Stå stærkere på arbejdsmarkedet, og øg dine muligheder for højere løn, nye opgaver og mere arbejdsglæde. Der er kun gode grunde til at hive et par uger - med løn - ud af arbejdskalenderen for at tage på efteruddannelse. Arkivfoto: Karin Henriksen. 

Hvert år optjener du ret til to ugers selvvalgt uddannelse. Det betyder, at du har ret til to ugers fri med løn til at efteruddanne dig. Og det er bare med at få brugt muligheden, der er sikret i din overenskomst. Det gør det nemlig meget lettere at søge nyt job eller at bevare dit nuværende.
- Det er vigtigt at efteruddanne sig. Det øger ens jobsikkerhed, fortæller Daniel Lühr-Andersen, der er uddannelsespolitisk konsulent i HK Handel.

Computere og konflikthåndtering

- Detailbranchen er i en rivende udvikling, hvor det er vigtigt at være up-to-date, både for at vedligeholde sit kompetenceniveau, men også for at udvikle sig i sin stilling, siger han.
Det er især den teknologiske udvikling, der understreger behovet for efteruddannelse:
- Der sker meget inden for automatisering og digitalisering på detailområdet. Der er både backoffice-funktioner og automatiseringstiltag i butikkerne, som frontmedarbejderne skal kunne betjene, siger Daniel Lühr-Andersen.

Det har du ret til

Hvis din arbejdsplads har overenskomst, optjener du hvert år retten til at afholde to ugers selvvalgt efteruddannelse – med løn. Du kan højst optjene ret til efteruddannelse tre år i træk –
herefter skal du gennemføre efteruddannelsen, før du igen kan begynde at optjene ret.

Det er dog ikke kun de teknologiske emner, der er populære indenfor efteruddannelse.

- Vi har nogle klassiske emner, som f.eks. sprog og konflikthåndtering, der altid er aktuelle. Samtidig kan vi se, at flere og flere tager ledelseskurser, f.eks. for at kvalificere sig til at kunne blive områdeansvarlige eller teamledere, fortæller Daniel Lühr-Andersen.

Han understreger, at muligheden for selvvalgt uddannelse ikke alene skal ses som en mulighed for at tage kurser og uddannelser, der har en direkte relation til ens stilling:

- Man kan også vælge kurser, der indirekte gør ens arbejdsliv bedre. Fx kurser med fokus på selvudvikling som stresshåndtering, mindfullness og lignende.

 

Populære efteruddannelser

 
For medarbejdere inden for kundeservice (akademi-niveau):
• Salgspsykologi og grundlæggende salg
• Coaching og konflikthåndtering
• Kommunikation i praksis
• Sociale medier


For medarbejdere i salg og indkøb (akademi-niveau):
• Det personlige lederskab i detailhandel 
• Cross-channel forbrugeradfærd
• Forretningsforståelse i detailhandel

For medarbejdere på kontor: 
• Lean i administrative funktioner (AMU)
• Håndtering af personoplysninger (AMU)
• Digital service og innovation (akademimodul) 

For medarbejdere på lager: 
• Logistik og logistikanalyse (AMU)
• Administrativ drift af varelager (AMU)
• Transport og warehousemanagement (akademimodul) 

Andre populære kurser på AMU-niveau: Sprogfag, “Grundlæggende IT”, “Grundlæggende ledelse” samt fag vedrørende markedsføring og kommunikation.

Vidste du, at du kan få op til 10.000 kr. til din efteruddannelse? 

Søg penge i Omstillingsfonden til moduler på akademi- og diplomuddannelserne. Fonden dækker deltagergebyr på både korte og lange moduler med op til 10.000 kroner om året til og med år 2021. 

Se, hvordan du gør 

Ring til Karrieretelefonen

Er du i tvivl om, hvad du har af muligheder? Er du medlem af HK, kan du ringe gratis på HK's karrieretelefon på tlf.: 3330 4460 og hør om dine muligheder for efteruddannelse. 
Karrierevejlederne sidder klar til at hjælpe dig alle hverdage mellem 13.00-16.00.