Henrik Røn

”Jeg går igennem pakkeriet hver gang, jeg møder ind. Siger goddag til alle. Der er mange af anden etnisk herkomst end dansk i pakkeriet, og der hvor de kommer fra, har arbejdsmiljøet været anderledes. Jeg har kolleger, der er tamiler, ungarere, somaliere, polakker. Det kan give sprogbarrierer, og det betyder noget for, hvordan jeg skal få informationerne ud til dem.”

Dette lille citat fortæller meget om Henrik Røn Pedersens store engagement. Han er trykker, medlem af HK Privat og arbejdsmiljørepræsentant for omkring 40 kolleger i teknisk afdeling på Nordjyske Mediers trykkeri på Langagervej i Aalborg. Teknisk afdeling omfatter pakkeri, trykkeri og service.

Henrik startede på det tidligere Vendsyssel Tidende i 1998 og kom til Langagervej i foråret 2001.

Har været på 18 kurser

At producere aviser er delvist natarbejde, og Henriks arbejdstider er nogle, som en del HK’ere ville løbe skrigende bort fra: På skiftehold, sommetider fra 9 til 17, men andre uger fra 15:30 – 01:00 – inklusive søndag; dog kun 4 dage om ugen i nat-ugerne.

Henrik Røn virker dog ganske tilfreds med tilværelsen; han er også fornøjet med at have påtaget sig AMR-hvervet.

Henrik er fagligt aktiv i HK Privat Nordjylland, hvor han blev valgt ind som suppleant i bestyrelsen på forårets generalforsamling. Han har været AMR på Nordjyske i lidt over halvandet år.

Samtidig er han nok en af mest uddannelses-ivrige AMR’ere:

”Der er en åbenbaring af kurser at tage i HK, efter at jeg blev AMR. jeg føler mig stadig lidt ny i hvervet, men jeg har været afsted på 13 kurser i alt inden denne sommerferie og planlægger yderligere 5 efter ferien! Når jeg er afsted i sammenhængende kursusforløb, så kommer der en afløser for mig.”

Motto: Kom med problemerne hurtigt

”Uanset udbyttet af selve kurserne, så er det udbytterigt at møde kollegerne fra andre brancher. Deres måde at håndtere dagligdagen på og de problemstillinger, jeg slet ikke havde SET komme. Deres forhold til ledelse og kolleger. Jeg føler mig yderst privilegeret,” lyder det fra Henrik Røn Pedersen.

Henrik Rønn foran skærm

Henrik ved styrepulten, hvorfra blandt andet farven i trykpressen bliver styret

Udfordringerne i det fysiske arbejdsmiljø på et stort trykkeri kan være: Løft, støv, støj og rengøringsmidler. Eksempelvis anvendte medarbejderne et mildt rengøringsmiddel som gav udslæt, selv om de brugte handsker, fortæller Henrik.

Knas i det psykiske arbejdsmiljø kan for eksempel handle om, at de ansatte mangler information om arbejdsopgaverne. Hans råd til kollegerne, uanset problemets karakter, er: Kom med det hurtigt!

”Nogle gange skal folk bare hoppe ud af busken. Det er vigtigt, at vi taler om det. Mange er bekymrede for at stå frem, men det er for det meste grundløs spekulation. Konstruktiv kritik bliver der taget positivt imod”, erklærer Henrik, der forsikrer, at han har et godt samarbejde med ledelsen.

Koncernen har oprettet et trivselskorps og afholder jævnligt trivselsdage med foredragsholder for AMR’erne og 6-8 trivselsagenter på Nordjyske. Folk, der har meldt sig selv til tjansen.

 

Er blevet et helt andet menneske

”Ja, jeg er som AMR problemernes holdeplads, og det er udfordrende. Kurserne har lært mig at tage dialogen og håndtere den svære samtale. Jeg taler lige godt med rengøringsdamen som med chefen.”

”Vi har alle et ansvar for det gode arbejdsmiljø. Vi skal være opmærksomme, hvis en kollega ikke trives; og især jeg skal opdage det. Dét har jeg lært på et kursus i psykologi: At møde folk, der hvor de er. Det kan formindske problemerne. Vi skal respektere, at vi ikke ser verden på samme måde. Jeg vil gerne få problemer til at skrumpe”, lyder det med et smil fra Henrik Røn Pedersen, på en måde så man virkelig tror på, at han kan gøre det.

Og til slut denne erklæring fra Henrik Røn Pedersen, der stråler om kap med sommersolen og mildt sagt kan siges at være en anbefaling til andre om at påtage sig AMR-tjansen:

”Jeg er blevet et helt andet menneske, efter at jeg blev AMR. Jeg føler mig mere engageret. Personligt har jeg udviklet mig og er blevet en dygtigere medarbejder. Jeg har opbakning fra ledelse og kolleger – og fra HK er der altid opbakning.”

Henrik Røn foran lastbil

Henrik foran et lastvognlæs avispapir indpakket i beskyttelsespap