Afgørelsesbegrebet, sagsoplysningspligten og vejledningsforpligtigelse er lange og besværlige ord.

Men de udgør også grundpillen i den danske forvaltning og borgernes retssikkerhed.

Derfor vækker det bekymring, at et embedsudvalg nu skal se på en mulig revision af de nævnte forvaltningsprincipper.

- Embedsmandsudvalget skal altså igen pusle med noget helt grundlæggende. Med det tidligere makværk af et forslag til ændringer af forvaltningsloven i frisk erindring, begynder mine advarselslamper derfor at blinke.

Tidligere forslag af bordet efter kritik

Sådan lyder det fra Mads Samsing, næstformand i HK Kommunal, og når han siger igen og tidligere, så er det fordi samme udvalg tidligere har sendt forslag til ændringer i forvaltningsloven bla. med krav om mindre partshøring.

- Kun fordi vi kom med en kraftig kritik blev forslaget taget af bordet, men nu forsøger man sig altså igen.

Baggrunden er begrebet ”Digitaliseringsparat lovgivning”, hvor alle nye love skal leve op til krav om at mest muligt groft sagt skal kunne automatiseres og digitaliseres – og dermed minimere skøn i sagsbehandlingen.

I et svar til to folketingsmedlemmer fortæller finansminister Nicolai Wammen (S), som har ressortområdet, om initiativerne.