Illustration: Tone Thoresen / Koalitionen.dk

HK Handels sager: Pauser koster 

HK Handel har haft flere sager, hvor medarbejdere har stået til rådighed uden at få løn for det. Arbejdsgiverne har derfor måtte efterbetale løn for de manglende pauser. 

Stod til rådighed i sine pauser: Nu får hun 18.500 kr. (Linket er udløbet pr 9/8 2021)
Blev forstyrret i sine pauser: Fik 14.000 kr. i efterbetaling. (Linket er udløbet pr 9/8 2021)

Kontakt din lokale afdeling på tlf. 7011 4545, hvis du har spørgsmål til din arbejdstid eller pauser.

Undersøgelser viser, at der er en gråzone i handelsbranchen, når det gælder medarbejdernes pauser. På den ene side betaler størstedelen selv deres pauser. På den anden side oplever alt for mange, at de ikke kan få deres pauser i fred. Kun 15 % fik lov til at holde deres pauser uden forstyrrelser ifølge en undersøgelse i 2017 fra HK Handel. Og hele 83 % forventes at stå til rådighed, selvom de ikke får løn for det.

- Det går ikke kun ud over den medarbejder, der ikke kan holde sin pause. Det går også ud over de kolleger, der må forstyrre midt i frokosten. Det er simpelthen en unfair situation at sætte begge parter i, siger faglig chef i HK Handel, Kim Jensen.

Det betyder, at folk arbejder gratis, og det kan ingen arbejdsgiver forlange
- Kim Jensen, faglig chef i HK Handel

Nej tak til pletvis gratis arbejde 

For de medarbejdere, der holder pause, men som må genoptage arbejdet midt i frokosten, handler det ikke kun om, at det er irriterende at blive afbrudt:

- Det betyder, at folk arbejder gratis, og det kan ingen arbejdsgiver forlange, siger Kim Jensen, der understreger, at afbrudt pause er afbrudt pause – uanset omfang eller hyppighed.

- Uanset om man bliver afbrudt dagligt eller blot en gang imellem, er det vigtigt at holde på sin ret. Det handler om, at når man bliver afbrudt, står man til rådighed for arbejdsgiveren. Og gør man det, skal man ikke selv betale for sin pause, men derimod have løn for, at de har lov til at forstyrre en, siger Kim Jensen og uddyber:

- Hvis chefen vil have mulighed for at forstyrre eller forventer, at man opholder sig på arbejdspladsen i sin pause, må han eller hun også betale for det. For så kan man aldrig være sikker på, at man rent faktisk kan holde sin pause, siger han.

 

Jeg bliver afbrudt i mine pauser - hvad skal jeg gøre?

Tal med kollegerne, om de også oplever det. Tal med jeres chef, så I sammen kan finde en løsning. Det er jeres ret at holde de pauser, I selv betaler for. Hvis chefen ikke er lydhør overfor dette, og ikke vil finde en løsning, bør I gå til jeres tillidsrepræsentant eller afdeling i HK Handel. Ring på tlf. 7011 4545. 

Arbejdsgiverne er enige: Betaler, når de afbryder 

I tidligere sager har arbejdsgiverne været enige i, at medarbejderne skal have løn, hvis de bliver forstyrret i deres pauser. I to sager fra fakta (se blå info-boks ovenfor) endte begge sager med et forlig, og i andre lignende sager har arbejdsgiverne heller ikke ønsket at komme for Arbejdsretten.
Der er derfor god grund til at gøre opmærksom på, hvis pausereglerne ikke bliver overholdt.

- Hvis man ikke siger noget, udnytter arbejdsgiverne det. Derfor er det vigtigt at stå på sin ret, så vi kan komme problemet til livs, siger Kim Jensen.

 

Skriv ned - det gjorde de andre 

I sager om afbrudte pauser findes der sjældent meget dokumentation. Derfor der det en rigtig god idé, at du selv fører kalender over, hvornår du kommer og går, hvornår du holder pause, og om du er blevet afbrudt, og derfor har genoptaget arbejdet. Noter alle tider og varighed til eventuel senere brug.
- Vi har mange eksempler på, at der bliver taget udgangspunkt i registreringer i medarbejdernes kalendere, når sager skal forliges, eller hvis det når så langt, at de kommer for en dommer. Ofte er medarbejdernes egne notater den eneste dokumentation, og derfor også den, der gælder, siger faglig chef i HK Handel, Kim Jensen.

Tidsregistrering via app, kortlæser eller lignende:
Hold øje med, at din arbejdstid og pauser bliver registreret og udbetalt rigtigt, hvis du registrerer dine timer elektronisk.