Kvinde læser skema

Nye reformer på arbejdsmarkedet skal i fremtiden hovedsageligt handle om opkvalificering og et bedre arbejdsmiljø. Sådan lyder det fra den nye beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S), der hermed lægger op til en ny reformkurs i beskæftigelsespolitikken. Det skriver dagbladet Information.

Hummelgaards udmelding betyder samtidig et opgør med den beskæftigelsespolitik, der har været ført igennem nu mange år. Den har overordnet set handlet om at få flere ud i arbejdsstyrken ved at skære i velfærdsydelser såsom kontanthjælpen, integrationsydelsen og sygedagpenge. Det skal kunne betale sig at arbejde, har mantraet lydt.

Opgør med økonomitænkning

Men den nye beskæftigelsesminister er altså nu klar til at gøre op med paradigmet om, at økonomiske incitamenter er det mest afgørende for at øge arbejdsudbuddet.

- Vi skal selvfølgelig udvise nultolerance over for typer som Dovne Robert. Men der er folk, som bliver pisket meget hårdt, som simpelthen ikke kan arbejde. Måske fordi de ikke har kompetencerne, eller fordi de ikke kan arbejde så lang tid, som vi beder dem om. Derfor vil den nye regering slå ind på en ny reformkurs, siger Peter Hummelgaard til Information.

Den hidtidige diskussion om arbejdsudbud og velfærdsydelser er ifølge Peter Hummelgaard kørt af sporet.

- Hvorfor skulle en person stå mindre til rådighed for arbejdsmarkedet, fordi der pludselig er råd til morgenmad, inden børnene bliver sendt i skole, spørger Hummelgaard.

Opkvalificering og arbejdsmiljø

Beskæftigelsesministerens nye reformkurs skal køre i tre hovedspor. De handler først og fremmest om opkvalificering, så flere får kompetencerne til at tage de job, der er. Det gælder blandt andet flygtninge og indvandrere, mens eksempelvis indvandrerkvinder ikke skal have lov til at sidde fast på kontanthjælp.

Herudover skal der ifølge Hummelgaard kigges på, hvordan man kan forbedre arbejdsmiljø, så folk ikke bliver syge af at gå på arbejde.

Og endelig handler det om at få dem over pensionsalderen, der gerne vil arbejde, til at blive på arbejdsmarkedet.

Artiklen er opdateret 17. juli 2019