Har du endnu ikke haft en samtale om din løn i år? Så er det på tide at gøre noget ved det, for arbejder du et sted, der har overenskomst med HK Handel, er du sikret en årlig lønvurdering.
Det er ikke nok, at din chef sender en mail eller råber ind i frokoststuen, at der ikke er nogen lønsamtaler i år. Ifølge overenskomsten har du ret til en samtale om din løn mindst en gang årligt – og meget gerne flere.
Siger din chef, at det ikke er hans eller hendes beslutning, eller der ikke er økonomi til en lønstigning, skal du bede om at tale med den, der har kompetence til at tage beslutninger i din lønforhandling. Du kan ikke holde lønsamtale med en, der ikke kan forhandle din løn.

Din løn er et udtryk for dine kvalifikationer som medarbejder 

Din grundløn får du groft sagt for at møde på arbejde – dit personlige tillæg får du for de kompetencer, du har. Derfor er din løn en individuel vurdering af dine kompetencer. Lønnen skal give udtryk for din:

 • indsats
 • kvalifikationer
 • dygtighed
 • jobfleksibilitet
 • indhold og ansvar i stillingen 
 • eventuel uddannelse, du har taget. 

Det er de objektive kriterier, lønnen skal afspejle i dit personlige tillæg. Og det er her, du til samtalen kan fremhæve, hvor du er særlig stærk eller har gjort dig positivt bemærket. 

 

NB! Din fritvalgs Lønkonto er ikke en lønvurdering

Din Fritvalgs Lønkonto steg i foråret. Stigningen er en del af overenskomstforhandlingerne og bør IKKE være et argument for, at du ikke stiger i løn. Din Fritvalgs Lønkonto er ikke en vurdering af din indsats som medarbejder. Det er dit personlige tillæg derimod - og det er det tillæg, lønsamtalen skal handle om. 

Ingen lønstigning i år - men hvad med næste?

Det er en rigtig god idé at tage en lønsamtale med chefen uanset udfaldet. Afviser din chef en lønstigning i år, er samtalen en mulighed for at snakke om, hvad der skal til, og hvad du evt. kan gøre inden næste samtale for at stige i løn. Du har også selv mulighed for at komme med bud på, hvad du kunne tænke dig i stedet for et tillæg.

3 spørgsmål, du kan tage med til din lønsamtale

 

 • 1
  "Hvad skal jeg gøre inden næste samtale?"

  Spørg din chef, hvad der skal til, for at du kan få den ønskede lønstigning på et senere tidspunkt. Tag en snak om konkrete områder, du kan tage fat i, så I begge er helt klar på, hvilken retning du skal sætte i dit arbejde. 

 • 2
  "Hvornår holder vi næste samtale?"

  Spørg din chef, hvornår I mødes igen til en snak om det, I er blevet enige om. Det kan fx være et halvt år efter første samtale, så der har været tid til at vise, hvordan du har handlet på det, I har aftalt. 

 • 3
  "Hvis ikke der er råd til en lønstigning, hvilken løsning kan vi så finde?" 

  Samtalen behøver ikke være slut, fordi du har fået nej til et tillæg til din løn. En lønstigning behøver ikke være i kroner og ører,  men kan også være i andre goder. Måske vil du gerne have efteruddannelse, højere personalerabat, betalt frokostpause, ekstra feriedage, mere fri ved børns sygdom eller lignende. Tænk over, hvad der kunne hjælpe dig i dit arbejdsliv, og kom gerne selv med realistiske bud på en alternativ løsning. 

   

Har du spørgsmål eller brug for hjælp?

Har du spørgsmål til din løn eller lønforhandling eller brug for råd og vejledning? Du kan tage fat i din tillidsrepræsentant på arbejdspladsen, der kan hjælpe dig med at finde svar på dine spørgsmål. Har du ikke en tillidsrepræsentant, kan du altid ringe til din lokale afdeling i HK Handel 7011 4545. 

Guide: Sådan gør du før, under og efter lønsamtalen

Din løn - når du arbejder i butik 

Din løn - når du arbejder kontor eller lager

Leder i COOP: 3 vigtige pointer om din løn