Kommunalt ansatte får julegaven tilbage

Sidste års jul i Mariagerfjord Kommune var mager. Julegaven til kommunens ansatte blev sparet væk. I år har julestemningen bedre kår, lyder det fra kommunaldirektør Lars Clement, der kan lege julemand: - Alle kommunens ansatte får en julegave i år, siger han. Inspireret af radioprogrammet Mads og Monopolet spurgte Lars Clement medarbejderrepræsentanterne i kommunens hovedudvalg til råds: Var det netop i en krisetid, man burde give en julegave? Eller var det et skidt signal at sende, når man skulle sige farvel til medarbejdere? - For mange medarbejdere er julegaven en anerkendelse og et skulderklap, og det fortjener de også. Alle 11 medarbejderrepræsentanter i hovedudvalget bakkede op om at genindføre julegaven, oplyser Gitte Kramer, næstformand i hovedudvalget og fællestillidsrepræsentant for HK'erne i Mariagerfjord Kommune. - Det betyder meget for medarbejderne, at de bliver anerkendt op mod jul. Det er det symbolske i det. At de mærker, der bliver sat pris på dem, siger hun.

Nordjyske Stiftstidende
12-12-19

Aktører: Digitalt kompetenceløft bør prioriteres politisk og på ledelsesplan

Kronik af Bodil Otto, formand HK Kommunal, og Jim Nielsen, administrerende direktør Knowit. HK Kommunal har nu som den første fagforening investeret konkret og offensivt i digital uddannelse for helt almindelige medarbejdere, der skal tage et aktivt og styrende forhold til teknologien. Hverken Kina eller Californien kan tjene som forbillede for, hvordan kunstig intelligens skal forandre vores samfund. EU og Danmark kan gå forrest med at vise en mere balanceret, demokratisk og menneskevenlig brug af den avancerede software. Forudsætningen er, at morgendagens løsninger bygger på en tårnhøj gensidig tillid. Og så skal den teknologisk drevne forandring ikke være syltet ind i en nedskæringslogik. Inddragelse og uddannelse af medarbejderne er vejen til den succesfulde digitalisering. HK’erne med erfaringen fra den daglige praksis kan forhindre, at uigennemtænkte, brugerfjendske løsninger ender som velmente men fejlslagne projekter. Fremover bør det digitale kompetenceløft have høj prioritet både politisk og ledelsesmæssigt, fordi det kan flytte den danske velfærdsmodel ind i en digital fremtid. Vi må vise, at teknologien er et værktøj i menneskehedens tjeneste og ikke omvendt.

Altinget.dk m.fl.
06-12-19

Beskyttelsen af tillidsvalgte er ikke til forhandling!

Klumme af Bodil Otto, formand HK Kommunal. Social dumping, dagpengeforringelser og gule snylterfirmaer er blandt de udfordringer, vi i fagbevægelsen må og skal tage hånd om. Det vigtige arbejde er imidlertid langt fra fuldendt, hvis ikke vi formår at beskytte vores tillidsvalgte. De er nemlig i høj grad omdrejningspunkt for den danske model. De tillidsvalgtes centrale rolle i modellen er som udgangspunkt ikke uden omkostninger. Man er udsat, når man stiller krav. Når man forhandler og stiller kritiske spørgsmål. Derfor er beskyttelsen af vores tillidsvalgte helt afgørende. Ikke desto mindre har vi i løbet af det seneste års tid oplevet, at nogle af vores tillidsvalgte er varslet afskediget. Det skete uden nogen som helst gyldige begrundelser. Og vi måtte råbe så højt, at fyringerne er blevet taget af bordet. Jeg kan komme helt op i det røde felt, når vores tillidsvalgtes rettigheder bliver trådt under fode. Jeg kan håbe, at den seneste tids fyringsvarsler er resultatet af nogle fundamentale misforståelser hos nogle nye typer ledere, der endnu ikke er klædt ordentligt på til at varetage deres ansvar. Vores dygtige og uundværlige tillidsfolk fortjener mere end et klap på skulderen fra alle, der vil den danske model det bedste.

