HK'ere på jobcenter

Sundhedspersonale som læger og sygeplejersker må ikke undersøge og behandle borgere i jobcentrene. Det er simpelthen ulovligt, hvis det forekommer, slår beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nu fast med syvtommersøm i et brev til samtlige borgmestre.

Lund Poulsens afgørelse kommer efter, at flere jobcentre har haft tilknyttet sundhedspersonale for at vurdere, om sygemeldte borgere nu også er raske. Senest har Skive Kommune forsøgt at få kommunens nu nedlagte sygeplejeordning reaktiveret via finansminister Kristian Jensen (V).

Finansminister underkendt

Finansministeren har nemlig ifølge NB Økonomi lovet Skives borgmester at tage sagen om kommunens ordning op med Lund Poulsen. Det er sket med henblik på, at Skive kan fortsætte med at få kommunale sygeplejersker til at undersøge, om kommunens sygemeldte borgere nu også er syge.

Tidligere har især jobcentret på Lærkevej i Københavns Kommune vakt opmærksomhed. Her indførte man egne lægeundersøgelser for at vurdere kontanthjælpsmodtageres arbejdsevne. Københavns Kommune har erkendt, at det var ulovligt og har stoppet lægeundersøgelserne.

Behandling hører til i sundhedssystemet

Men beskæftigelsesministeren har altså nu underkendt alle tidligere og eventuelt fremtidige forsøg på at tilknytte læger eller sygeplejersker til jobcentrene. Lund Poulsen har i samme ombæring fundet anledning til at opdatere vejledningen om sundhedsfaglig rådgivning og vurdering.

- I den opdaterede vejledning gøres det endnu mere klart, at undersøgelse og behandling skal foregå i sundhedssystemet, hedder det blandt andet i beskæftigelsesministerens brev til borgmestrene.

Artiklen er opdateret 27. februar 2019