Skolebænken hjemme i trygge Aarhus er de næste otte uger skiftet ud med praktikophold i Tanzania. Strømafbrydelser, uanede mængder af bureaukrati og mangel på frisk mælk til havregryn og kaffe, er hverdag i det afrikanske land, men de fire administrations bachelorer glæder sig til at lære nyt både fagligt og personligt.

- Vi skal ikke leve i en osteklokke. Det er vigtigt at komme ud og se verden og få åbnet øjnene for, at mange mennesker lever på en helt anden måde, end vi selv gør, siger Ulrikke Pedersen-Bjergaard.

Det er 5. gang at HK Kommunal udsender administrations bachelor-studerende i samarbejde med VIA og Ulandssekretariatet i FH (tidligere LO). Målet er at give de unge nogle internationale erfaringer, som de ikke kan læse sig til i et klasseværelse.

 

Praktik i Tanzania

De fire studerende har fået undervisning i både politiske og sociale forhold i Tanzania forud for rejsen.

- Der er ingen tvivl om, at der venter de fire studerende en meget stor oplevelse. De kommer tæt på en kultur og mærker en kultur, der er markant anderledes, end den, vi har i Danmark. Det giver dem forhåbentlig en bedre forståelse for, hvorfor vi gør, som vi gør, i Danmark. Rejsen giver dem også et rigtig godt indblik i, hvad der fungerer i Danmark og hvad der ikke fungerer i Tanzania og omvendt. Det kan de bruge i deres fremtidige karriere, siger Hans-Henrik Hansen, formand for HK Kommunal Østjylland.

De fire kvinder er alle midtvejs i deres uddannelse. Ingen af dem har nogensinde været i Afrika før.

- Jeg både frygter og glæder mig til kulturmødet, men jeg håber, at de giver os lidt ansvar, så vi får mulighed for at bruge de kompetencer, vi har fået på skolen. Men det kræver nok, at vi selv går forrest og viser, at vi rigtig gerne vil lære dem noget, og også lære af dem, siger Josephine Brüner Schytte.

Praktik i Tanzania

To studerende skal i praktik på et stort universitet, mens de andre to skal i praktik på en skole. På begge praktiksteder skal de arbejde i administrationen.

- Det bliver nok svært at gøre den helt store forskel på otte uger, men jeg tror, at jeg kommer til at lære rigtig meget. Jeg har de seneste år fået en øget interesse for frivillige organisationer i ulandene og jeg vil gerne have en karriere, hvor jeg kan være med til at gøre en forskel. Turen til Tanzania kan være første skridt på den rejse, siger Bolette Vang Nielsen.

- Jeg forventer at få stof til eftertanke og få et indblik, jeg kan bygge videre på i min karriere. Jeg vil gerne til Tanzania, fordi jeg drømmer om en karriere i udlandet, enten som udsendt for forsvaret eller for en organisation, der arbejder med mennesker i nød. Derfor bliver det rigtig interessant at opleve kulturmødet og få testet mig selv af, siger Sofie Hvidbjerg Larsen.

Firkløveret er blevet godt forberedt på rejsen og livet i Tanzania gennem møder med FHs ulandssekretariat, skolen og HK Østjylland. De har blandt andet lært om de politiske forhold, hvad man naturligt kan tale om i Tanzania, om omfattende bureaukrati, hvor man sagtens kan tilbringe både timer og dage i kø på et offentligt kontor, blot for at få et stykke papir med et officielt stempel og så naturligvis, at frisk mælk til kaffen ikke er det, man ser oftest i et varmt afrikansk land, hvor strømafbrydelser er hverdag. Men de udfordringer glæder kvinderne sig til at opleve.

- Jeg er sikker på, at turen kommer til at lære mig rigtig meget fagligt, men også personligt. Jeg har altid været vant til at få tingene serveret for mig og har derfor ikke oplevet ret meget modstand. Derfor vil jeg gerne lære noget om at håndtere de situationer livet sætter en i, hvor man ikke nødvendigvis får det, man helst vil have, fortæller Josephine Brüner Schytte.

- For mig handler det lige præcis om at opleve hverdagen, som de oplever den. Jeg vil fx gerne have testet min tålmodighed og lære at finde løsninger på alle de udfordringer, som Tanzania helt sikkert vil give os, siger Ulrikke Pedersen-Bjergaard.

Du kan følge med i de fire kvinders rejse til Tanzania på Facebook https://www.facebook.com/groups/352094345425622/