Piopio.dk
06-12-19

Formandsskifte splitter gruppen

Den socialdemokratiske gruppe i Ishøj Byråd har fået ny formand. På et gruppemøde mandag valgte et lille flertal på seks mod fem, at Merete Amdisen skulle gå af som gruppeformand, og efterfølgende blev Johnna Stark valgt som gruppeformand uden modkandidater. Bestyrelsesformand for Socialdemokratiet i Ishøj, Henning Bjerre er overrasket og rystet over, at Merete Amdisen blev væltet som gruppeformand. Årsagen til, at Merete Amdisen til blev væltet var, ifølge Johnna Stark, at der var et flertal i gruppen der ønskede en ny gruppeformand. Johnna har blandt andet været tillidsmand siden 81, primært for klinikassistenterne og på rådhuset for HK'erne. Hun har siddet i i byrådet fra 86 til 90 i Ishøj, herefter i Køge, men vendte tilbage til Ishøj i 2017.

Sjællandske, Dagbladet Roskilde m.fl.
04-12-19

Tveægget sværd

Debatindlæg af Michael Rosenberg, formand HK Kommunal Sjælland. Næstved Kommune har en tidlig 'julegave' både til de ansatte og til de svageste borgere i form af en fyreseddel til en lang række medarbejdere. Og mindre tid og færre indsatser til den enkelte borger. I Næstved Kommunes Besparelseskatalog udarbejdet af et eksternt firma fremhæves faren ved at fortsætte ud af besparelsesvejen. Rapporten konkluderer, at Næstveds resultater på beskæftigelsesområdet ligger under de øvrige kommuners, og at yderligere besparelser vil føre til en reel kommunal merudgift til forsørgelsesudgifter. Det virker som et tveægget sværd, at Næstved Kommune vælger at gøre stik modsatte af, hvad rapporten anbefaler. Det er spild af velfærdskroner. I budgettet for 2020 har kommunen indlagt samme forventninger til antallet af ledige borgere, men med 10% færre ansatte til at løfte opgaven. Selv et barn kan regne ud, at det ikke hænger sammen. Byrådet bør ændre deres beslutning fra nedskæring til en investeringsstrategi. Erfaringen fra andre kommuner har påvist, at det betaler sig. Vejen frem er tillid og politisk mod.

Sjællandske, Lolland-Falsters Folketidende
02-12-19

Ny aftale lægger vægt på kommunens arbejdsmiljø

Regionskommunen skal være en attraktiv arbejdsplads, blandt andet i kraft af et godt arbejdsmiljø og ved at involvere medarbejderne. Det har været et hovedtema, mens kommunens ledelse har forhandlet med de ansattes faglige organisationer om en ny samarbejdsaftale. Den er nu faldet på plads. - Den gode arbejdsplads kommer gennem en naturlig, konstruktiv og løbende dialog mellem ledelse og medarbejderrepræsentanter, siger kommunaldirektør Johannes Nilsson. Kommunens ledelse har forhandlet med HK Kommunal, FOA, Bornholms Lærerforening og Socialpædagogernes Landsforbund, der er tilfredse med den nye aftale.

Bornholms Tidende m.fl.
26-11-19

Dorthe kan styre sig: - Men jeg skal ikke være politibetjent for mine kolleger

Dorthe Berg er ryger. Hun hyggeryger, selv om hendes arbejdsplads, Vesthimmerlands Kommune, 1. januar 2018 indførte røgfri arbejdstid. Glæden ved en smøg udfolder sig dog kun i fritiden. - Jeg kan sagtens holde til en arbejdsdag uden at skulle ryge. Det er slet ikke noget problem, Sådan havde jeg det faktisk også, før reglen blev indført, siger Dorthe Berg, som er miljøtekniker og HK-tillidsrepræsentant med 70 kolleger i teknik-og miljøafdelingen. Hvis der stadig er nogen, som sniger sig til en smøg i arbejdstiden, er det udtryk for, at ledelsen ikke lever op til sit ansvar, mener Dorthe Berg, som ikke kan afvise, at det forekommer. - Men jeg skal ikke være politibetjent for mine kolleger, hvis jeg ser nogen ryge, eller de lugter af røg, og det er også vedtaget, at vi ikke har den pligt, understreger den 56-årige miljøtekniker. - Der er ingen, som kan være effektive syv en halv time på arbejde, så selv om man ikke har rygepause, tror jeg de fleste lægger pauser ind i jobbet på anden måde -går efter en kop kaffe eller stopper op ved en kollega for at snakke, forklarer Dorthe Berg.

