Betjening af borger

 

Flere og flere borgere skal deles om de velfærdsydelser, den enkelte kommunale medarbejder leverer. Fra de omfattende sparerunder i 2010 og til i dag er der 10 procent færre kommunalt ansatte pr. borger. Det viser en analyse fra NB-Økonomi.

Det svarer til en nedgang på 1.000 kommunalt ansatte pr. 100.000 borgere over de seneste otte år – fra 8.200 kommunalt ansatte pr. 100.000 borgere i 2010 til 7.200 i 2018.

Flere regionale opgaver

Det forholdsvis voldsomme dyk i antallet af kommunale hænder præger langtfra de to øvrige offentlige sektorer. Både regioner og stat bevarer stort set skindet på næsen, når det gælder forholdet mellem ansatte og borgere i perioden.

At regionerne ikke har været udsat for den samme personalenedgang som i kommunerne skyldes hovedsageligt, at staten siden 2010 har pålagt regionerne at levere markant flere sundhedsydelser. 

Med til det samlede billede hører også, at kommunerne ifølge NB-Økonomi havde store overskridelser af de aftalte økonomirammer og en markant vækst i antallet af ansatte op igennem nullerne. Kommunerne var derfor som udgangspunkt bedre polstret til nedturen efter finanskrisen, end det var tilfældet i regioner og stat.

 

Artiklen er opdateret 06. marts 2019