Det må gerne være lidt crazy, når Grafisk Kommunikation Hovedstaden finder på nye arrangementer. Men de tekniske kurser er også i meget høj kurs. Det fortæller bestyrelsesmedlemmerne Rikke Winkler Nilsson (på skamlen) og Christa Puch Nielsen.

FOTO Carsten Snejbjerg

32 arrangementer i 2019, venteliste til mere end hvert fjerde, alt i alt over 650 deltagere. Ved enkelte arrangementer endda tre gange så mange tilmeldte, som der har været kapacitet til.
Tallene taler deres tydelige sprog om, at HK-brancheklubben Grafisk Kommunikation Hovedstaden både skaber mange arrangementer og formår at tiltrække masser af medlemmer.

Men er der en hemmelighed bag succesen?

Det skal vi blive klogere på sammen med bestyrelsesmedlemmerne Christa Puch Nielsen og Rikke Winkler Nilsson. Stedet er Christas lejlighed på Frederiksberg en kold formiddag i november, på bordet er der varm kaffe og kanelgifler, og så er der en bærbar computer, som tilhører Christa, kasserer i bestyrelsen. 

Det praktiske og det sjove

Faktisk begyndte den nuværende strategi og succes netop med et Excelark på Christas computer. Det var i foråret 2018, og Christa var lige trådt ind i bestyrelsen, da et af de andre bestyrelsesmedlemmer foreslog, at de fik et overblik over, hvad de egentlig brugte pengene til i brancheklubben.

Det gik Christa så hjem og regnede på. Og da hun kunne vende tilbage med en slags overblik, meldte en nyt spørgsmål sig hurtigt: Hvordan syntes bestyrelsen, at ressourcerne fremover skulle bruges?

- Vi blev enige om en 60/40-fordeling, hvor 60 % af pengene går til teknisk faglige kurser og foredrag og 40 % til det kreative og inspirerende, siger Christa.

- Det er det, vi hører fra medlemmerne: De vil meget gerne det tekniske, siger Rikke.

- Medlemmerne vil rigtig gerne have, at vi videreuddanner dem. Men det har vi ikke penge til. Vi kan bygge lidt ovenpå, inspirere og lave netværk, men vi kan ikke uddanne, selv om der er rigtig mange, der forventer det. 

Christa indskyder, at bestyrelsen overvejer en 70/30-fordeling på grund af efterspørgslen, og at brancheklubben i 2019 faktisk er endt på 65/35.

- Men det er også flot, siger Rikke.

- Man skal tænke på, at vi sidder 10 i den bestyrelse, som alle sammen er grafikere og alle er sådan nogle, der helst vil til bogbinding og klippeklistre. Selvfølgelig vil vi også gerne lave tekniske ting.

- Men det er meget sjovere at arrangere det andet.

Der er ikke nogen, der siger nej, når nye idéer kommer på bordet i Grafisk Kommunikation Hovedstaden. 

Kedeligt med for meget strategi

Bortset fra den overordnede strategi bag fordelingen af de forskellige typer arrangementer, arbejder bestyrelsen dog ikke med årsplaner og den slags – snarere tværtimod. 

- Vi har talt om at forberede programmet for hele foråret på én gang, sådan gør de for eksempel i brancheklubben i Aarhus. Men det betyder også, at de skal knokle i to måneder for at få det hele på plads. Vi kiggede på hinanden og sagde: Det gider vi ikke. Det skal være sjovt, det her, og ved at holde programmet åbent, kan vi bedre arrangere ting, vi ikke havde forudset var en mulighed fire måneder tidligere, siger Rikke.

- I stedet kan vi alle løbende komme med idéer til arrangementer, og vi taler altid hinanden op i bestyrelsen, når nogen har en idé. Der er aldrig nogen, der siger nej. Vi kan højst finde på at foreslå at udskyde en idé, hvis det er noget, vi har lavet lidt meget af på det sidste. Vi har mange energiske mennesker i bestyrelsen, og man må vildt gerne fejle. Du kan lave ét arrangement om året, hvis det er det, du vil, eller du kan lave 20. Der er ingen, der siger, hvad du skal.

