En tilfældig tirsdag i november 2018 står en vis Casper Jørgensen pludselig på 4kløverskolens kontor i Ørbæk i Nyborg Kommune hos skolesekretær Lone Nellegaard Ølgaard og skoleleder Palle Nielsen.

Han præsenterer sig som ansat i kommunens ”Skole-IT” og har et synligt ID-kort fra Nyborg Kommune som bevis. Han er kommet, fordi ”de har fundet ud af, at der bliver sendt spammails fra en pc her”.

Han har en form for attachétaske med, som han bærer på en lidt underlig måde. Blandt andet slæber han den med rundt og stiller den på en ganske bestemt måde hver gang, han skal snakke med Lone, skolelederen Palle eller se på noget på kontoret.

Lone sidder på sin plads, og han begynder at tale med hende om sikkerhed og spammails.

- Så beder han om at se min pc og tjekker, om virusprogrammet kører. Mærkeligt nok har han også sin taske med her og stiller den på mit bord. Han vil gerne se vores printere, og jeg viser ham dem.

Hvem er du?

Skolelederen er nu blevet lidt mistænksom og siger til Lone, at mens de er væk, vil han ringe til IT for at høre, om de kender til en Casper.

Under rundturen har personen hele tiden sin taske under armen – med siden vendt udad.

Da vi kommer tilbage til skoletorvet, kommer Palle os i møde. Han siger til Casper, at han har talt med skole-IT, og at de ikke kender ham, men Casper er fuldstændig cool og uanfægtet af vores forsøg på at få hans identitet bekræftet.

 

- Jeg føler mig krænket, svigtet og ramt af mistillid, men mest af alt mærker jeg et brud på enhver form for anstændighed og ordentlighed.

 

Nu prøver Lone og Palle at ringe direkte til IT-chefen, men uden held. Lone prøver hotline, og heller ikke her kender man en Casper.

- Det er en meget ubehagelig situation, og jeg overvejer, om jeg skal ringe efter en afdelingsleder eller vores pedel, hvis den her situation udvikler sig yderligere. Vi overvejer også at tilkalde politiet.

Skolederen Palle presser nu Casper til at identificere sig, han insisterer dog på, at det skal ske på et kontor bag en lukket dør.

Her dykker han ned i sin tasken, og idet han gør det, opdager Palle et kamera i tasken.

Desuden oplyser Casper, at han i weekenden har været på skolen og gennemgået skrald i affaldscontainerne, og at hans id-kort er et, han har fundet i en skraldespand hos hjemmeplejen og selv har forfalsket.

Samtidig fortæller han, at målet med besøget på skolen var at få placeret et USB-stick i en printer/computer, for så ville hans mission have været vellykket, idet han dermed havde fundet et hul i sikkerheden og medarbejdernes awareness.

Vigtigt at et ansvar placeres

Læs mere om sagen i det seneste nummer af Kommunalbladet lige her (KLIK)

Kort tid efter forlader han skolen. På kontoret sidder de fuldstændig lamslået. Lone sidder med følelsen af at være udsat for et enormt overgreb.

- Jeg føler mig krænket, svigtet og ramt af mistillid, men mest af alt mærker jeg et brud på enhver form for anstændighed og ordentlighed.

Hun har meget svært ved at forstå, at en arbejdsgiver samarbejder med et firma, der gør brug af optagelser med skjult kamera, og at hun som ansat skal opleve at blive optaget med skjult kamera på sin arbejdsplads.

Lone har meget svært ved at skjule, at tilliden i tiden efter led et knæk.

Netop fordi det var så voldsom en oplevelse – ikke bare for hende, men også for skolelederen, som efterfølgende har været sygemeldt – er et vigtigt skridt, at der nu er placeret et ansvar, og at kommunaldirektøren har været forbi med en personlig undskyldning.

- Det er et godt skridt på vejen, men overordnet er jeg jo ikke imponeret, for der blev begået en oplagt fejl, og forløbet har efterfølgende været uprofessionelt. Men jeg er glad for, det går den rigtige vej nu, lyder det fra Lone Nellemann Ølgaard.

Gode råd til medarbejdere og TR

 

Medarbejdere:

  • Sørg for at have styr på dine dokumenter, mails o.l. med personlige oplysninger eller andre følsomme data
  • Ved telefoniske henvendelser skal du sikre dig, at personen er den rigtige. Dette gøres ved at stille spørgsmål om tidligere adresser, forældres navne eller lignende, som kan tjekkes i CPR
  • Bed fremmødte om at vise fx ID-kort. Tal med din chef, hvis du er i tvivl

TR/FTR:

  • Spørg direktionen om deres planer for kontrolforanstaltninger
  • Sørg for at direktionen kender aftalen om kontrolforanstaltninger
  • Diskuter hvordan et kontrolinitiativ bedst gennemføres, så tillidsforholdet ikke ødelægges
  • Brug MED-systemet til at blive inddraget. Spørg ind til formål og metode. Det er vigtigt, at metoden ikke er krænkende, og at den står mål med formålet
  • Aftal med ledelsen at der i god tid (mindst 6 uger inden) gives relevant information til medarbejderne om iværksættelse af kontrolforanstaltninger