Marika

Marika Bøje Petersen er ikke i tvivl. Hun tror ikke, hun havde fået sin praktikplads hos Socialdemokratiet, hvis ikke hun havde kontaktet Karrieretelefonens praktikvejleder.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg ikke, at jeg havde fået praktikstillingen. For jeg havde SLET ikke tænkt på at skrive min ansøgning, sådan som hun vejledte mig til at gøre det. Jeg havde slet ikke gjort den så målrettet mod præcis den stilling, jeg søgte, siger Marika Bøje Petersen.

Siden februar har studerende som Marika, der er på vej i praktik, kunne ringe til Karrieretelefonens praktikvejleder og få hjælp til at skrive en motiveret ansøgning og et cv og til at gå til samtale.

Det var det tilbud, Marika Bøje Petersen benyttede sig af, da hun i forbindelse med sin uddannelse til administrationsbachelor skulle i praktik i et semester.

- Jeg har selvfølgelig prøvet at lave ansøgninger før. Det har været til et studiejob i Føtex for eksempel, men det her var en praktikansøgning, der havde noget med mit uddannelsesforløb at gøre, og jeg var virkelig usikker på, hvad den skulle indeholde, fortæller Marika Bøje Petersen.

Hun sendte derfor sit eget udkast til en ansøgning og et cv ind til praktikvejlederen sammen med stillingsopslaget, så vejledningen kunne tage udgangspunkt i det. Vejledningen gav hende redskaberne til, hvordan man skriver en målrettet ansøgning.

- Min første ansøgning handlede om, hvem jeg var som person, men det var jo ikke det, den skulle handle om. Det skulle handle om, hvad kunne jeg bidrage med på den arbejdsplads, jeg ville blive ansat på, siger Marika Bøje Petersen.

Vejledningen resulterede i, at hun kom til samtale og dermed også fik brug for vejledning i, hvordan man går til samtale. Her gennemgik hun og praktikvejlederen blandt andet, hvilke spørgsmål hun kunne få under en samtale, og hun blev guidet til, hvordan hun kunne forholde sig positivt, løsningsorienteret og optimistisk i sine svar.

Selv om hun fik en masse redskaber og fik forberedt sig godt til samtalen, var der dog en ting, vejledningen ikke hjalp med – hendes nervøsitet.

- Jeg var rigtig nervøs. Det var min første rigtige jobsamtale, hvor det handlede om, hvad jeg kunne bidrage med. Men jeg tænkte, at nu går jeg ind og giver alt hvad jeg har, siger Marika, der som bekendt fik praktikpladsen.

Det handler ikke om at sige noget smart

Hvis du lige som Marika booker en tid til praktikvejledning ved HK’s Karrieretelefon, vil det med stor sandsynlighed være praktikvejleder Ida Ullitz, du bliver vejledt af. Det er primært hende, som vejleder studerende, som lige som Marika har brug for sparring i forbindelse med praktiksøgning.

Ida Ullitz’ erfaring er, at mange af de studerende er usikre på, hvordan de sælger sig selv:
- Når du skal sælge dig selv, handler det ikke om at sige noget smart. Det handler om, at du ved, hvad dine styrker er fagligt og personligt. Det er ikke selve faget og arbejdsopgaverne, der skal frem. Sat på spidsen, så er arbejdsopgaverne noget, alle kan udføre. Det skal i stedet handle om, hvordan du tilgår opgaven. Det er det, der gør dig unik, forklarer Ida Ullitz, som går ind og laver en kompetenceafklaring sammen med den studerende for at finde ud af, hvad han eller hun skal lægge vægt på.

- For eksempel vil mange sige, at de er servicemindede, men vi hjælper dem til at tage spadestikket dybere og finde ud af, hvordan de er servicemindede, forklarer Ida Ullitz, som også tager ud og holder oplæg på erhvervsakademierne om at søge praktikplads.

Når hun har de studerende i røret, så arbejder hun på, at de tager metoderne med sig i deres arbejdsliv fremover.

- Vi bestræber os på, at de bliver selvkørende ved at få dem lært at skrive målrettede ansøgninger. At de ved, hvordan man gør og kan bruge det bagefter til andre ansøgninger, siger Ida Ullitz.

Marika Bøje Petersen bliver færdiguddannet til januar og er allerede nu begyndt at kigge sig om efter et fast arbejde. Kommer der et jobopslag med et drømmejob, vil hun kontakte Karrieretelefonen og få vejledning igen.

Og når hun bliver spurgt, hvem der kan have gavn af at ringe ind, svarer hun meget sikkert og kortfattet:
- Alle. Det kan alle, der skal søge et nyt arbejde.

 

skal vi også læse din ansøgning?

Er du studerende på vej i praktik og medlem af HK, kan du booke en vejledning med praktikvejleder Ida Ullitz på www.hk.dk/praktik. Her kan du også læse mere om, hvad du kan få hjælp til, og hvordan du skal forberede dig inden en samtale.

Du kan også ringe på 3330 4313 hver tirsdag og torsdag fra 13-16 og få svar på dine spørgsmål.