Nordjyske Stiftstidende, Thisted Dagblad m.fl.
24-11-19

Fin fidus med fredages arbejdsuge

En firedages arbejdsuge er en rigtig god fidus for de fleste ansatte på Jobcenter Esbjerg. Det mener Louise Eisgart, HK'er og jobmentor ved Jobcenter Esbjerg. Hun har svært ved at forstå modviljen mod den frivillige og fleksible ordning med en lang weekend fra fredag til søndag. - Det bliver fantastisk at kunne starte weekenden med at have styr på det hele. Jeg kan gøre rent og købe ind fredag formiddag, mens vores to børn er i skole, siger Louise Eisgart. Hun er sikker på, at et fleksibelt arbejds-og familieliv er fremtiden, så man med frivillige ordninger om antal arbejdsdage og arbejdstid kan tilrettelægge sit privatliv. - Når arbejdsgiverne viser tillid ved, at vi må planlægge vores arbejdstid individuelt, så er vi selvfølgelig også mere fleksible. Hvis en virksomhed har behov for et møde fredag, så møder jeg da ind, siger hun om sin rolle som jobmentor. Ideen til firedages ugen kom for at afbøde nye sparekrav til Jobcenter Esbjerg. - Det er enormt hårdt for alle at sidde og at vente på, hvem der bliver prikket. Det er en fordel, at vi ikke skal ud i en stor fyringsrunde, siger Louise Eisgart.

JydskeVestkysten
22-11-19

Regeringen har lovet 1.000 nye sygeplejersker. HK kan hjælpe med at finde 1.800.

HK har haft i lommeregneren og regnet ud, at man kan finde, hvad der svarer til 1.800 fuldtidssygeplejersker, hvis man flytter en del af deres administrative arbejde til lægesekretærer. Winnie Axelsen, formand HK Kommunal Hovedstaden, til en undersøgelse, som Dansk Sygeplejeråd har fået Megafon til at lave i 2015. Den viser, at hver sygeplejerske i gennemsnit dagligt bruger 1 time og 49 minutter på administrativt arbejde. Hvis de bare kunne bruge fem procent mindre af deres arbejdstid på administration og lader lægesekretærer tage sig af det, frigør man 1.800 sygeplejersker.
Winnie Axelsen foreslår at hente nogle tidligere lægesekretærer tilbage til faget, at øge optaget af lægesekretærelever og at omskole ledige kontorassistenter til lægesekretærer. Det kan ske hurtigere end at uddanne nye sygeplejersker. - Jeg tror, at mange borgere vil blive overrasket over, hvad lægesekretærer rent faktisk kan, sagde Winnie Axelsen. Hun kalder det en kæmpefejl, at man har afskediget mange lægesekretærer.

DR P1 Public Service
21-11-19

Sygeplejersker sidder ved computeren i stedet for ved patienten: HK vil flytte opgaver tilbage til sekretærerne

De danske sygeplejersker bruger en fjerdedel af dagen på ting, der ikke direkte har noget med patienterne at gøre. - At printe labels og gøre klar til patienterne i morgen kunne sagtens være en sekretæropgave, siger Anja Skovgaard Nissen, som er sygeplejerske på Odense Universitetshospital. Og det er HK enig med hende i. De mener, at de kan gøre arbejdet bedre for Anja samtidig med, at de kan løse regeringens problem med at skaffe 1.000 sygeplejersker. Forslaget: Flyt noget af det administrative arbejde tilbage til lægesekretærerne. - Alt det administrative arbejde, som dygtige læger og sygeplejersker udfører, er slet ikke nødvendigt. Jeg så hellere, at det blev udført af uddannede lægesekretærer, siger Winnie Axelsen, formand HK Kommunal Hovedstaden. Professor i sundhedsøkonomi og sundhedspolitik ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen mener, at HK's logik med at flytte opgaverne og frigive sygeplejersker er god nok.

