Hver måned får du som HK’er en lønseddel i din digitale postkasse, men beløbets størrelse afhænger desværre af, om du er en mand eller en kvinde. Ser man på en gennemsnitlig HK’er kvinde og en gennemsnitlig HK’er mand, der begge er 40 år gamle, så får manden 39.721 kr., hvor kvinden får 34.874 kr. i løn om måneden inklusive pension og tillæg. Forskellen på de to lønninger er 14 %.

 

 

Der er forskellige forklaringer på den store forskel. Eksempelvis viser forskning, at kvinder og mænds årsløn følges ad, indtil de får deres første barn. Herefter falder kvinders årlige arbejdsindkomst, hvor mænds indkomst støt stiger resten af deres arbejdsliv. Noget af det der for alvor rykker på den ulige løn er åbenhed omkring lønniveauet mellem dig og dine kollegaer. Som ansat kan du selv gøre noget for at få en højere løn.

Fem råd til en mere lige løn

  • Del din løn. I Danmark er det et stort tabu at tale om sin løn, men hvis du ikke er klar over, hvad dine kollegaer tjener, så kan det være svært at vide, hvad du kan forlange til en lønsamtale. Start med dem du kender bedst og spørg også, hvordan de fik deres sidste lønstigning. Der kan være en masse god inspiration at hente.
  • Tal med din tillidsrepræsentant. Vedkommende kender overenskomsten på din arbejdsplads og ved også, hvilket lønniveau dine kollegaer er på og hvor du måske burde ligge. Arbejder du eksempelvis på en virksomhed med mere end 35 ansatte, så har virksomheden også selv en lønstatistik, der er tilgængelig for medarbejderne.
  • Spørg chefen om, hvad der skal til. Siger din chef nej til en lønstigning, så spørg hvad der skal til for, at du kan få en højere løn. På den måde kan du få nogle fokusområder, så du på den lange bane kan vise din chef, at du kan mere end din nuværende løn afspejler.
  • Undersøg selv dit lønniveau.  Arbejder du i et HK-job kan du gøre det her: HK's lønstatistik  
  • Du må gerne tale om løn. Husk at loven er helt klar på området. Det er fuldt lovligt at diskutere sin løn, med hvem du har lyst til på arbejdspladsen eller privat.

Ny britisk lov om lønåbenhed

Der er flere veje at gå imod en mere ligeløn. En ting er, hvordan du selv som medarbejder kan være åben omkring din løn, et andet er, hvordan vi i samfundet kan tydeliggøre lønforskellen på mænd og kvinder.

Ser man på vores nabolande, så har de forsøgt sig med en ny lov, hvor åbenhed omkring medarbejdernes løn er blevet lovpligtig. I England trådte en ligelønslov i kraft tilbage i april 2019. Den nye lov forpligter alle virksomheder med mindst 250 ansatte til en gang om året at offentliggøre seks nøgletal for, hvordan man aflønner mandlige og kvindelige ansatte.

Loven stiller krav om, at virksomhederne på deres egen og på en statslig hjemmeside forklarer lønforskellene og samtidig giver et bud på, hvordan virksomheden vil mindske lønforskellen.

Det er på den måde en lov, der ikke direkte dikterer en udligning af lønforskellen, men den får virksomhederne til at se nærmere på de ulige statistikker og måske på sigt ændre dem.

Hør om erfaringerne med den britiske lov den 8. marts

Den 8. marts på Kvindernes Internationale Kampdag kommer der to engelske forskere og forklarer erfaringerne med den nye lov til et arrangement med HK og 27 andre faglige organisationer. Arrangementet annonceres på kampagnen Deldinløn's hjemmeside:

DIN STEMME BLIVER HØRT

Vi er med til at påvirke den politiske dagsorden – og husk det er din sag, vi taler. Vi har tæt kontakt med politikere både lokalt og på landsplan. Hvad end det handler om uddannelsesmuligheder eller pensionsalder, om børnepasning eller offentlig transport, så sikrer vi, at politikerne får viden om, hvordan vores medlemmer bliver påvirket af konkrete politiske forslag. Vi arbejder hver dag for at give dig de bedste muligheder i dit arbejdsliv.