Hvordan hænger den danske model sammen? Hvad er overenskomster? Og hvad er mine rettigheder på arbejdsmarkedet?

Rigtigt mange unge i Danmark har svært ved at svare på sådanne spørgsmål. Derfor tager Fagbevægelsens Skoletjeneste, som HK står bag sammen med en række andre fagforeninger, ud på skoler landet over for at hjælpe elever med at finde hoved og hale i spillereglerne på arbejdsmarkedet.

Det tilbud har skolerne været gode til at benytte sig af. En af dem er Allerslev Skole, hvor lærer Casper Sand inviterede Fagbevægelsens Skoletjeneste til at undervise en 9. klasse:

- Vi havde et projekt i undervisningen, der var sat op, som om eleverne skulle finde en lejlighed i Roskilde eller København, de ville leje. Og der stod det hurtigt klart, at det ville være en fordel at have et fritidsjob. Så jeg tænkte, at det ville være oplagt at give eleverne mere viden om deres rettigheder på arbejdsmarkedet.

Og det fik de meget ud af, siger han:

- De fik en masse at vide, som de ikke var klar over. F.eks. om hvor meget man har ret til at få i løn fra branche til branche, og hvor meget man må løfte. Og hvad grænsen er for, hvor meget de må arbejde – også på dage, hvor de har tidligt fri fra skole. Da underviseren spurgte, kunne man også se, at de ikke vidste, at det ikke er deres ansvar at finde en afløser, hvis de bliver syge.

Undervisningen gik i det hele taget rigtig godt, tilføjer Casper:

- Eleverne tog godt imod det. De sagde faktisk bagefter, at underviseren fra Fagbevægelsens Skoletjeneste havde gjort det meget nemmere at forstå, hvordan den danske model fungerer, og at hun havde præsenteret den på en enkel måde. De her elever kan godt huske, at der var lockout i 2013. De har også hørt om udtryk som fagforeninger og overenskomster før uden helt at vide, hvad de dækker over. Men nu blev begreberne kædet sammen på en fornuftig måde, så det gav mening.

Så Casper er godt tilfreds med, at han bookede et besøg. Selv om han til at starte med lige skulle tage tilløb til det.

- På vores skole har vi ikke haft besøg af Fagbevægelsens Skoletjeneste før, så jeg var first mover på det. Jeg tror egentlig grunden til, at jeg ikke allerede arrangerede et besøg fra dem sidste år var, at jeg tænkte: ”Hvad er det egentlig, de tilbyder, når nu det er fagbevægelsen, der er gået sammen om det her?” Men jeg blev positivt overrasket over, at alt blev så neutralt præsenteret. Og jeg synes, det var et fint besøg. Den feedback mangler jeg at sige videre til mine kolleger, fortæller han.

Og når man spørger ham, om han kunne finde på at booke Fagbevægelsens Skoletjeneste en anden gang, lyder svaret:

- Jeg har tænkt mig at invitere Fagbevægelsens Skoletjeneste ud igen til en 9. klasse, jeg underviser i matematik, til næste år. Så jeg skal lige finde ud af, hvornår det skal være.

 

Hvem er Fagbevægelsens Skoletjeneste?

Fagbevægelsens Skoletjeneste er et samarbejde mellem FH, 3F, HK, Dansk Metal, Dansk El-forbund og Serviceforbundet, som tilbyder gratis undervisning af 8., 9. og 10. klasser om:

  • Fagbevægelsens rolle i samfundet
  • Lovgivning og overenskomst
  • Rettigheder og pligter på arbejdsmarkedet

Underviserne er mellem 20 og 30 år og bliver klædt på med grundig uddannelse, før de tager ud i klasselokalerne.

www.fagbevægelsensskoletjeneste.dk

DU FÅR FAGLIGT FÆLLESSKAB

Vær med i det faglige fællesskab på din arbejdsplads. Det er dig og dine kolleger, der vælger tillidsrepræsentanten, der er HK’s lokale repræsentant. Og som kan hjælpe dig i dagligdagen. Et fagligt fællesskab er ikke blot faglig støtte – det er også socialt fællesskab, hvor du har indflydelse på aktiviteter og handlinger.