Sundhedstilbud til kommunalt ansatte er i den grad kommet for at blive. Det viser en rundspørge blandt landets kommuner fra A4 Arbejdsliv. Og der er nok at vælge imellem på hylderne på de fleste af landets kommunale arbejdspladser, hvis man ønsker hjælp til rygsmerter, stress eller vægttab.

Massage, fysioterapi, kostvejledning, rygestopkurser og psykologhjælp er bare nogle af de tilbud, kommunerne i disse år tilbyder sine medarbejdere. Topscorere blandt tilbuddene er rygestopkurser og psykologhjælp.

HK: Fokus på manglende ressourcer

I HK Kommunal ser næstformand, Mads Samsing, det som positivt, at arbejdsgiverne er optaget af de ansattes sundhed. For ham er det imidlertid afgørende, at sundhedstilbud aftales og debatteres i MED-udvalgene.

- Arbejdsgivernes vigtigste opgave er at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø for de ansatte. Og så er det vigtigt, at der ikke er tale om tvang, siger Mads Samsing, der samtidig advarer mod symptombehandling.

- Tag psykologordningerne, der kan være en individuel symptombehandling på et større problem, der er kollektivt. Altså manglende sammenhæng mellem ressourcer og arbejdsopgaver, lyder det fra næstformanden.

Rummelighed under pres

Derudover ser Mads Samsing en risiko for, at det stigende fokus på sundhed kan presse udsatte medarbejdere ud af jobbet.

- Rummeligheden på arbejdsmarkedet er kommet under pres, netop fordi der ikke er sammenhæng mellem arbejdsopgaver og ressourcer på arbejdspladserne, siger han.

Fare for eksklusion

De kommunale arbejdsgiveres interesse i medarbejdersundhed er ifølge Jeppe Lykke Møller fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, en uundgåelig tendens.

- Sundhedsfremme på arbejdspladsen virker. Det øger trivslen, mindsker sygefravær, og gør folk mere produktive, så det vil være underligt ikke at tage sundhedsfremme alvorligt, Jeppe Lykke Møller til A4 Arbejdsliv.

Han frygter dog, at den stigende fokus på sundhed vil stigmatisere raske og kompetente medarbejdere.

Artiklen er opdateret 07. januar 2020