Jens, Emmely og Stine har alle tre gjort noget, som ikke særligt mange handelsansatte gør. De har blandet sig i debatten og fortalt om deres virkelighed.

HK Handel-medlem Jens Sørensen har skrevet et debatindlæg i JyskeVestkysten, hvor han opfordrer til, at man holder sig fra de gule fagforeninger. Stine Lysemose har skrevet et debatindlæg i Politiken om, at hun dagligt blev svinet til af sure kunder i kassen. Og Emmely Smith kom tidligere i år i Politiken med en opfordring til danskerne om, at vi skal tale pænere til de ansatte, når vi er i kiosken for at købe cigaretter eller slik.

Nu kan det blive dig, der deltager i den offentlige debat. På 2½ dag plus en opsamlingsdag får du alle de redskaber, der skal til, for at du kan skrive et debatindlæg – også selv om du aldrig har skrevet før. På kurset får du dækket både kursus, kost og logi samt transport og løntab. 

- Du skal tage med, hvis du har lyst til at få den offentlige debat til at handle om det, du interesserer dig for. Hvis du også synes, der er ting, vi ikke snakker om i den offentlige debat, som vi burde tale om, så er det her din mulighed for at sætte dagsordenen, siger Rie Ljungmann fra tænketanken Cevea, som står i spidsen for undervisningen.

Rie Ljungmann har tidligere undervist alt fra murere til tømrere, sosu-assistenter, pædagoger, bibliotekarer og renovationsmedarbejdere. Erfaringen er, at der er plads til folk, som vil fortælle om deres egne erfaringer.

- Vi vil jo alle gerne høre fra dem, der ved, hvad de snakker om – det er folk som dig, der står ude i virkeligheden, siger hun, og fortæller, at der er flere eksempler på tidligere deltager, der siden er blevet inviteret ind som kilder i tv-udsendelser eller får henvendelser fra politikere, som gerne vil høre mere om deres tanker. Derudover er der mange, som finder modet til at blive mere fagligt aktive eller at slå i bordet over for deres arbejdsgiver. For eksempel har et hold af pædagoger, der har været på uddannelsen, været med til at sætte debatten om minimumsnormeringer i gang. 

Risikoen ved ikke at blande sig er, at andre, der ikke kender din virkelighed, de sætter dagordenen, siger Rie Ljungmann og nævner et tænkt eksempel, der har relevans for handelsansatte:

- Hvis man for eksempel tager Amazon. Så kan der sagtens være folk, der har det politiske standpunkt, at det er alletiders, at man kan købe billigt ind uden at tænke på de ansattes arbejdsforhold. Men hvis du er uenig og selv mærker, at der er en pris, du som medarbejder skal betale, så er det jo kun dig og dine kolleger, der egentlig ved, hvad prisen er. Men hvis I ikke siger noget, så bliver I ikke hørt, siger hun.

Find dit mod

Tænketanken Cevea skønner, at de de seneste otte år har uddannet cirka 1.000 medlemmer af fagbevægelsen til at deltage i den offentlige debat. De oplever, at det for mange kræver mod at ansøge om komme med på et kursus.  

- Der er en del, der tøver med at melde sig til kurset, fordi de mangler mod. Det handler om at være mere modig, end du er. På kurset får du redskaberne, så du tør blande dig mere, være modig og få sendt dine meninger afsted, siger Rie Ljungmann, som i øvrigt også understreger, at du ikke behøver at have prøvet at skrive et debatindlæg før. Det skal hun nok lære dig. 

Noget andet, du også får på kurset, er et fællesskab. Et fællesskab med andre engagerede handelsansatte, som ikke er dem, du går op og ned af hver dag.

- Det er vigtigt at understrege, at det er lige meget, om du kan sætte punktum eller stort begyndelsesbogstav. Det skal vi nok hjælpe med. Det vigtigste er, at du kan finde modet til at melde dig ind i den faglige kamp, men også, at du gerne vil have debatten til at handle om din virkelighed, afslutter hun.

LÆS MERE OM DEBATUDDANNELSEN HER: HAR DU EN MENING?

3 Hurtige om DEBATUDDANNELSEN


1. HVOR OG HVORNÅR?
Debatuddannelsen bliver afholdt i 2020 (dato følger) og er kun for medlemmer af HK Handel. Som deltager får du dækket både kur­sus, kost og logi samt transport og løntab. På hvert kursus vil der være op til 12 deltagere.

2. HVEM UNDERVISER?
Debatuddannelsen er arrangeret i samarbejde med Cevea, som har specialiseret sig i at uddanne det de kalder faglige meningsdannere fra hele fagbevægelsen. De giver dig alle de redskaber, du har brug for for at skrive et debatindlæg – også selv om du aldrig har prøvet at skrive den slags før. På kurset vil der ud over undervisere fra Cevea også være medarbejdere fra HK Handel.

3. HVAD KOSTER DET?
Som deltager får du dækket både kur­sus, kost og logi samt transport og løntab. Det koster dig altså ikke noget.

 

Sådan kommer du med

Skriv en mail til kommunikationhandel@hk.dk, hvor du svarer på disse fire spørgsmål:

1. Hvorfor søger du uddannelsen?

2. Hvilket emne kunne du forestille dig at skrive om i et debatindlæg?

3. Hvilke udfordringer ser du for dit arbejdsliv i dag og fremover?

4. Har du tidligere prøvet kræfter med at skrive blog- eller debatindlæg – eller på anden vis deltaget i den offentlige debat? (ikke noget krav) 

 

Husk også at skrive navn, adresse, telefonnummer samt stilling i mailen. De valgte deltagere vil få direkte besked.  

Husk: Du kan altid kontakte kommunikationhandel@hk.dk hvis du har spørgsmål. Intet er for småt eller for stort.