkeret Claus Heldts sag med en besked om, at hans fleksjobbevilling først ville blive taget op igen i 2020. Det bremsede for en permanent afgørelse om hans tab af erhvervsevne hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

HK Sydjyllands socialrådgiver fik gjort sagen til en prioritet med det samme.

- Det var godt, at Angelica var så ihærdig. Ellers havde jeg stadig siddet i samme suppedas, vurderer Claus Heldt.

 

Erstatning gav mere ro
I august i år – 9 år efter ulykken – traf Arbejdsmarkedets Erhvervssikring langt om længe en endelig afgørelse i Claus Heldts sag om tab af erhvervsevne. Det kunne de gøre, fordi han var tilkendt permanent fleksjob af kommunen. Han blev tildelt en erstatning som gør, at der i dag er kommet langt mere ro på hans liv.

De kroniske smerter er der dog stadig, og den i dag 55-årige Claus Heldt er i dag nede på kun at arbejde 6 timer om ugen i sit fleksjob.

- Smerterne bliver værre og værre, og bare de 6 timers arbejde gør, at resten af mit liv skal tilrettelægges rundt om arbejdet. Jeg burde måske søge om førtidspension, men jeg orker næsten ikke en ny procedure. At man igen skal til at gå og vente på en afgørelse, sukker Claus Heldt.

Han tilføjer dog:

- Men når jeg en dag beslutter at søge førtidspension, så er det første jeg gør, at ringe til Angelica. Jeg kan kun opfordre alle til at involvere deres fagforening hurtigst muligt, hvis de står i en situation som min.