Butiksassistent ved kassen

Helle Friis er enig med beskæftigelsesministeren, når han udtaler, at ingen – heller ikke ledige akademikere – er for fine til at ekspedere i det lokale supermarked.

- Et butiksjob er ikke et andenrangsjob, som alle kan varetage, mens de venter på noget finere. Vi skal huske, at en kandidatgrad i ægyptologi eller organisationskultur ikke gør dig til en dygtig ekspedient eller kassedame, siger Helle.

Helle har selv arbejdet i butik i mange år, og ifølge hende kræver det bl.a., at man er serviceminded og udadvendt.

- For at skabe en god kundeoplevelse skal man skal have en positiv udstråling, hurtige hænder og smil på læben. Man klarer den heller ikke uden overblik og evnen til at tænke klart og logisk. En vis robusthed er også nødvendig. Tænk bare på de grumme eksempler, vi har fået fortalt om voldelige kunder, siger Helle.

Helle mener ikke, at man kan lære disse ting på skolebænken. Hun vover endda den påstand, at detailfolk er født med disse evner.

Masser af jobs – men for få på ordinære vilkår

Helle foretrækker gulerod frem for pisk i beskæftigelsesindsatsen, men når visse ledige fravælger ledige stillinger, er konsekvensen ifølge Helle, at grebet om de ledige strammes.

- Det er lige præcis disse eksempler, der er årsagen til, at pisken svinges over alle ledige – også dem, som har svært ved at finde job af andre årsager end fine fornemmelser. I det lys hilser jeg beskæftigelsesministerens opsang velkommen.

Lige nu er der på Jobnet.dk opslået ca. 110 ledige stillinger inden for butiksekspedition på Sjælland, men langt fra alle er jobs, man kan leve af.

- Ud af de 110 stillinger er der kun knap 60 job, hvor der er ordinære vilkår, altså uden offentlig støtte. Og af de 60 job er kun knap 30 stillinger på fuldtid. De sidste 30 er deltidsstillinger på helt ned til 5 timer ugentligt.

Helle fortæller, at man har mulighed for at søge om supplerende dagpenge i et deltidsjob og på den måde være i jobbet, indtil et fuldtidsjob viser sig, men det kan påvirke arbejdsmiljøet i butikkerne.

-  Det er ikke optimalt for arbejdsmiljøet i butikkerne med svingdørs-kolleger, der kun er ansat i en kort periode, fordi de ikke kan leve af det job, de får tilbudt, men det ansvar ligger hos butikkerne.

Alligevel lyder Helles opfordring: På med vanten, kære højtuddannede akademiker – hvis du altså har evnerne til at stå i butik. Husk, at dine dagpenge er betalt af skattekroner fra hårdtarbejdende borgere, der ikke føler sig for fine til at arbejde i Netto.

Søger du job, eller er din virksomhed på udkig efter en ny medarbejder?
Se, hvad HK’s JobBørs kan hjælpe med