Det var nærmest som taget ud af den store virkelighed, da 40-årige Signe kl. 07.43 sendte en besked om, at hun havde barn sygt. Yngstebarnet kastede op, så det var ikke muligt for hende at komme til vores interview en time senere.
Kommunalbladet havde nemlig inviteret tre HK’ere – Michelle, John og Signe – til rundbordssamtale om den attraktive arbejdsplads som optakt til HK Kommunals kongres, der netop har det som tema.
Alt om Kongres 2020 - følg med på vores temaside her på HK.DK.
Vidste du forresten, at du kan følge med i kongressen hjemme fra computeren, hvis du ikke kan deltage. På vores temaside kan du finde link til live-stream den 26. januar.
For yderligere at understrege virkeligheden, lykkes det alligevel for Signe at deltage, da hun fik passet Johans formiddagslur i barnevognen sammen med interviewet.
Og præcis den manøvre udtrykker præcist, hvad Signe forbinder med en attraktiv arbejdsplads.
- For mig betyder fleksibilitet bare rigtig, rigtig meget. Jeg sidder på et kontor, hvor vi har mulighed for at møde et kvarter senere eller gå lidt tidligere i de situationer, hvor det brænder lidt på for en af os, og det giver ro i maven.
Derfor kan Signe med hånden på hjertet svare, at selv med to små børn og en mand, der lige er startet i et nyt job med ekstra transport, så er der balance mellem hendes arbejdsliv og familieliv.
TILLID OG FÆLLESSKAB TÆLLER
Samme svar kommer fra Michelle på 28 og John på 62 år. Michelle mærker især forskellen i forhold til sit tidligere butiksarbejde.
- Nu er det fast, sådan 8-16, hvor jeg har fri i weekenderne og ikke mindst sådan, at når jeg har fri, så kan jeg lægge arbejdet fra mig og føle, at jeg har fri.
Som chef er situationen en lidt anden for John. 8-16 er ikke en term, han bruger. Selv når han har fri, arbejder han, svarer mails og alt det andet, som følger med at have et lederjob.
- Men jeg har det som en fisk i vandet. Det, at jeg selv planlægger og styrer min tid og arbejdsdag, betyder virkelig meget for mig. Så selv om jeg arbejder meget og mange timer, så føler jeg stadig, at mit liv er i balance.
Hvis han endelig skal tænke tilbage på en ekstra presset tid, så var det, da han tog sin master i Ledelse samtidig med et fuldtidsjob og tre små børn.
- Der havde jeg sjældent under 70 timer på en uge, så lad mig sige det sådan, at jeg er glad for at være godt gift.
Gøre en forskel
Lidt samme pointe har Signe, når hun fortæller, hvorfor hun trives på sin arbejdsplads. Her er frihed også et plusord, men mere at hun får lov til at klare sine opgaver uden overvågning og kontrol af chefer. Altså, at der er tillid til, at hun klarer sine opgaver, og at de bliver løst tilfredsstillende.
Med den pointe som afsæt bliver det tydeligt, at den attraktive arbejdsplads hos alle tre hænger sammen med arbejdsglæde – altså hvad der giver glæde ved at stå op og drage afsted på arbejde – selv på en regnvåd november-morgen.
Tillid og så lidt kontrol som muligt er klare udtryk, men John har et andet bud også, som handler om at gøre en forskel i fællesskab.
- Intet slår den følelse, når vi lykkes i fællesskab. Det giver mig en stolthed. Jeg har ikke brug for anerkendelse fra ledere over mig, men når en af gutterne i teamet klapper mig på skulderen, så betyder det noget, for så er det et udtryk for, at VI har løst en opgave og gjort en forskel sammen, siger John.
For Michelle er der et begreb, der betyder noget for hende nu og her i arbejdslivet – nemlig det at kunne udvikle sig.
- Jeg er havnet på min helt rette hylde, kan jeg mærke, for jeg får mulighed for at udvikle mig. Som elev har jeg allerede været på kurser, og hvis jeg bliver fastansat, får jeg tilbudt en kommunom.
Den bold griber John fluks med en klar kæphest hos ham. Den hedder muligheden for livslang læring. På det personlige plan handler det om, at han som mål har at gennemføre en eller anden form uddannelse hvert eneste år, men det handler også om, at han ingen planer har om at stoppe, selv om han i princippet er begyndt på at have seniordage. Men det nager ham, hvis det ligger som en forventning, at han snart skal stoppe.
