”Hold dig fra pressen”.

Sådan lød et af budene fra et powerpoint oplæg på en temadag for en række medarbejdere i Esbjerg Kommune. 

Sammen med budskaber som ”gå ikke den politiske vej” og ”gå ikke uden om” gik der ikke lang tid inden plancher og oplæg gik viralt.

Og måske ikke uden grund følte medarbejdere og tillidsfolk, at dette var en måde at gøre de ansatte bange for at ytre sig.

Nu har direktionen set sig nødsaget til at udsende en skrivelse, der skal tydeliggøre, hvilke regler der gælder for ytringsfrihed i Esbjerg Kommune.

Gå til ledelsen i budgetfasen

I brevet skriver Lise Willer, direktør for ”Borger & Arbejdsmarked”, at hensigten ikke har været at lægge begrænsninger på hvem, der må tale med hvem og ytringsfriheden på nogen måde.

I forhold til budskabet ”gå ikke den politiske vej” pointerer Lise Willer, at man fx i en budgetfase ikke skal involvere byrådspolitikere omkring mulige forslag og planer, men at man i stedet bør gå til den administrative ledelse, hvis der er behov for at kommunikere synspunkter.

Har vi kultur med frygt?

Samtidig åbner direktøren op om, at der åbenbart er en kultur med frygt, hvor man ikke tør komme frem med sine synspunkter – hverken til ledere eller tillidsrepræsentanter.

- Er det virkelig korrekt, spørger hun direkte og opfordrer TR’ere og AMR’ere til at stille sig til rådighed for kollegerne tage temperaturen på organisationen.

Dermed ser et powerpoint-oplæg om at begå sig i en politisk organisation ud til at have affødt en helt anden historie – nemlig om åbenhed og rum til at sige sin mening.