Hvis du var en af dem, der stod vagt ved ”forligsen” i foråret eller bare nøje fulgte med i de benhårde forhandlinger om OK18, så er der guf for dig.

Nana Wesley Hansen og Mikkel Mailand er begge forskere på FAOS (Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier) ved Københavns Universitet og har netop afleveret en rapport over hele forløbet.

Analysen hedder ”Musketered, magtbalancer og modelforandringer” og forklarer nøje, hvorfor OK18 ifølge forfatterne blev det mest
Komplicerede forløb i det offentlige aftalesystems historie.

Ifølge rapporten var det et sammenfald af en række forhold, som gjorde forløbet så kompliceret.

Magtforholdet er SÅ asymmetrisk

Der har efterfølgende været tale om et asymmetrisk magtforhold, hvor de offentlige faglige organisationer reelt er oppe mod det meste af et folketing og en række magtfulde ministerier.

Men konklusionen er lidt anderledes: 

- Vi afviser ikke at magtforholdet er asymmetrisk, men OK18 illustrerede tydeligt, at fagbevægelsens politiske magtressourcer i Danmark kan være betydelige, hvis de udnyttes rigtigt og den politiske kontekst er den rette.

Musketer-eden spillede desuden en hidtil uset rolle og det sat over for et folketing, som ikke turde give sig i kast med et lovindgreb på grund af nærtstående valg, gjorde forløbet yderligere hårdkogt.

Læs mere i rapporten ”Musketered, magtbalancer og modelforandringer”