Robotter bliver en del af hverdagen for stadigt flere danske lønmodtagere.

Industrirobotter er ikke længere forbeholdt de største virksomheder med enorme budgetter.  I dag er industrirobotter på vej ind i alle dele af produktionsindustrien, hvor selv knap så store firmaer har fået råd til at investere i at automatisere deres produktion.

”Men hvis man vil have en robot til at udføre en opgave i produktionen, er man nødt til at være højt specialiseret inden for netop denne type robots teknologiske platform. Og hver robotproducent anvender hver deres proprietære teknologi,” siger Christian Piechnick, administrerende direktør for den tyske startup virksomhed Wandelbots, som han har stiftet med andre medstuderende og en enkelt professor fra den østtyske by Dresdens tekniske universitet.

I næste sætning understreger Christian Piechnick:

”Det betyder to ting. At programmere robotter er en kompliceret opgave, der skal udføres af eksperter. Og de eksperter er sjældne. Og det andet er, at det er dyrt og tager lang tid at programmere en robot.”

Christian Piechnick

Christian Piecknick tror på, at den virksomhed, Wandelbots, han har været med til at stifte kan gøre en stor forskel på anvendelsen af robotter. ”Det er ikke hver dag man få chancen for at gøre verden bare en lille smule bedre. Det er overvældende,” udtaler han


Kan kommunikere med robotter

Og Wandelbots agter at vende bunden i vejret på det. Og den plan har fået investorer til her i december 2018 at skyde det, der svarer knap 45 millioner kroner ind i den et år gamle virksomhed, der har fået positiv opmærksomhed fra blandt andet den tyske industrigigant VW. Wandelbots’ teknologi kan nemlig reducere den tid, det tager at programmere en robotten helt ned under af 10 minutter afhængig af, hvor komplekst opgaven er at udføre for robotten.

Ifølge Wandelbots kunder svarer det i runde tal til, at det er 20 gange hurtigere end ellers. Og det sparer ikke alene penge, mange penge. Det åbner også muligheder for, at andre end specialister kan udføre dette arbejde, lyder Christian Piechnicks pointe.

”Vi vil demokratisere programmeringen af industrirobotter. Vi udvikler og levere et produkt, der gør det muligt for enhver – uanset deres baggrund eller tekniske ekspertise – at programmere enhver form for robot med et universalt sprog, der kan kommunikere med robotter uanset deres teknologiske platform,” siger han.

”Baseret på feedback fra vore kunder er vi fulde af tro på, at vi kan gøre en stor forskel på anvendelsen af robotter. Det er ikke hver dag man få chancen for at gøre verden bare en lille smule bedre. Det er overvældende.”

Men hvad går det, der begyndte som de seks studerendes fritidsprojekt, så ud på? Jo, Wandelbots har udviklet det, der ofte kaldes smart clothing, nemlig en jakke og handsker udstyret med sensorer og aktuatorer.

”Og de kan gøre to ting. Som det første kan de følge og registrere, hvordan du bevæger dig. Og aktuatorerne kan give haptisk feedback på dine bevægelser. Og som det andet overfører jakken og handsken data på dine bevægelser til vores software, der analyserer dem og oversætter det til robotten. Basalt set overfører du dine bevægelser til robotten,” fortæller Christian Piechnick.

Ud over dette får systemet også data fra eksterne kilder så som videokameraer, scannere og de systemer, der styrer resten af produktionen.

Software designer robottens bevægelser

Christian Piechnick har talt sig varm, og hans iver emmer gennem telefonen, da han kommer til en af sine centrale pointer, nemlig at Wandelbots’ software i virkeligheden automatiserer det arbejde, den kode, som eksperter i de forskellige robotters teknologiske platforme i dag skal bruge lang tid på at programmere.

”Ud fra det skaber vores software den optimale måde, robotten skal bevæge sig på i forhold til de forskellige redskaber, den skal anvende. Samtidig kan systemet tilpasse robottens bevægelser, hvis et emne f.eks. ligger anderledes end ellers. Og vi er kommet så langt, at robotterne – uanset de har forskellig platform – kan lære af hinanden gennem vores software,” siger han.

Ifølge professor Henrik Gordon Petersen, professor ved Syddansk Universitet, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet SDU Robotics, synes der ikke at være noget nyt ved Wandelbots’ koncept.

”Konceptet er ikke banebrydende anderledes end andre, der arbejder med programming by demonstration,” siger han.

Henrik Gordon Petersen understreger, at han ikke er skeptisk overfor Wandelbots:

”Jeg kan ikke afvise, at den jakke der vil gøre det lidt nemmere at programmere robotterne end andre teknologier. Men det er ikke sådan, at man med det, lige pludselig kan noget, som man ikke kunne før.”

For os, der arbejder med robotter, er hele målsætningen at gøre det nemmere at programmere robotter, så de kan løse også mere komplekse opgaver. Det skal være sådan, at manden på produktionsgulvet kan programmere en robot. Wandelbots er blot endnu et skridt i den retning,” siger Henrik Gordon Petersen.

Smart clothing:  jakke og handsker udstyret med sensorer og aktuatorer.

En af Wandelbots’ medarbejdere demonstrerer, hvordan man med jakken kan programmere en robot.


Endnu større udbredelse af robotter

I den danske robotproducent Universal Robots har man lagt mærke til, at den tyske startup har fået en del opmærksomhed i december. Ifølge en mail fra Thomas Stensbøl, kommunikationschef i Universal Robots, finder man Wandelbots’ projekt spændende.

”Men det skal dog tilføjes, at det ikke er en ny ting at prøve at bruge motion-capture til at programmere robotter. Det har været forsøgt flere gange, dog uden det store held. Kommer teknologien til at virke, kan den potentielt medføre en endnu større udbredelse af robotter blandt små og mellemstore virksomheder, da den gør produktionen mere fleksibel,” skriver han i sin mail.

Kort om Wandelbots

Virksomheden er stiftet af seks tidligere studerende og en professor fra Technische Universität Dresden (TU Dresden) i december 2017. Wandelbots har fået en del opmærksomhed i de sidste uger efter en række investorer har indskudt seks millioner euro, knap 45 millioner kroner i den unge virksomhed. Den administrerende direktør, Christian Piecknick, er en af medstifterne sammen med blandt andet Frank Fitzek, professor ved TU Dresden og tidligere professor ved Aalborg Universitet.