Endelig fik de "huen" som socialformidlere - HK'erne Heidi Frydensberg Lønstrup og Anders Schou Jensen

Endelig fik de "huen" som socialformidlere - HK'erne Heidi Frydensberg Lønstrup og Anders Schou Jensen

 

 

Der blev uddelt sjove ”professorhatte” af sort pap og sagt mange gode ord, da et hold socialformidlere dimitterede i Aalborg fredag den 28. juni. Familierne var med som gæster, og der var drinks og frugt og buffet ved festligheden.

 

Men fest og farver kunne ikke helt kamuflere, at det har været en drøj omgang for voksne fastansatte at skulle i gang med en teoretisk uddannelse i en mere eller mindre moden alder.

 

Heidi Frydensberg Lønstrup, 37 år, er en af dimittenderne. Hun arbejder i Rebild Kommune og havde orlov fra 1. september 2o18 til 13. maj 2019 for at læse til socialformidler.

 

Det er er 13 år siden, at Heidi blev uddannet som kontorassistent.

 

 Det var noget andet at studere, da man var ung og uden forpligtelser

 

Men Heidi har altid været fascineret af konsulentarbejde. Hun har haft flere job, hvor hun blev klar over, at hun ikke skulle være kontorassistent for altid. ”Administrative opgaver er en vigtig del af mit arbejde, men jeg får bare energi af at være ude af huset eller løse opgaver, der ikke sker fra mit skrivebord 37 timer om ugen.” Heidi fik foretaget en RKV = realkompetencevurdering, inden hun gik i gang med at læse til socialformidler.

 

- Hvordan var det at tage en 1-årig uddannelse på fuld tid igen?

 

”Hårdere, end jeg havde troet. Det er ikke for børn!  Jeg var overrasket over læsebyrden og opgaverne – den ene eksamen afløste den anden. Det er komprimeret. Jeg tror vi alle på holdet var lidt ’kørt over’. Det var noget andet at studere, da man var ung og uden forpligtelser. Men nu, hvor der er børn og hus og have og plæneklipper, der også skal passes, er det noget helt andet. Derfor anbefaler jeg andre nøje at overveje, om de vil læse på heltid i et år eller på deltid i 2-3 år.”

 

- Hvordan vil dit nye eksamenspapir som socialformidler påvirke dit arbejde i Rebild Kommune?

 

”Jeg har allerede skiftet jobfunktion. På baggrund af mine nye kompetencer blev jeg ansat som socialformidler i Børnehandicap i Rebild Kommune 13. maj i år. Uden min nye uddannelse var dette ikke sket”, fortæller Heidi.

Klassekammerater gennem det meste af et år: Anders Schou Jensen, 56, og Heidi Frydensberg Lønstrup, 37

Klassekammerater gennem det meste af et år: Anders Schou Jensen, 56, og Heidi Frydensberg Lønstrup, 37

 

”I mit nye job som socialformidler har jeg fået bevillingskompetencer.  Jeg kan for eksempel bevilge fem timers tabt arbejdsfortjeneste om ugen til en forælder, hvis barn har behov for at blive passet derhjemme. Så selv om det er den samme kommune, er det et helt andet job, som den tidligere ’kontor-Heidi’ nu er indtrådt i”, siger Heidi Frydensberg Lønstrup.

 

”Personligt oplever jeg, at mit perspektiv er blevet bredere og at jeg derfor som medarbejder har fået mere værdi for min arbejdsplads; og så er der jo 1000 andre ting, jeg bare er blevet klogere og opmærksom på.”

 

Anders Schou Jensen, 56 år, er klassekammerat med Heidi. Han er ansat hos HK Nordjylland i Det Sociale Team og fik orlov i et år for at tage socialformidleruddannelsen.

Anders’ kone, Dorte, var med ved hans side på den store dag.

 

Det er 36 år siden, Anders blev uddannet som kontorassistent.

 

Så hvordan var det at tage en 1-årig uddannelse på fuld tid igen?

”Det er ikke for sent at tage en uddannelse som 56-årig. Jeg er stolt af at have gjort det. Men det kræver opbakning fra familien, for det er hårdt. Der er et stort pensum. Over 1 hyldemeter bøger plus et hav af artikler. Bunken er 50 centimeter høj – jeg har målt den – og flere af artiklerne var på engelsk.”

 

Jeg kan give medlemmerne en mere helhedsorienteret hjælp nu

 

- Fortæl lidt om, hvad du har fået ud af uddannelsen?

 

”Personligt har jeg fået et kæmpe netværk. Og så kan jeg søge de samme job nu som en socialrådgiver, hvis det skulle blive aktuelt.”

 

- Hvordan vil dit nye eksamenspapir påvirke dit arbejde i HK Nordjyllands Sociale Team?

Med andre ord: Hvordan vil HK-medlemmerne opleve, at du nu er socialformidler, når de henvender sig med et problem?

 

”Jeg har fået en teoretisk overbygning på min praktiske viden. Jeg kan give medlemmerne en mere helhedsorienteret hjælp, hvilket blandt andet skyldes, at vi er blevet trænet i at se det hele menneske via de psykologiske og psykiatriske aspekter,” fortæller Anders Schou Jensen.

 

Kommunals formand i Nordjylland: At blive socialformidler er en god mulighed for HK'ere

 

Katharina Hauge Antonsen, formand for HK Kommunal i Nordjylland, er meget tilfreds med, at det er gået så godt for holdet af socialformidlere:

 

”HK Nordjylland har haft et stort ønske om, at denne uddannelse skulle blive en succes, og jeg skrev i 2017 direkte til kommunerne for at sikre os, at der kom nok studerende derfra, således at holdene havde tilstrækkeligt med deltagere. Socialformidler er en god mulighed for HK’ere i at uddanne sig videre til gavn for borgerne.  Jeg er rigtig glad for, rent fagpolitisk, at socialformidlerne vælger at forblive medlemmer af HK i stort omfang.”

 

For uddannelsen i Aalborg står VIA University College i Aarhus, en af Danmarks seks professionshøjskoler. Undervisningen det seneste år har foregået hos COK, Center for Offentlig Kompetenceudvikling, på Gasværksvej i Aalborg.

Dorte Schou Jensen glæder sig til at få sin mand hjem fra skolebænken

Dorte Schou Jensen glæder sig til at få sin mand hjem fra skolebænken

 

Heidis og Anders’ hold begyndte som sagt i sensommeren 23 påbegyndte – alle fuldførte.

 

Efter denne glæde venter hverdagen nu igen:

 

Anders Schou Jensen fik i gave en lang ’dosmerseddel’ med opgaver af Dorte Schou Jensen – ”alt det, du ikke har nået det seneste år”, sagde fruen med et grin.

 

Hvem kan blive socialformidler? (fra via's hjemmeside)

Diplomuddannelsen i socialformidling henvender sig til dig, der allerede arbejder med sagsbehandling og som gerne vil opkvalificeres til at kunne varetage mere kompliceret sagsbehandling inden for det sociale område, på lige fod med socialrådgivere – du er typisk HK-ansatmed en overbygning som kommunom.

 

Du kan også tage uddannelsen, hvis du har en uddannelsesbaggrund, der retter sig imod arbejdet med mennesker, og du har erfaring med socialt arbejde. Mange med pædagog- eller læreruddannelse læser til socialformidler, fordi de ønsker at skifte til at arbejde som sagsbehandler.