Dorte S. Jakobsen tager imod på 2. sal i det nybyggede kontorhus “Blixens”, hvor der er højt til loftet, betonsøjler, glasbalkoner og mange åbne kontorlandskaber. Som led i at gøre Gellerup til en ny, attraktiv bydel er omkring 1.000 medarbejdere fra Aarhus Kommune nemlig flyttet ind i et nyt kontorhus på Blixens Boulevard i Gellerup i foråret 2019. Det var en stor omvæltning at flytte, hvilket fik Dorte til at stille op som arbejdsmiljørepræsentant.

Blixens

Det nybyggede kontorhus Blixens på Blixens Boulevard i Gellerup. Foto: Helle Lyster

- Der var en masse brok og jeg var selv en af dem, der brokkede mig. Men da der skulle vælges en ny arbejdsmiljørepræsentant, satte jeg mig ned og tænkte over det. Og da tanken først var plantet, begyndte den at spire. Det var faktisk en appelsin i min turban, for jeg følte, at jeg kunne gøre en forskel. Jeg sagde fra starten, at jeg ikke kendte til arbejdet som arbejdsmiljørepræsentant, men jeg lovede at gøre mit bedste, fortæller Dorte.

- Kan du så gøre en forskel? 

Ja, det synes jeg selv. For eksempel ved at fokusere på de problemer, der er og gøre noget ved dem.

Utryghed og nye rammer

Og noget af det, som giver efterdønninger, er at indrette sig i et helt nyt kontorhus.

- I hverdagen er det nok det fysiske, som fylder mest nu. Utrygheden ved det ukendte og nye er ved at være landet, men vi er kommet til et helt nyt hus, hvor kontorerne er indrettet helt anderledes. Før sad vi på 1- eller 2-mands kontorer. Nu er der ikke faste pladser og nogle af os har en 14-dages turnus, hvorefter vi bytter pladser. Det er ikke alle, som trives lige godt med det.

Dorte Sielemann Jakobsen. Foto: Helle Arensbak Hansen

Danmarks Bedste Kollega og arbejdsmiljørepræsentant Dorte Sielemann Jakobsen. Foto: Helle Arensbak Hansen

- Hvad gør du så som arbejdsmiljørepræsentant?

Starter fra en ende af og konkretiserer, hvad problemet er. Så spørger jeg mig selv 1.Er det noget, jeg kan gøre noget ved? 2.Er det ude af mine hænder, og kan jeg så bringe det op i systemet.

- Her oplever jeg at ledelsen er ret lydhøre, selvom det jo ikke er alt, de kan ændre. Den ros skal de have.

- Jeg startede nok med den indstilling, at “nu skal jeg lige klare det her”. Men jeg har måttet erkende, at ting tager tid. Til gengæld har jeg opnået en forståelse for, hvorfor ting ikke sker så hurtigt, ved f.eks at have indsigt i hvorfor arkitekterne (Arkitema Architects red.) har tænkt, som de har.

- Det er et flot hus, men det er ikke lige bygget til et Familiecenter. Hvor rådgiverne før havde én-mands kontorer, hvor de kunne tale i ro og fred med sårbare familier, skal de nu tage familien med til flex-rum. Der sker også at de har en alvorlig telefonsamtale, og så griner vi andre af noget helt andet bagved.

- Og der er altså forskel på om en familie skal hente en byggetilladelse hos Teknik og Miljø herude, eller om de kommer og er bange for at få tvangsfjernet deres barn, siger Dorte S. Jakobsen.

Hun arbejder selv med de sager, hvor en læge eller skolelærer har underrettet kommunen om at de er bekymrede for et barns trivsel.

Det hjælper at lytte

- Hvordan kan du så hjælpe dine kolleger?

- Jeg kan forsøge at hjælpe kollegerne med støjskærme eller at nogle bliver flyttet. Vi afprøver stadig nye måder at sidde på.

- Jeg oplever også at jeg kan hjælpe bare ved at lytte. For det kan jo være forskelligt fra person til person, hvad løsningen er. Og ofte kommer folk selv på løsningsmuligheder, hen ad vejen, mens vi snakker. Nogle gange skal der faktisk ikke så meget til.

 I nomineringen får du både ros for at være topprofessionel og sjov. Hvordan vægter du de to ting overfor hinanden som kollega?

- Jeg er bare sådan indrettet, at godt humør er vigtigt for mig. Jeg kan godt ha´en alvorlig snak, men slutter gerne med et smil på læben. Og så har jeg det bedst med, at folk ved, hvor de har mig.

Livet i perspektiv

Privat havde Dorte Jakobsen for nogle år siden, en episode, som satte livet i perspektiv. Den fik hende til at tænke, at det skal være sjovt at være her.

- Der er elendighed nok i verden. Og man kan klare mere, hvis man prøver at se det positive i tingene også i udfordringerne. At brokke sig er det nemmeste at gøre. At sige: Nogen burde gøre noget.. Og man kan hurtigt komme på den bølge, der hedder at alt var bedre før. Men vi kommer jo bare ikke tilbage. Det bliver ikke som før.  Det vigtige er, at mine kolleger gør mig opmærksom på de problemer, der måtte være, for så skal jeg nok bringe det videre. Jeg er glad for at kunne være den buffer.

En fest på vej

Med udnævnelsen til Danmarks Bedste Kollega, fulgte 25.000 kr som skal bruges sammen med kollegerne. Lige nu samler Dorte forslag ind, fordi hun ikke bare synes de skal ud at spise.

Dorte Sielemann Jakobsen, vinder af Danmarks Bedste kollega 2019

Dorte Sielemann Jakobsen, da hun blev kåret som Danmarks Bedste Kollega. Foto: Jacob Nielsen

- Hvad ønsker Danmarks bedste kollega sig så af andre kolleger?

Dorte tænker sig om og siger:

  • Vær nærværende og samarbejdsvillig.
  • Del din viden og huske at ha´et smil med i hverdagen.
  • Og har du den mindste lyst til at gi´ lidt ekstra i hverdagen, så meld dig som arbejdsmiljørepræsentant. Men du skal ville det....Jeg har ikke fortrudt det.