Mia

- Jeg har indset, at jeg skal arbejde et sted, hvor jeg kan få lov til at udtrykke, hvem jeg er, siger kontorassistent Mia Svane. Foto: Jeppe Carlsen

 

Det handler ikke om, at Mia Svane vil provokere med sine tatoveringer, en vild hårfarve og piercinger. Den ”hekseagtige” stil, som hun kalder den, passer bare godt til hende.

- Det giver mig en tryghed og et boost at se ud på den måde, fortæller hun.

Men det var tydeligt, at Mia Svane adskilte sig fra mængden, da hun var elev og sidenhen sekretær i en stor erhvervsorganisation. Hendes chef kommenterede det en dag med ordene: ”Du bør tænke over din udstråling”. Og det gjorde han på trods af, at hendes blå hår var blevet blondt, og at hun havde skiftet sin garderobe ud. Hun ville forsøge at passe ind i kontorlandskabet, så hun slap for kommentarer.

- Jeg blev opfordret af min elev-ansvarlige til at have cardigan på for at skjule tatoveringerne, når der var sandsynlighed for, at jeg ville støde på de høje herrer, fortæller Mia Svane og fortsætter:

- Normalt har jeg den holdning, at folk må tænke, hvad de vil, om mit udseende. Det rører mig ikke. Men som elev var der noget på spil. Så jeg forligede mig med et mere strømlinet look.

Men Mia Svane følte sig ikke som sig selv. Det gik hende på. Set i bakspejlet mener hun, at det er en ærgerlig mentalitet, der hersker i organisationen.

- Principielt set er det problematisk, hvis det er svært at få elevplads eller job, fordi man har blåt hår. Hvorfor stemple mig på baggrund af mit udseende? Min hårfarve siger ikke noget om mine evner, fastslår hun.

Læs også: Klæder skaber medarbejdere
Derfor blev Mia Svane ikke ked af afskedigelsen i marts i år. Faktisk var det en lettelse at komme væk. Hun var begyndt at få det dårligt psykisk og vil ikke udelukke, at det blandt andet skyldtes, at hun gik på kompromis med sig selv. Afskedigelsen bundede dog ikke i Mia Svanes udseende - matchet mellem hende og organisationen var bare forkert.

- Jeg har indset, at jeg skal arbejde et sted, hvor jeg kan få lov til at udtrykke, hvem jeg er. Hele mig, understreger hun.

For Mia Svane er det slut med at nedtone sit udseende blot for at leve op til andres forventninger. Lige for øjeblikket er hun ledig og ”spiller spillet” i jobsøgningen ved at vippe sin næsepiercing op til samtalerne, så den ikke er synlig. Men den kommer ikke ud.

- Hvis jeg får et arbejde, hvor virksomheden har et problem med den, så er det deres problem. Jeg går ud fra, at de vælger mig, fordi jeg er den mest kompetente til stillingen - med eller uden piercing.