Computerarbejde

Der er ifølge Datatilsynet intet er til hinder for, at jobcentrene skaber statistisk baserede risikoprofiler af de ledige. Formålet er via en algoritme at teste de lediges risiko for langtidsarbejdsløshed gennem en række samkørte oplysninger om for eksempel frafaldshistorik, jobmotivation, kompetencer og helbred.

Tilsynets afgørelse kommer efter, at Folketinget den 30. april med vedtagelsen af den nye beskæftigelseslov (LAB) giver mulighed for, at jobcentrene kan anvende et sådant landsdækkende værktøj

Tilsyn blev ikke hørt

Den algoritme, der altså med lovens vedtagelse kan bruges til at vurdere arbejdsløses risiko for at ende i langtidsledighed, blev Datatilsynet imidlertid ikke blevet hørt om. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) udvalgte de ifølge STAR relevante dele af forslaget til gennemsyn i Datatilsynet, men vedhæftede ikke den del, der handler om brug af de lediges data.

Manglen på information om samkøring af algoritmebaserede data er ifølge Datatilsynets direktør, Cristina Gulisano, langt fra optimal.

- Det er jo både i borgernes og de involverede myndigheders interesse, at vi får fanget det i tide, hvis der er noget i et lovforslag, der kan være i strid med de databeskyttelsesretlige regler, lyder det fra Cristina Gulisano i Dagbladet Politiken.

Uvidende politikere

Selvom tilsynet giver grønt lys for dataprofileringen, er der markant kritik af hele forløbet omkring beskæftigelseslovens vedtagelse. Sidetallet i den samlede beskæftigelseslov var nemlig så meget omfattende, at langt de fleste folketingspolitikere overhovedet ikke vidste, at profileringsværktøjet var en del af loven.

Dataprofileringen foregår sådan, at den ledige udfylder et skema på Jobnet. Efterfølgende skaber dataværktøjet en statistisk baseret risikoprofil i forhold til, om den ledige tilhører en gruppe af personer, der i gennemsnit har en forhøjet risiko for langtidsledighed.

Profileringsredskabet er nu under udvikling af STAR. Hvor mange jobcentre, der benytter sig af det nye værktøj, er ikke afklaret i skrivende stund.

Artiklen er opdateret 28. august 2019