Søndag den 27. oktober markerer en samlet pensionsbranche Pensionsdagen. I år sætter vi fokus på begunstigelse. Det handler om at få styr på, hvem der eventuelt skal have udbetalt ens pension og livsforsikringer, når man dør. Man skal være særlig opmærksom på begunstigelse, når ens livssituation ændrer sig – fx familieforøgelse eller hvis man bliver gift eller skilt.

Mange har allerede taget stilling – men har du sikret dine efterladte?
Begunstigelse er et vigtigt tema, som alle danskere bør forholde sig til, forklarer pensionsrådgiver Lars Christian Birkemose fra Sampension.

"Begunstigelse handler om hvem, der skal modtage udbetalinger, når du dør. Det er en simpel måde at sikre økonomien for den efterladte. Alligevel oplever jeg, at mange udskyder den beslutning - måske fordi det er svært for et ægtepar at tage snakken om, hvordan man klarer sig, hvis den ene dør i morgen. Jeg har kolleger, som har haft en afdød kundes grædende efterladte i røret, som ud over en stor sorg, også stod med en økonomi, der pressede dem til at flytte fra hjemmet – det kunne være undgået," siger Lars Christian Birkemose.

"Heldigvis får de fleste styr på begunstigelsen i tide. Jeg håber, at jeg på Pensionsdagen kan hjælpe endnu flere til at få det afklaret," siger han.

Med en begunstigelse vælger du altså selv, hvem der skal modtage udbetalinger ved din død. Indsætter du ikke selv en begunstiget, udbetaler vi automatisk til dine 'nærmeste pårørende'.

En vigtig detalje ved begunstigelse er, at udbetalingerne er kreditorbeskyttet – derfor er de efterladte sikre på selv at få pengene.

Vi kan skabe overblik og hjælpe
Lars nævner et eksempel, hvor en person, der har børn fra et tidligere forhold, flytter sammen med sin nye kæreste. Her er det relevant for mange at tænke over, hvordan man både sikrer børnene og sin samlever økonomisk, hvis man dør tidligt.

"Hvis du ikke aktivt indsætter en begunstiget, vil dine nærmeste pårørende automatisk modtage udbetalingen, når du dør. For at gøre det lidt ekstra kompliceret, er det forskelligt, hvem der betragtes som nærmeste pårørende alt efter, om din pensionsordning er oprettet før 2008 eller fra og med 2008. Derfor vil jeg gerne opfordre til, at man kontakter os for at høre nærmere om reglerne – for eksempel på pensionsdagen den 27. oktober, hvor mine kolleger og jeg sidder klar ved telefonen," siger Lars Christian Birkemose.

Se film om begunstigelse – og del budskaberne med dine kolleger
I forbindelse med Pensionsdagen sætter brancheorganisationen Forsikring & Pension fokus på begunstigelse. De har blandt andet produceret tre korte film, som skal få flere til at overveje, hvad der skal ske med deres pensioner, når de dør.

Vi tror på, at filmene sammen med vores medlemskampagne vil medvirke til at skabe afklaring og dermed bedre sikring af de efterladte.

Læs mere og se filmene her

Tjek PensionsInfo.dk for et overblik og kontakt dit selskab, hvis du vil ændre, hvem der skal begunstiges.

Sampensions pensionsrådgivere sidder desuden klar til at rådgive jer søndag den 27. oktober kl. 10:00-14:00. Tlf. 77 33 18 77