Siden 2008 har en skole i Gambia været heldige at få tandbesøg en gang om året. De første år tog tandplejer Pernille Hjorth Mose og tandklinikassistent Elisabeth Jensen sammen til Gambia, hvor de fik bygget relationer op til skolens børn og lærere, mens de rensede deres tænder og underviste dem i mundhygiejne. Her 11 år efter holder Pernille Hjorth Mose fanen højt og tager afsted hvert år med et lille hold af skiftende tandplejere og klinikassistenter.

Lykke Bech, der arbejder som klinikassistent i Horsens Kommunale Tandpleje, skal med for anden gang i år.

- Det var så stor en oplevelse sidste år, at jeg er nødt til at tage med igen i år, fortæller Lykke Bech. For hende var den en øjenåbner, at det har så ”absurd” stor betydning hvad tandbørstning – eller mange på samme – kan gøre.

- Vi tænker jo slet ikke over det herhjemme, fordi det er så naturligt. Men dernede betyder det forskellen på om et barn kommer i skole eller ej, fordi de har så mange smerter. Hvis de ikke har fået hjælp, starter de ud med et mælketandssæt med kæmpestore huller og tandbylder. Og når de så får hjælp til at passe på dem, så kan de holde de blivende tænder sunde. Det var virkelig stort at komme ned og opleve, hvor stor en forskel, vi kan gøre, fortæller Lykke Bech.

Bedre til at sige ”pyt”

Når Tandfe-teamet kommer til Gambia, har de en tandbørste med til alle børn på skolen. Det er nemlig ikke noget, de gambiske familier ellers har råd til. De har også et årsforbrug af tandpasta med, som lærerne så doserer hver dag.

- Jeg bliver utroligt bevidst om, hvor privilegeret jeg er – så jeg kom hjem med en god portion ydmyghed. De problemer vi har herhjemme, bliver meget, meget små. Det er blevet nemmere for mig, at sige ”pyt”, fortæller Lykke Bech.

Udover sin ydmyghed tager Lykke Bech også nogle erfaringer med hjem, som hun kan bruge i sit daglige arbejde.

- En vigtig lære, jeg har fået med fra Gambia, er at man kan komme rigtig langt, selvom man ikke forstår hinanden. Det er jo også situationer, man oplever herhjemme – men det er dejligt at opleve, hvor langt, man kan komme med indlevelse, fortæller hun.


Artiklen er opdateret 18. september 2019