- Jeg er tilfreds med, at vi nu har fået afsluttet denne helt groteske sag med en uforbeholden tilståelse fra kommunens side. Men jeg føler mig stadig krænket og ramt af mistillid. For de metoder, jeg er blevet udsat for, overskrider enhver form for ordentlighed og respekt.

Sådan lyder det fra skolesekretær Lone Nellemann Ølgaard fra 4kløverskolen i Nyborg, efter at hun og en skoleleder via deres faglige organisationer nu modtager en fuld tilståelse ledsaget af tilsammen 70.000 kroner i form af en bod fra Nyborg Kommune.

Det sker, fordi kommunen stik imod alle aftaler har udsat de to ansatte for en undercoveragent med falsk id-kort og skjult kamera i et misforstået forsøg på at tjekke it-sikkerheden.

Afsløret provokation

Afgørelsen er blevet udløst af et forlig, der netop er indgået mellem blandt andre HK Kommunal, KL og Nyborg Kommune. I forliget slår parterne fast, at ’kontrolbesøget er foregået på en måde, der er i strid med parternes aftale om kontrolforanstaltninger’. Videre anerkender KL og Nyborg Kommune, at ’datasikkerhedsundersøgelsen har haft et uheldigt forløb’.

Sagen startede, da skolesekretæren på den kommunale Nyborg-skole i november 2018 fik uanmeldt besøg af en af kommunen hyret privat sikkerhedskonsulent. Konsulenten fra firmaet, Prueba Cybercity, var udstyret med et falsk, kommunalt ID-kort. Og han søgte med en ligeledes falsk påstand om et it-læk at lægge en fælde for Lone Ølgaard og skolelederen.

Sikkerhedskonsulenten prøvede at få skolesekretæren til at kompromittere Nyborg Kommunes it- og GDPR-sikkerhed, alt imens han havde et videokamera, der var skjult i en taske, kørende. Det skete på opfordring fra Nyborg Kommunes IT-chef. Hele setup’et blev imidlertid afsløret af de vakse ansatte på 4kløverskolen.

Selvom Lone Nellemann Ølgaard er glad for, at sagen nu er afsluttet, er hun stødt over, at skandalen ikke har fået flere personalemæssige følger.

- Jeg er uforstående over for, at det ikke har fået flere konsekvenser for de chefer i Nyborg Kommune, der indgik aftalen med det private sikkerhedsfirma, selv om de vidste, at der for eksempel ville blive brugt skjulte optagelser, siger Lone Nellemann Ølgaard.

Afgørelse for fremtiden

At Nyborg Kommune er sluppet med en bod på 35.000 kroner til Lone Ølgaard er ifølge HK Kommunals juridiske konsulent, Henrik Gammelholm, den takst, der er sædvane for sager som denne.

- Jeg kan forstå, hvis nogle synes, at kommunen er sluppet alt for billigt i denne helt ekstraordinære sag. At den helt uhørte fremgangsmåde og den voldsomme krænkelse ikke opleves at stå mål med erstatningen til vores skolesekretær. Jeg hæfter mig imidlertid ved, at vi har et forlig, hvor der nu er trukket en streg i sandet for, hvad ansatte skal finde sig i fra arbejdsgiverens side, fastslår Henrik Gammelholm, der fortsætter:

- Vi har på baggrund af denne tragiske sag fået fastsat et princip om, at det nu og i al fremtid ikke på nogen måde bliver tolereret, hvis kommunale eller regionale arbejdsgivere tilsidesætter fælles aftaler eller simpel etik for, hvordan man behandler medarbejderne.

Artiklen er opdateret 13. november 2019