- Vi prøver også virkelig at forny os, siger Christa.

- Vi er meget lidt tilhængere af at sige; det der arrangement var en kæmpe succes, så den gentager vi næste år. På den måde er det ikke strategisk – for så bliver det kedeligt. Det hele hviler meget på de personer, der sidder i bestyrelsen, og på de idéer, vi får.

”Du kan lige så godt

Lidt strategi skal der dog være plads til: I 2019 begyndte bestyrelsen i stigende grad at arbejde efter en ”medlem til medlem”-tankegang, som landsforbundet Grafisk Kommunikation har lanceret.

- Det handler om, at vi prøver at få medlemmerne til selv at arrangere nogle af tingene, forklarer Christa.

- Nogle gange får vi en henvendelse i stil med: ”Vi vil gerne have noget WordPress”. Okay. Men hvad er det præcis, du gerne vil? Og kunne du være med til måske at sætte nogle rammer for kurset?

For ellers skal vi til at finde ud af det hele selv og bare håbe på at ramme rigtigt.

- Vi er også blevet meget bevidste om den måde, vi taler om os selv på, når vi kommunikerer med andre medlemmer. Også hvis det bare er en snak ved kaffemaskinen. Vi siger: ”Ja, det er HK, der står bag, men det er lavet af frivillige medlemmer. Jeg er frivilligt medlem. Du kan lige så godt gøre det, som jeg kan”, siger Rikke.

Christa og Rikke har optur over, at medlemmerne er begyndt på selv at kaste sig ud i at arrangere kurser og begivenheder.

Medlemmer arrangerer selv

Tre dage før vores samtale har et medlem, som ikke sidder i bestyrelsen, selv stået for et af brancheklubbens arrangementer. 

- Det var ”Design Thinking”, og hun har selv fundet underviseren og fundet ud af, hvad der skulle ske på kurset. Så har vi fundet pengene og hjulpet med det praktiske, siger Rikke og fortsætter: 

- Hun kalder sig frivillig nu, det er super fedt. Jeg kunne høre, hvordan hun til kurset gik rundt og talte med folk; ”ja, det er mig, der har arrangeret det, ja, jeg er frivillig i HK”. Og det var skide godt og en kæmpe succes. Til foråret har vi et andet medlem, som laver et UX-arrangement, og vi har to nyuddannede, der vil lave en koncept-workshop.

Christa understreger, at bestyrelsen er helt klar til at hjælpe flere medlemmer, som kunne have mod på at kaste sig ud i det:

- Vi har skemaer og procedurer. Hvis et medlem kommer og har lyst til at arrangere noget, så har vi en seddel, de kan få. Der står præcis, hvad de kan sige, når de introducerer, og at det er en god idé at kalde sig selv ”frivillig” og alle de der ting, vi i fællesskab har fundet ud af fungerer.

- Når vi skriver mails, skriver vi også ”Kærlig hilsen Christa, som er frivilligt medlem af bestyrelsen”. På den måde er der nogle termer, vi er begyndt at bruge for at vise, at vi altså er ens her. Vi prøver at gøre det bredere og bredere, så det ikke bare handler om at gå til HK og forlange et kursus. Og jeg synes, det er begyndt at virke.

Rikke nikker.

- Den der medlemstankegang. Den kører vi bare videre med næste år, siger hun.

- Den passer også rigtig godt ind i, at mange af vores medlemmer grundlæggende bare er glade for at mødes med ligesindede. Mange af os sidder ikke sammen med kollegaer inden for vores fag, og derfor er det rart at mødes med andre, der kan blive høje over folier og en flot prægning på en bog. Folk er da glade for at klippeklistre. Men det er jo, fordi man klipper og klistrer sammen med andre, der forstår, hvorfor man vælger netop dén røde farve og klipper lige præcis dét billede ud, at det bliver så relevant.

