Da Anne-Mette Hjortshøj først hørte om program-eksperimentet Fri os fra kontanthjælp, syntes hun, det lød spændende. Det stråler ud af hende, at hun brænder for området. Og selvfølgelig takkede hun ja, da hun fik mulighed for netop at sætte beskæftigelsesområdet og det relationelle arbejde med langtidsledige på dagsordenen på en ny måde.

Fri os fra kontanthjælp
Dansk dokumentarserie i fire afsnit, der blev vist på DR vinteren 2018. Programmet var et eksperiment, der ville undersøge, om det kan betale sig at investere mere tid i borgerne. I programmet fik en erfaren jobkonsulent, Anne-Mette Hjortshøj, til opgave at hjælpe fire langtidsledige i arbejde. På et år skulle hun kun arbejde med de fire borgere.

– Havde jeg vidst, hvor stor en eksponering der ville komme i kølvandet på programmet, er jeg ikke sikker på, at jeg havde sagt ja, siger Anne-Mette Hjortshøj og griner.


– Det har uden tvivl været overvældende, men jeg har udelukkende fået positive tilkendegivelser, fortæller hun.

Selvom det er nyt for hende at blive stoppet på gaden, i supermarkedet – ja, sågar på en weekendtur i Tyskland, så er hun rørt og overvældet over al opmærksomhed. Når man spørger om vej til hende, på det ellers store Jobcenter i Aarhus, er der heller ingen, der er i tvivl om, hvem hun er. Hun er blevet landskendt som den krammende, empatiske og tålmodige jobkonsulent – der i bedste sendetid på DR pludselig har repræsenteret alle jobkonsulenter i landet. Og med god figur.

– Jeg er blevet stoppet til bedsteforældredag i børnehaven, hvor folk har sagt: ”Hold op hvor var du god.” I supermarkedet spørger folk, om det ikke er mig fra det der program. Jeg har fået sms’er, Facebookbeskeder og mails på Linkedin. Der har været ledige, som har spurgt, om jeg kunne hjælpe dem i job. Der har været andre kommunalt ansatte, der har takket mig, der har været folk i gode stillinger, der har skrevet på LinkedIn, at hvis de nogensinde skulle ryge ud i langtidsledighed, vil de håbe, at der er én som mig til at samle dem op, fortæller Anne-Mette Hjortshøj rørt.

 

Bedste arbejdsår nogensinde

Når hun kigger tilbage på det sidste år, har det været det bedste arbejdsår i hendes liv. Hun synes, at det har været en gave at have så meget tid til den enkelte.

- Det har været et fantastisk arbejdsår. Det har været rart at sætte fokus på den enkelte borger og have tid til at opbygge en nær relation. Det er jo en helt anden måde at arbejde på, end når man bare sidder på et kontor. Normalt har en jobkonsulent her i Aarhus 80 til 100 jobparate borgere om året – så på den måde har jeg ikke været vant til at få relationer, forklarer Anne-Mette Hjortshøj og uddyber:

– Jeg har haft borgere, hvor jeg har tænkt, ”at du er heldig at løbe ind i mig, for jeg har lige netop en viden, der kan få dig videre.” Men jeg har ikke fået relationer. Det er klart, at de her fire borgere vil jeg huske resten af mit liv. Og jeg har stadig kontakt til dem på mail, så jeg følger med i, hvordan det går dem, fortæller Anne-Mette Hjortshøj.

Eksperimentet var en succes

Da eksperimentet gik i gang, var der ingen, der vidste, hvor det ville ende. Den værst tænkelige situation for Anne-Mette Hjortshøj ville være, hvis de fire borgere efter et år måtte sige, at det havde været fuldstændig spildt. Det var der heldigvis ingen, der følte. Derfor har eksperimentet ifølge Anne-Mette Hjorthøj været en succes.
- Eksperimentet lykkedes for dem alle fire. Det kan godt være, at det kun er tre af dem, der kom i job. Men Hanan havde nogle udfordringer med sit skriftlige dansk, så hun er i gang med en 9. klasse og skal – hvis alt går vel – søge ind på social- og sundhedsuddannelsen til maj. Men for dem alle fire lykkedes det, fordi de endte med at tage ejerskab over deres egen situation i stedet for at stå i en venteposition. Mit arbejde var netop at få dem til at tage ejerskab over deres arbejdsløshed og deres egne ønsker, fortæller Anne-Mette Hjortshøj og understreger, at de alle fire er nået til, hvor de er i dag, ved deres egen kraft og indsats. Anne-Mette Hjortshøj har med egne ord ”bare understøttet deres afklaring og troet på dem”.

Som jobkonsulent tror hun på den individuelle tilgang. Nogle ting virker på den ene, og andre ting virker på den anden. Anne-Mette Hjortshøjs arbejde handler om at spørge nysgerrigt ind og udfordre folk, samtidig med at de bevarer deres integritet.

Selvom Anne-Mette Hjortshøj altid – både før, under og efter programmet – har været ”sig selv”, har eksperimentet alligevel sat nogle tanker i gang hos hende.

- Jeg synes, at det er vildt vigtigt, at man husker, at der ikke kun er én vej. Der kan være mange grunde til, at borgerne reagerer, som de gør. Nuancerne i vores arbejde er mange. Nogle borgere har glæde af, at man ikke mødes på et kommunekontor, men måske går en tur eller mødes med dem i deres eget hjem. Det var det bedste ved at være med i eksperimentet; at tiden ikke var en faktor. I dag er det sådan, at der er lige meget tid til hver enkelt borger – men måske behøver det ikke at være sådan? Nogle borgere har måske brug for mere tid, mens andre har brug for mindre. Det kunne godt være en læring, vi tog med videre, slutter Anne-Mette Hjortshøj.