Kommunale tillidsrepræsentanter lytter til panelet på konference den 26. november 2019

Vi ved, at der sker ændringer på fremtidens arbejdsmarked. Vi ved, at vi skal gøre noget for at følge med. Men ingen ved med sikkerhed, hvad der venter os, og hvad vi skal gøre for at være klar til fremtidens jobs. Hvorfor bliver vi så ved med at tale om det?

Michael Rosenberg er formand for HK Kommunal Sjælland, og han fortæller:

- Netop fordi vi ikke kan se ind i fremtiden, er det vigtigt, at vi taler sammen: Vi skal dele vores erfaringer, tale om den retning, vi kan se, at udviklingen går i på vores arbejdsplads, gribe de muligheder, der viser sig, og ikke mindst støtte hinanden i at kaste os ud i ukendt land.

Ifølge Michael er det vigtigt, at HK’ere ikke sætter sig bagest i bussen og venter på klare svar om de kompetencer, som bliver efterspurgt i fremtiden. Michael opfordrer til, at vi hele tiden forsøger at flytte os i den rigtige retning og bygge videre på de kompetencer, vi allerede har.

Formålet med konferencen var at klæde tillidsrepræsentanterne på til at gå forrest på arbejdspladsen og sørge for, at erfaringerne bliver delt, at der bliver talt om udviklingsmulighederne, og at man hjælper hinanden med at finde modet frem.

Inspiration udefra

For at give input til drøftelserne var der indbudt til paneldebat. Claus Steen Madsen, kommunaldirektør i Odsherred Kommune, Heino Knudsen, formand for Region Sjælland, og Bodil Otto, formand for HK Kommunal var i panelet.

Selvom de bestemt ikke var enige hele vejen, lød det samstemmende, at det er vigtigt at være modig.

Bodil Otto:

- Kast jer nu ind i det. Det er jer, der kender organisationerne og arbejdsgangene.

Claus Steen Madsen:

- I skal huske, at lederne ikke har patent på at udtale sig om, hvordan opgaverne skal løses, for det er medarbejderne, der sidder med opgaverne i dagligdagen.

Heino Knudsen:

- Det vigtigste er jeres iver efter at springe ind i opgaverne.

Selvom fremtiden kan virke skræmmende, manede panelet dog også til ro:

Bodil Otto:

 Erfaringen viser, at der bliver plads til os på arbejdsmarkedet, trods digitalisering. Det er bare i nogle andre funktioner.

Heino Knudsen:

- I sundhedsvæsenet bliver der også i fremtiden et kæmpebehov for administration og databehandling, og vi er udfordret af, at vi kommer til at mangle arbejdskraft.

Claus Steen Madsen:

- Ingen kommuner kan fungere uden administration.

Hvem skal stå ved roret i HK Kommunal i fremtiden?

I januar er der kongres i HK Kommunal, og da den nuværende formand, Bodil Otto ikke genopstiller, skal vi have en ny formand. Foreløbig har 2 kandidater meldt sig:

Jens Rastrup Andersen, er forretningskonsulent i sundhed.dk og medlem af HK Kommunal Hovedstadens bestyrelse.

Lene Roed er formand for HK Kommunal Sydjylland.

Nuværende næstformand, Mads Samsing genopstiller til posten som næstformand.

De 3 kandidater til formandsvalget deltog på konferencen og fortalte, hvordan de ser HK Kommunal i fremtiden.

Læs om Jens Rastrup Andersen, Lene Roed og Mads Samsing