Tre kurser fra 2019, som Christa og Rikke er ekstra tilfredse med

 
1. ”Er din PDF på kant med loven?”
”Emnet var den nye lov om webtilgængelighed, og hvad den har af betydning for dem, der arbejder med at fremstille pdf'er til visning på skærme. Det var virkelig relevant, og folk var bare sådan: Hvor er det godt, I tager fat på det. Så der var vi rigtig på forkant for branchen og fik gjort folk opmærksomme på noget, som det var vigtigt, at de vidste. Også selv om emnet var meget tørt.”
 
2 ”Creative Talks” 
”Vi haft to ”creative talks” indtil videre. Det er en arrangementsrække, der handler om, at medlemmer stiller sig op og fortæller om deres egne passionsprojekter. Ikke nødvendigvis noget jobrelateret eller noget, man har fået penge for. For eksempel var en af talerne på den første talk vores medlem Signe, som på et tidspunkt ikke havde noget arbejde. I stedet for at gå og trille tommelfingre, gik hun i gang med at redesigne DSB’s billet-app, og DSB har siden benyttet flere af hendes idéer. Det er spændende at høre om processer, og hvad folk har haft at slås med.”
 
3 ”Mesterlige kruseduller på Designmuseet”
”Bare fordi det er så nørdet. Susanne fra bestyrelsen fik arrangeret, at vi kunne komme ind i Designmuseets bibliotek og se gamle, gamle eksempler på kalligrafiske slyngninger. Det er bare SÅ nørdet, at det er der næppe nogen andre, der kunne finde på at lave.” 

 

ET OPRÅB FRA BESTYRELSEN: DEL DIN PASSION

Kom og fortæl om dit passionsprojekt på et ”Creative Talks”-arrangement og få feedback fra de andre medlemmer. En perfekt måde at brugt dit netværk på og måske finde nye samarbejdspartnere eller projektmuligheder. Skriv en mail til bestyrelsen og fortæl om dit projekt, så vil du snarest blive kontaktet.

1. maj med workshop og badgemaskine

 
Nu skal 1. maj i København gøres mere kreativ og inkluderende. Blandt andet med fane-workshop, relancering af plakatkonkurrencen og gør-det-selv-badges i Fælledparken. 

Grafisk Kommunikation Hovedstaden har fået lov til at ruske lidt op i HK’s 1. maj, så kampdagen i år bliver mere favnende og forhåbentlig med deltagelse af flere HK-medlemmer. Det fortæller Laura Beate Konrad fra bestyrelsen.
 
- Jeg er opvokset på Østerbro og var altid med min mor og søster i Fælledparken 1. maj. Men da jeg sidste år var der sammen med min bestyrelseskollega Susanne Frederiksen, kendte vi ikke ret mange. Det var også mest noget med at spise hotdogs og drikke øl og måske lidt svært at komme ind i som ny deltager, siger hun.
 
- Vi vil gerne være med til at gøre det til noget sjovt og lidt kreativt. Et arrangement for hele familien, hvor man hygger sig sammen og kan føle sig velkommen som ny. 
 
Plakater skal ud at leve
 
Forud for den 1. maj vil Grafisk Kommunikation Hovedstaden invitere sine medlemmer til en faneworkshop.
 
- Brancheklubben har jo ikke sin egen fane, og vores medlemmer er generelt super interesserede i det med at lave et produkt. Så vi laver nogle forskellige små faner og reklamerer for brunchen inde i HK Hovedstaden og faneoptoget bagefter, siger Laura.
 
Samtidig er det planen at forny den traditionelle 1. maj-plakatkonkurrence for elever på NEXT. Vinderen afsløres normalt ikke før den 1. maj, hvilket så også betyder, at vinderplakaten kun bliver brugt én dag.
 
- Vi forestiller os en tidligere deadline, så plakaten kan komme ud før 1. maj og få et længere liv. Måske kan den komme ud på nogle arbejdspladser og hænge. Det er jo fedt at se sine ting i virkeligheden, forklarer Laura.
 
- Og så laver vi et aktivitetstelt i Fælledparken, hvor man kan komme og lave sit eget badge. Noget grafisk og sjovt, som man kan få med sig hjem.