- Jeg har ingen deadline eller udløbsdato i mit job. Så længe jeg trives, er jeg på ingen måde færdig. Alder må aldrig blive en eksklusion.
LIGEVÆRDIGHED ER LIG MED TRIVSEL
Bolden med trivsel lander så hos Michelle. For sammen med udvikling er trivsel nærmest lig med en attraktiv arbejdsplads.
- For mig er trivsel både det nære, altså at vi har en god og ligeværdig atmosfære, men også at jeg kan være tryg på jobbet. Vi har sommetider visse episoder med borgere i borgerservice, og der giver det tryghed, når vi har en vagt.
Ligeværd og trivsel er bestemt også en problemstilling, når man er ansat i sundhedsvæsenet, hvor læger typisk er øverst i hierarkiet.
- Men sådan er det ikke hos os. Jeg mærker aldrig, at nogle faggrupper føler sig vigtigere end min. Vi sidder jo også sammen og spiser frokost, og ved du hvad. Der har vi nærmest også den samme plastikbøtte med pastarester fra aftenen før med som madpakke, fortæller Signe.
DEN USYNLIGE RAMME
Med alle disse bløde værdier hos alle tre så var det, at fagforeningskasketten lige måtte i brug for at stille dette spørgsmål:
Den attraktive arbejdsplads handler åbenbart rigtig meget om bløde værdier, men betyder løn, arbejdsmiljø, gode rammer og vilkår slet ikke noget?
Michelle: - Jeg tror, at alt det med overenskomst ligger som en usynlig ramme omkring det hele. Lønnen betyder i første omgang ikke så meget for mig som følelsen af at være havnet på rette hylde. Omvendt ved jeg jo godt, at HK vil hjælpe, hvis der er noget. Så det er vel en slags tryghed.
John: - Jeg ser HK’s rolle som nogen, der skal sikre uddannelsesmuligheder for dem, som måske ikke står forrest i køen til det. Signe: - For mig betyder det noget, at vi i fællesskab som lægesekretærer forsøger at hive opgaver til os. Jeg ville da gerne have mere i løn, men jeg tror, jeg har indordnet mig lidt. Der er de her løntrin, og det er bare sådan det er.
Michelle Nyholm
Michelle Nyholm er 28 år og kontorelev i Holbæk Kommune, hvor hun arbejder i borgerservice. Bor i Holbæk med sin kæreste Jens og hans tre børn på tre, fem og ni år, som er der hveranden weekend.
Uddannet inden for butiksområdet, hvor hun både har stået på tankstation, arbejdet i H&M og på Oslo-båden. Fritiden går med fitness og familien.
Michelles tre vigtigste ting på en attraktiv arbejdsplads er:
- Mulighed for udvikling. Personligt, karrieremæssigt og af fagligheden
- Trivsel
- Følelsen af at gøre en forskel (helst for borgerne).
John Øllegaard
John Øllegaard er 62 år og chef for 140 medarbejdere i den kommunale drift (veje, grønne arealer, teknik og bygninger mv) i Holbæk Kommune gennem fire år. Bor i Roskilde. Gift med Trine. Sammen har de tre børn midt i 20’erne, én bor fortsat hjemme.
Uddannet inden for politiet og var ansat i Rigspolitiet i 29 år til sidst med titel af vicepolitiinspektør. Dernæst chef for driften i Trafikselskabet Movia i otte år. Det meste af fritiden går med at passe fritidshus i Sverige. Har blandt andet taget ”Master i offentlig Ledelse” (MPM).
Johns tre vigtigste ting på en attraktiv arbejdsplads er:
- Mulighed for selvbestemmelse og planlægning
- Livslang læring – uanset alder
- At man har følelse af fællesskab, vi-følelse og at man spiller hinanden gode.
Signe Ziegler Larsen
Signe Ziegler Larsen er 40 år og lægesekretær på mave-/tarmkirurgisk afdeling på Holbæk Sygehus, hvor hun arbejder fuldtid. Bor i Holbæk. Gift med Thomas og har to børn på to og fem år. Er velsignet med at både forældre og svigermor bor i byen og kan hjælpe i nødsituationer.
Oprindelig uddannet i butik som materialist og har arbejdet i helsekostbranchen i mange år.
Signes tre vigtigste ting på en attraktiv arbejdsplads er:
- Mulighed for fleksibilitet
- De sociale aspekter og godt kollegaskab
- Respekt for hinandens fagligheder og følelse af ligeværd.