Mød Emma, der står op klokken 04:15 for at tage på arbejde

To elevpladser – to erfaringsverdener. HK Nordjylland uddanner kombinationselever som den eneste afdeling i HK. Det betyder, at HK Nordjylland indgår aftaler med skiftende eksterne samarbejdspartnere om at uddanne kontorelever sammen.

Afdelingens nuværende kontorelev, 21-årige Emma Davidsen, er godt tilfreds med sin elevtid og med ideen om to praktiksteder.

”Jeg synes, at HK Nordjylland gør det helt rigtige ved at tage en elev ind i et år og deler eleven med en anden virksomhed, der kan give eleven det, afdelingen ikke selv kan. Det burde flere virksomheder gøre”, lyder det fra Emma.

Kombinationselever har bedre jobmuligheder

Emma Davidsen begyndte som elev hos HK Nordjylland 1. august 2018 og stopper 31. juli, men holder selvfølgelig også sommerferie og har derfor sidste arbejdsdag 10. juli. Derefter påbegynder hun anden del af sin elevtid hos EUC Nord i Hjørring og dermed også anden del af sin uddannelsesaftale, som strækker sig fra 1. august 2019 til d. 31. juli 2020.

Ifølge kontorchef Jørgen Andersen hos HK Nordjylland giver to uddannelsessteder frem for ét eleverne en bedre og bredere uddannelse – og bedre jobmuligheder:

”De vil alt andet lige blive bredere, da de er uddannet indenfor to områder. Vi mener heller ikke, at vi i afdelingen er i stand til at give eleverne en faglig ordentlig uddannelse alene; da mange funktioner, for eksempel løn og bogholderi er blevet samlet i forbundet efter etableringen af nyt HK. Vores samarbejdspartnere uddanner bl.a. eleverne i disse områder”, forklarer kontorchefen.

Marianne Møjen er ressourcedirektør hos EUC Nord og siger: ”Vi ansætter Emma som kombinationselev på EUC Nord, fordi vi ved, at hun også ønsker økonomi i uddannelsen. Vi driver økonomifunktionen som en central funktion i mit område.”

Alle elever har fået flotte karakterer, og de fleste er i job

Kontorchef Jørgen Andersen hos HK Nordjylland fortæller, at alle kombinationselever har fået flotte karakterer ved den afsluttende fagprøve, og de fleste af dem kom hurtigt i job. Tidligere samarbejdspartnere om kombinationselever var Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, UCN, Region Nordjylland, Aalborg Handelsskoles praktikafdeling, samt Aalborg, Frederikshavn og Hjørring Kommuner.

”For HK Nordjylland er fordelene, at vi får nye relationer til samarbejdspartnerne,” siger Jørgen Andersen.

Alt i alt kan han kun anbefale andre afdelinger også at ansætte kombinationselever.

Emma Davidsen er enig i, at det er en god erfaring for hende at prøve at arbejde inden for både det private område (HK) og det statslige (EUC Nord). Hun regner med, at det vil give hende et godt – og større - netværk, end hun ellers ville have haft.

”Overordnet set har vi mange elever på EUC Nord”, forklarer ressourcedirektør Marianne Møjen. ”Med Emma får vi tre kontorelever, og her foruden har vi en række elever inden for andre fagområder. Hos EUC Nord vil vi gerne bidrage til den samfundsmæssige målsætning om, at flere unge skal have en erhvervsuddannelse.”

Marianne Møjen håber, at de tre kontorelever kan få glæde af hinanden, både fagligt og socialt.

Blandet følelse at skulle stoppe i HK

Men selv om Emma Davidsen ser frem til at prøve noget nyt på EUC Nord, så er det med en blandet følelse i kroppen, ”fordi jeg nyder at være her hos HK Nordjylland. Der er en helt speciel atmosfære herude, og mine kolleger er nogle skønne mennesker, men mest af alt meget professionelle inden

for det, de laver, hvilket er meget inspirerende for mig.”

Emma Davidsen vil se tilbage på en skøn elevtid og en god begyndelse på sit arbejdsliv, fortæller hun:

”Jeg har nydt hver evig eneste dag og det er ikke bare noget, jeg siger, fordi jeg arbejder her. Jeg har en transporttid med offentlig transport 2,5 time hver vej, og det er helt klart min lyst til at være her, der får mig op af sengen hver morgen, når vækkeuret ringer klokken 04:15. At jeg er glad for mit arbejde og mine kolleger er helt klart min drivkraft. Selvfølgelig er det ikke det fedeste at sidde i tog og bus så meget tid af dagen, men jeg ser ikke transporttiden som en træls ting længere. Jeg ser det som det middel, der kan få mig frem til min arbejdsplads.”

 1. september begynder en ny kombinationselev hos HK Nordjylland. Eleven skal færdiggøre uddannelsen hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring.