Flere kommuner tilbyder nu kurser, der skal sikre borgernes nattesøvn - og gøre dem mere arbejdsduelige.

I Thisted og Middelfart Kommuner har man gennemført de første kurser, mens Vejen Kommune har gennemført 16 søvnkurser siden 2017. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Nattesøvn for arbejdslivet

Er man ledig og på en ydelse, kan man ifølge gruppeleder for livsstilsafdelingen ved Brørup Sundhedscenter i Vejen, Lene Schramm Petersen, let få byttet rundt på nat og dag.

- Og det passer dårligt med at skulle varetage et job fra 8 til 16. Vi arbejder altid arbejdsmarkedsrettet med vores kurser, og de fleste borgere ser det som en gave at sove bedre. Flere af dem har haft problemer med at sove i årevis, fortæller gruppelederen til Kristeligt Dagblad.

I Vejen er der 23 såkaldte søvnvejledere tilknyttet jobcentret og sundhedscentret, der identificerer borgere, som kunne have gavn af et kursus. Man kan også blive henvist af egen læge eller henvende sig selv.

Liberal modvilje

I Thisted kommune mærkede de en stor interesse, da det første søvnkursus blev udbudt i juni. ’Lær at sove godt igen’ var overskriften på annoncen i lokalavisen, som fik 25 borgere til at henvende sig. 

Egentlig var planen et kursus med seks deltagere, men det er nu udvidet. Søvnkurset er ifølge Thisted Kommunes søvnvejleder Eva-Maria Schirmer en del af kommunens forebyggende indsats.

Medlem af Det Etiske Råd og velfærdspolitisk chef i den liberale tænketank, Cepos, Mia Amalie Holstein mener til gengæld, at kommunale søvnkurser er langt over grænsen for, hvad kommunerne skal blande sig i.

Artiklen er opdateret 19. august 2019