Klimacase

- Det betyder faktisk rigtigt meget for mig, at jeg også på mit arbejde er med til at bidrage en lille smule til at reducere udledningen af CO2₂, fortæller Heidi Mikkelsen, der er inspektør på FællesBos superklimavenlige nybyggeri på Kastanievej i Sunds. Foto: Michael Drost-Hansen

Dem her er vi rigtig stolte af.”
Heidi Mikkelsen er teknisk sekretær i FællesBo, og det er boligselskabets nyopførte huse i Sunds ved Herning, hun taler begejstret om. Græsset i forhaverne er sået for ikke så længe siden, og et par anlægsgartnere er i gang med at plante hæk.

På denne gråvejrsdag ligner rækkehusene på Kastanievej så meget andet moderne nybyggeri: De er meget firkantede, næsten som byggeklodser, der er sat sammen. Hvide facader, sorte vinduesrammer, sort tag.

Men de 26 boliger i Sunds er super klimavenlige, og næsten alt strøm og varme kommer fra solcellerne på tagene. Det hele varmes op med elradiatorer. Normalt er det en meget dyr affære at opvarme med el, men ikke her. Et kæmpe batteri på størrelse med et velvoksent haveskur lagrer energien fra solcellerne. Alt i alt betyder det, at beboerne kun skal købe energi udefra på de cirka 100 mest solfattige dage om året.

En undersøgelse blandt 1.722 abonnenter på HK Privats nyhedsbrev viser, at tre ud af fire finder det vigtigt, at deres arbejdsplads har fokus på at gøre noget for klimaet. Sådan er det også for 34-årige Heidi Mikkelsen, der er inspektør i 11 af FællesBos afdelinger. Herunder den klimavenlige i Sunds.

- Det betyder faktisk rigtigt meget for mig, at jeg også på mit arbejde er med til at bidrage en lille smule til at reducere udledningen af CO2. Ud over at vi har en vision om, at alt nybyggeri skal være selvforsynende med varme og el, har vi også investeret i elcykler. Både til vores viceværter og til vores administration, så vi mindsker forbruget af bil, når vi skal rundt til vores beboere og i vores afdelinger, fortæller Heidi Mikkelsen og supplerer:
- Vi udskifter også til LED-pærer, der hvor det giver mening energimæssigt. Derudover har vi en del små initiativer så som at mindske brug af sprøjtegifte. Så det er både stort og småt med hensyn til klima og miljø.

Læs også: Du gør en forskel for klimaet

Som inspektør står Heidi Mikkelsen for den administrative del af den daglige drift og vedligeholdelse i hendes 11 afdelinger. Hun udarbejder budgetter, indhenter tilbud, taler med viceværter, håndværkere og beboere. Og så servicerer hun afdelingsbestyrelserne og er ankerkvinde på indkaldelse, dagsorden, afvikling og referat på sine 11 årlige afdelingsmøder, hvor lejerne fx stemmer om, hvorvidt de skal have lov til at holde kat, have en flagstang på fællesarealet eller sætte et altanprojekt i gang.

Heidi Mikkelsen begyndte som receptionist hos FællesBo for 13 år siden, stort set lige efter handelsskolen, og hun har haft flere forskellige jobfunktioner undervejs. Men en arbejdsopgave, det altid har indebåret, er håndteringen af større mængder papir.

For FællesBo har 86 afdelinger med cirka 5.000 lejere i alt, så Heidi Mikkelsen og hendes kolleger har gennem tiden printet utallige meddelelser, indkaldelser og referater til beboerne, som viceværterne så har håndbåret rundt til beboernes brevkasser eller sat op i opgangene på papir. Nu er målet, at al kommunikation på sigt skal foregå digitalt, til 70 % af lejerne i 2020, 75 % i 2021 og 80 % i 2022. Derudover kan man som lejer udelukkende få akutte servicemeddelelser om, at der fx bliver lukket for vandet eller varmen i morgen, på sms.

For 3 ud af 4 betyder det noget, at arbejdspladsen har fokus på at gøre noget for klimaet. HK Privats webundersøgelse

- Man skulle tro, at det mest er de ældre, der ikke kan eller vil omstille sig til at få tingene digitalt. Men faktisk er der også mange unge lejere, der ikke får læst deres mail eller overser en sms,” siger Heidi Mikkelsen, der tilbage på kontoret i Nygade peger på en lille stak A4-print:

- Men bunken dér bliver mindre for hver gang, lejerne skal have nyt fra os.

Heidi Mikkelsen opsummerer:
- Det er selvfølgelig helt afgørende, at alle virksomheder tænker grønt, for det er dem, der sviner mest. Men hvis vi hver især som enkeltperson også gør lidt, tror jeg på, at det også hjælper, siger hun, inden hun går ud af lokalet. Og slukker lyset efter sig, naturligvis.

Sådan er I klimavenlige på arbejdet

73 %: Jeg bruger mindre plastic – drikker fx vand og kaffe af glas eller krus i stedet for af plastic

72 %: Jeg slukker lyset, når jeg går ud af et lokale

68 %: Jeg slukker for computer og anden elektronik, når jeg går til møde, frokost, går hjem, på ferie osv.

67 %: Jeg bruger mindre papir/printer mindre

58 %: Jeg er omhyggelig med at sortere affald

46 %: Jeg skruer ned for varmen/slukker for varmen om sommeren

32 %: Jeg cykler/bruger samkørsel/kører elbil på arbejde

21 %: Jeg spiser mindre kød i kantinen

13 %: Jeg holder flere møder via digitale tjenester for at spare på transport

13 %: Jeg undgår at bruge klimaanlæg

Kilde: Web-undersøgelse blandt 1.722 HK Privat-medlemmer, der får HK Privats nyhedsbrev