DR.dk, DR Radioavisen m.fl.
21-11-19

HK: Lægesekretærer kan overtage sygeplejerskers skærmarbejde

Mere skrivebordsarbejde og mere patienttid. Det er ifølge HK nøglen til at skaffe flere sygeplejersker. HK’s beregninger viser, at der kan skaffes 1.800 sygeplejerskerstillinger, hvis lægesekretærerne overtager bare fem procent af sygeplejerskernes administrative arbejde. Professor i sundhedsøkonomi på SDU, Kjeld Møller Pedersen, finder HK’s beregninger rimeligt realistiske. Han anfører dog, at der skal være et økonomisk råderum til at ansætte flere lægesekretærer. I Danske Regioner ser formand Stephanie Lohse positivt på HK’s udmelding, men siger, at man ikke uden videre kan ansætte flere sekretærer. For det afhænger ifølge Stephanie Lohse af blandt andet finansloven, der fastlægger regionernes økonomi.

DR P4 Fyn, DR København m.fl.
21-11-19

Mindre topdetailstyring vil hjælpe endnu flere i job

Debatindlæg af Mads Samsing, næstformand HK Kommunal, Thomas Kastrup Larsen (S), formand for KL's arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg m.fl. Debatten om jobindsatsen hviler ofte på misforståelser og faktuelle fejl. For eksempel: Nej, det koster ikke en halv million kroner for hver ledig i beskæftigelsessystemet. Fakta er, at der målt per person bruges godt 12.000 kroner. Og nej, medarbejderne på jobcentrene er ikke sat i verden for at genere deres medborgere med meningsløs aktivering. Fakta er, at jobcentermedarbejderne hver dag lægger et kæmpe arbejde i at hjælpe ledige borgere i job. Er alt så godt? Nej, naturligvis ikke. Langt størstedelen af medarbejdernes tid går med at registrere og dokumentere frem for at tale med borgerne. Det er positivt, at der på Christiansborg er besluttet forenklinger af dele af beskæftigelseslovgivningen. Men vi skal have mere tillid. Tillid til at langt, langt de fleste mennesker ønsker et arbejde. Tillid til den faglighed, som det kræver at hjælpe borgere med vidt forskellige udgangspunkter. Vores ønske er, at Christiansborg vil løsne de stramme tøjler, vise os tillid og lade os sætte fagligheden i spil.

Altinget.dk m.fl.
21-11-19

Fagforeninger: Brug nogle minutter på din lønseddel

En række fagforeninger er gået sammen om at tilbyde tjek af lønsedler for de ansatte på sygehus Sønderjylland. Derfor stod de tidlig tirsdag morgen og delte rundstykker ud til folk på dagvagt. Formålet var at gøre dem opmærksom på lønsedlens finurligheder. Det er Metal, FOA, 3F og HK, som organiserer en stor del af de ansatte på Sygehus Sønderjylland, der er gået sammen om at sætte fokus på løn. Midlet var 400 rundstykker, som de fleste tog imod med begejstring.

JydskeVestkysten
21-11-19

Særligt krav i jobskifteaftale binder kunders pensionsmidler: ’Det er bondefangeri’

Nu selvstændige Maria Leerbeck er bundet af overenskomstmæssige restriktioner fra HK Kommunal, efter hun flyttede alle sine midler til Sampension, i forbindelse med en projektstilling som sagsbehandler i kommunen. Restriktionen siger, at midlerne, hun optjente under sin kommunale ansættelse, kun må blive flyttet til en anden arbejdsmarkedspensionsordning. Ifølge Niels Vester, markedschef i Sampension, ser overenskomstparterne også pengene som overenskomstens penge. - Hvis man ikke havde fået dem som pensionsmidler, havde man måske fået dem som løn. Hertil tilføjer Bodil Otto, formand i HK Kommunal, at det ikke er noget, der er særligt for HK Kommunals overenskomster. Restriktionerne i overenskomsten kommer som følge af jobskifteaftalen, lyder det. Både hun og Niels Vester forklarer, at restriktionerne ikke er skabt til at fange kunder i bestemte selskaber. Reglerne skal blandt andet sikre, at personer ikke selv kan investere deres opsparing, der er øremærket til pensionen, for risikofyldt. Bodil Otto tilføjer: - Der er en grund til, at man har det system, man har. Det er for at sikre, at folk har noget at leve for, når de bliver gamle.

