En håndfuld mønter

Ansatte i den grafiske branche har ikke fået meget mere at købe for. Illustration: Sine Jensen

Mellem 2017 og 2018 har I, der arbejder med tryk og bogbinderi, kun fået en gennemsnitlig lønstigning på 0,9 %. Til sammenligning har resten af det private arbejdsmarked ifølge HK’s lønstatistik og også Danmarks Statistik tjent 2,2 % mere i snit i samme periode.

- Lønstigningen er minimalt bedre i 2018 end året før, hvor jeres løn steg mindre end priserne. For i mellemtiden er priserne steget 0,8 % - altså mindre end det, I har fået. Så der er heldigvis ikke tale om nogen reel tilbagegang i lønnen, siger Carsten Frisch, som er faglig sekretær med ansvar for branchen i HK/Privat, og understreger:
- Til gengæld er der tale om en alt for lille fremgang i forhold til det øvrige arbejdsmarked. I de senere år har I kun lige holdt skindet på næsen på grund af den lave prisudvikling, der har været.

Når han skal forklare årsagen til den lave lønudvikling, lyder det sådan her:
- Det er den samme tendens, som vi har set de seneste år, hvor der har været meldinger om massiv ordrenedgang, som tilmed har resulteret i enkelte konkurser. Branchen har det hårdt og er under pres.

Carsten Frisch forklarer, at de grafiske produktionsvirksomheder har svært ved at tjene penge. Og det er paradoksalt, for samtidig giver de udtryk for, at de har svært ved at rekruttere medarbejdere.

- Så skulle man jo tro, at efterspørgslen fik lønningerne til at stige. Men sådan er det ikke, så hav i baghovedet, at de har brug for jer, når I forhandler løn - der er ikke en stor pulje arbejdsløse, de kan tage af, så arbejdsgiverne må strække sig.

Træk din egen lønrapport fra HK’s lønstatistik