2019 viste sig at være fremragende for danske pensionsopsparere, herunder de mange medlemmer af HK Stat, som har deres arbejdsmarkedspension i Sampension. Unge opsparere med høj risiko fik over 20 procent i afkast. Og ældre kunder med få år til pensionen og middel risiko tjente mere end 10 procent.

De store afkast i 2019 trækker gennemsnittet for de seneste lidt sløje år gevaldigt op.

- Set over en 3-årig periode har opsparere med høj risiko og 10 til 30 år til pension opnået et afkast mellem 20,5 procent og 28,7 procent, mens selv de mest forsigtige har opnået op mod næsten 20 procent. Det kan man vist godt være tilfreds med, især set i lyset af det foregående års ringe eller negative afkast over hele linjen, siger Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension, i en pressemeddelelse fra selskabet.

Træerne vokser ikke ind i himlen

Det er for Sampensions 345 milliarder store pengetank som for andre pensionsselskabers vedkommende aktierne, der for alvor kastede penge af sig. De foreløbige opgørelser for 2019 viser et afkast på 22,3 procent for børsnoterede aktier, 1,8 for obligationer og 6,2 procent for alternative investeringer som eksempelvis ejendomme, vindmøller og skov, oplyser Sampension.

Men træerne vokser ikke ind i himlen. Hele pensionsbranchen varsler mindre afkast i de kommende år. Især obligationer må nok forventes at give et meget lavt afkast som følge af det lave renteniveau, siger Henrik Olejasz Larsen fra Sampension.

Skat på pensionsafkast 14 gange større end ventet

De mange milliarder, pensionsformuerne voksede med i 2019, skæpper også godt i statskassen. Det sørger den såkaldt PAL-skat for. Du og alle andre pensionsopsparere betaler nemlig 15,3 procent i PAL-skat af afkastet. Ifølge Børsen blev det til hele 60 milliarder kroner ned i finansminister Wammens kasse i 2019 – hele 14 gange mere end oprindelig ventet.

 

Afkast 3 i 1 Livspension (markedsrente), kunder hos Sampension

Risikoprofil 30 år til pension 20 år til pension 10 år til pension 
 Lav  12,8% 11,5%  8,2% 
 Moderat 17,0%  15,2%  10,7% 
 Høj 20,5%  18,5%  13,7%