Finanswatch
21-11-19

Har fagbevægelsen tabt kampen om den universelle velfærdsstat?

I en ny debat giver aktører deres bud på, om fagbevægelsen ved at satse på lønforsikringerne har tabt kampen om den universelle velfærdsstat. Den danske velfærdsstat står afpillet og næsten uigenkendelig tilbage. Det er pointen, som flere forskere kommer med i en artikel i Altinget. Baggrunden er, at op imod 400.000 danskere har forsikret sig mod arbejdsløshed gennem a-kasser, fagforeninger og på det private marked, og dermed kan de opretholde en indtægt, der næsten er på niveau med deres hidtidige løn. I juni valgte HK Privat som den femte fagforening at tegne en lønforsikring, som er kollektiv, obligatorisk og opkræves gennem kontingentet. Foruden HK Privat tilbyder for eksempel HK Kommunal kollektive lønforsikringer. At fagbevægelsen går ind i lønforsikringsbranchen, ser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) som en reaktion på mange års udhuling.

Altinget.dk
19-11-19

Markant højere sygefravær i regionskommunen

Sygefraværet i Bornholms Regionskommunes er steget de sidste år og ligger nu markant over landsgennemsnittet. Karen Lynn Jacobsen, der er næstformand i kommunens MED-udvalg og tillidsmand for HK'erne, tror, det skyldes en blanding af flere ting. - Vi har et højt aldersgennemsnit, hvor vi skal opereres engang i mellem, og vi kan blive ramt af kræft. Det har jeg oplevet flere kolleger blive, siger Karen Lynn Jacobsen og fortsætter: - Og så kan der sagtens være et dårligt arbejdsmiljø i nogle centre. Der er nogle centre, der har været udsat for store organisationsændringer, som måske betyder, at medarbejderne er mere pressede, end de er vant til. Og det er kun i en vis tid, man kan blive ved med at løbe hurtigere og hurtigere. Siden 2015 er fraværet blandt kommunens ansatte steget fra 5,4 procent til 6,1 procent i 2018. - Der skal være fokus, åbenhed og dialog omkring, hvorfor man bliver syg, siger Karen Lynn Jacobsen.

TV2 Bornholm m.fl.
18-11-19

Koldingbibliotekernes IT-medarbejder Peter Bech 50 år

Peter Bech, Kolding, er rundet de 50 år. Han er oprindeligt uddannet ingeniør, men blev i 2001 ansat på Kolding Bibliotek, hvor der skulle etableres et IT-lab. Det er dog langt fra kun computerne og teknologier, Peter er engageret i. Faktisk er det i mindst lige så høj grad kollegerne på biblioteket og i resten af kommunen. Ved siden af IT-jobbet er Peter nemlig fællestillidsrepræsentant for HK i hele Kolding Kommune. I fritiden bruger Peter mange timer om ugen på badminton som spiller og hjælpetræner i Almind Badminton Klub.

Jydske Vestkysten m.fl.
18-11-19

60 år

Til daglig arbejder Gunhild Krogager Carlsson i Sorø i Lægemiddelenheden i Region Sjælland, hvor hun også lægger megen energi i jobbet som fællestillidsrepræsentant for HK'erne under Regionshuset, ligesom hun sidder i sektorbestyrelsen for HK-Kommunal Sjælland.

