Det ligner et helt almindeligt lejlighedskompleks, når man ankommer til Ronja Søvangs kontor i Odder. Men det giver god mening – for i denne periode er hun elev på et bosted for handicappede borgere.

Her sidder hun sammen med en enkelt kollega og samler og konterer bilag, opdaterer systemer, laver lister og scanner dokumenter ind til et nyt sagssystem. Men hun får også lov til at løse mere kreative opgaver, som hun elsker. Måske fordi Odder Kommune er en lille kommune, har hun haft held med at dreje sin uddannelse i en retning, som hun selv synes er interessant og sjov.

- Jeg har lige siddet og lavet en invitation fordi ”Bo og beskæftigelse” fylder to år, og jeg har også tegnet organisationsdiagrammer. Jeg synes, det kreative og visuelle er enormt interessant, så jeg prøver at dreje mine opgaver lidt i den retning, forklarer 28-årige Ronja Søvang.

Konkret basisviden

Hun har været i gang med uddannelsen i et halvt års tid, men har inden læst en bachelor i kunsthistorie med tilvalg i museologi. Da hun startede på kandidatdelen, syntes hun, at det var lidt det samme igen, og derfor tog hun til Kolding og læste design-studier. Efter en graviditet og en barsel, kunne hun ikke overskue at læse mere, og derfor faldt valget på den mere praksisnære kontoruddannelse i offentlig administration.

- Jeg er rigtig glad for uddannelsen. Den giver mig nogle helt konkrete kompetencer og en rigtig god basisviden, som jeg kan bruge i mit fremtidige job. På universitetet fik jeg også en masse viden og læste en masse teori, men jeg fandt aldrig ud af, hvordan jeg kunne anvende den helt konkret. Som kontorelev får jeg løn, jeg bidrager til samfundet, har nogle gode kolleger og er på en rigtig arbejdsplads, fortæller Ronja Søvang.

Som elev har det været givende for hende, at hun har nogle år på bagen. Det har givet hende mere selvtillid, og hun er helt klar på, hvad hun vil, og hvad hun drømmer om – alligevel synes hun, at det er fedt at komme omkring flere forskellige afdelinger.

Fra middel til topkarakterer

- Jeg har haft tre måneder i pas og kørekort og de sidste tre måneder, har jeg arbejdet mere med bogholderi. Da jeg var yngre, hadede jeg alt med tal og økonomi, og jeg havde svært ved at tage mig sammen, hvis det ikke interesserede mig. Som voksenelev har jeg en helt anden indstilling. For eksempel tog jeg et fag i erhvervsøkonomi, inden jeg startede som elev, og det gik vildt godt. Så jeg bliver stolt over, at jeg rent faktisk godt kan. Som yngre havde jeg sværere ved at motivere mig selv, hvis jeg ikke kunne se pointen.

Netop selvtilliden har været vigtig for Ronja Søvang. Fra – med egne ord – at klare sig middel på universitetet, scorer hun nu topkarakterer og får en meget mere ”hands-on-viden”.

- Jeg har været meget glad for skoleforløbene, og jeg synes, at niveauet er rigtig fint. Vi lærer det, vi skal bruge. Jeg har lært om, hvordan samfundet er bygget op, hvordan kommuner, regioner og stat hænger sammen. Det er en meget konkret viden, som jeg kan bruge i praksis og generelt i hverdagen. Jeg har lært, at jeg skal fatte mig lidt mere i korthed, end jeg har gjort på universitetet, men det har faktisk været helt okay, siger Ronja Søvang og griner.

Eneste elev i kommunen

Der er kun én elev i Odder Kommune, og det er Ronja Søvang selv. Af og til kunne hun godt savne en kollega, der var ligeså grøn som hende selv – men alle de erfarne kolleger, gør det op for savnet.

- Jeg er rigtig glad for mine kolleger, og alle er vildt søde. Det gør det helt klart værd at gå på arbejde hver morgen, fortæller hun. Og samtidig møder hun jo andre elever, når hun er på skoleophold.

- Vi er meget delt op aldersmæssigt, der er en del, der er lige på grænsen til voksenelev. Altså 24-25 år. Og så er der en del omkring 20 år, og den ældste er nok 40. Men uanset alder synes jeg, at alle tager det enormt seriøst, og det er rigtig fedt at sparre med de andre. Jeg kan godt mærke, at jeg har en lidt anden ballast, men det tror jeg ikke er en ulempe for de yngre, men måske en fordel for mig selv, forklarer Ronja Søvang.

Drømmejobbet

Og netop dét, at hun ved, hvad hun vil – ser hun som den største fordel.

- Jeg er rigtig glad for det spring, jeg har taget. Det sted, jeg er nu, er vildt spændende – men jeg vil gerne over i det mere kreative. Kommunikation og visuel formidling for eksempel. Min chef har heldigvis blik for, at det er det, der interesserer mig – og hun har netop bedt mig om at få alle ansøgninger til paragraf 18-midler sat i mapper og få det til at se flot, nemt og overskueligt ud. Sådan noget synes jeg, er sjovt, siger Ronja Søvang, som glæder sig til næste skoleforløb, hvor hun skal lære at mestre de grafiske programmer Photoshop og InDesign.

Hun håber på sigt at kunne kombinere sin bachelor med sin kontoruddannelse. En mulighed, hun tænker på, er at læse en kommunom i kommunikation og formidling. Eller at videreuddanne sig inden for facilitering og projektledelse.

- Jeg kunne godt forestille mig at blive i kommunen, hvis jeg blev tilbudt et job, der gik i den retning. Men jeg har ikke lyst til en fastansættelse i pas og kørekort. Der kan jeg mærke, at det kreative trækker mere end den direkte borgerkontakt, forklarer Ronja Søvang.