Sjællandske, Dagbladet Køge m.fl.
16-11-19

Fagforeninger støtter opsagte medarbejdere i Kolding Kommune

De knap 120 fyrede medarbejdere i Kolding Kommune skal have al den hjælp, de kan få. Det er i hvert fald det, blandt andre HK arbejder på i øjeblikket. Formanden for HK Kommunal Sydjylland, Lene Roed, siger, at et af redskaberne er at andre job i kommunen til de opsagte medarbejdere. – Ved opsigelsesvarslet eller i en partshøring arbejde vi altid sammen med arbejdsgiveren om at finde muligheder for omplacering, siger Lene Roed. Derudover er de ifølge Lene Roed vigtigt, at de medarbejdere, der nu er varslet opsagt, bliver bragt i spil til kommende ledige stillinger.

DR P4 m.fl.
14-11-19

HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigt

Formand for HK Kommunal, Bodil Otto, er bestemt ikke glad for nyheden om, at kommunerne skal overtage tildelingen af seniorpension midlertidigt. - Det er det rene vanvid at give kommunerne opgaven midlertidigt. Hvis kommunerne er gode nok til at varetage opgaven nu, så forstår jeg ikke, hvorfor man ikke afprøver det og siger, at opgaven ligger hos kommunerne permanent, siger hun. Opgaven med at forvalte seniorpensionen skal ligge hos ATP, men for at få ordningen i gang allerede fra nytår er opgaven placeret hos kommunerne midlertidigt. Bodil Otto tvivler på, at man kan hente kvalificeret arbejdskraft ind på en midlertidig billet. - Jeg kan da godt fortælle politikerne, at de dygtige medarbejdere allerede efter et halvt år vil begynde at søge væk. Derudover kritiserer hun også, at en privat instans skal overtage den type opgaver. - Det er en glidebane, når man fjerner opgaven fra almindelige forvaltningsprincipper og i stedet overlader myndighedsafgørelser til en privat instans - som så kan skalte og valte med de kommunale pengekasser. Det hele smager af en uklædelig mistillid til kommunerne. Christiansborgpolitikerne har al mulig grund til at tænke sig om en ekstra gang eller to, lyder det fra Bodil Otto.

Ritzau, Nordjyske Stiftstidende, Bornholms Tidende m.fl.
14-11-19

Nominering til bedste kollega skaber stolthed

Selv om HR-konsulent Eva Vinther Andersen fra Egedal Kommune ikke vandt titlen som Danmarks Bedste Kollega tirsdag aften ved HK's awardshow i Cirkusbygningen i København, er der meget at glæde sig over. Det mener Egedals borgmester Karsten Søndergaard (V). Ifølge borgmesteren var det en speciel dag torsdag den 24. oktober, da HK dukkede op på Egedal Rådhus med lagkage og flag for at afsløre, at Eva Vinther Andersen var i top-10 til at blive Danmarks bedste kollega. - Det var en rigtig god oplevelse for mange, fastslår han. 2.095 personer var nomineret til prisen, der har til formål at sætte fokus på betydningen af et godt fællesskab på jobbet og sprede god kollegakarma.

Frederiksborg Amts Avis m.fl.
14-11-19

Dorte fra Aarhus kåret som Danmarks bedste kollega

Dorte Sielemann Jakobsen, der arbejder i Aarhus Kommune, er kåret som Danmarks Bedste Kollega. Bag prisen står HK, som ønsker at vise, hvor vigtigt det er med godt fællesskab og kollegakarma på jobbet. - Gode kolleger gør arbejdsdagen bedre. Vi ved fra flere undersøgelse i HK, at kollegerne betyder rigtig meget for din trivsel. Og kollegakarma er noget, alle kan bidrage til. Måden, du kommer ind ad døren på om morgenen, har stor indflydelse på, hvordan din og andres arbejdsdag bliver, siger Hans-Henrik Hansen, formand for HK Kommunal Østjylland. Dorte Sielemann Jakobsen bor i Egå og arbejder som assistent ved Myndighedscenteret for Børn og Familier. - Dorte er nysgerrig og finder løsninger på tingene. Hun inspirerer og siger tingene, som de er, og det er enormt befriende at have hende som kollega, siger den kollega, der indstillede Dorte til prisen. Foruden æren følger også en præmie i form af et arrangement for Dortes kolleger til en værdi af omkring 25.000 kroner.

Politikens Lokalaviser, TV2 Østjylland.
13-11-19

Artiklen er opdateret 16. december 2019