Det er taget hul på overenskomstforhandlingerne for 730.000 privatansatte lønmodtagere. Og der er meget på spil i de kommende måneder for HK´s medlemmer, der hver eneste dag giver den en ordentlig skalle rundt om på landets arbejdspladser. 

For uanset om titlen på CV´et viser kontorassistent, laborant, logistikmedarbejder eller noget helt fjerde, så byder det nye år på vigtige forhandlinger, hvor HK på vegne af de privatansatte medlemmer skal lægge arm med arbejdsgiverne om blandt andet løn, pension og arbejdstid. Overenskomstforhandlingerne – som også går under forkortelsen OK20 - er fløjtet i gang, og det er med HK Privat og HK Handel som helt centrale spillere på hvert sit forhandlingshold.

Forhandlingerne på industriens område kickstarter OK20

Samlet set skal godt 50.000 medlemmer af HK Privat have deres overenskomster fornyet. Det gælder en blandet skare af kontoransatte, laboranter, klinikassistenter og andre faggrupper. 
Det bliver holdt godt øje med forhandlingerne på industriens område, som blev skudt i gang onsdag den 8. januar. For resultatet her bliver typisk toneangivende for resultaterne på stort set alle andre områder. 

Hk Fagforening OK2020
”Medlemmerne skal selv bestemme mere over eget arbejdsliv. Derfor skal vi have forbedringer på fritvalgskontoen,” siger Simon Tøgern.

Her sidder HK Privat med og repræsenterer 30.000 medlemmer. Det sker i regi af forhandlingsfællesskabet CO-industri, hvor formand for HK Privat, Simon Tøgern, skal lande et forhandlingsresultatet sammen otte andre faglige organisationer. Ud over HK Privat tæller CO-industri blandt andre Dansk Metal, 3F og Teknisk Landsforbund. På den anden side står arbejdsgiverne, som er repræsenteret ved DI (Dansk Industri). Simon. Sideløbende med industriforhandlingerne skal HK Privat forhandle 23 landsoverenskomster samt en lang række særoverenskomster på enkelte virksomheder. Disse forhandlinger gælder løn og arbejdsvilkår for ca. 20.000 medlemmer af HK Privat. 

Medlemmerne skal bestemme mere selv

For HK Privat er hovedtemaet under OK20, at det enkelte medlem i højere grad selv skal kunne bestemme, om de har brug for flere kontanter, mere pension eller mere frihed. Og så er der en forventning om, at de gode økonomiske tider også slår igennem på overenskomsterne. Ifølge Simon Tøgern skal den såkaldte fritvalgskonto bringes i spil med ønsket om at fordoble beløbet, som ansatte i dag får sat ind på kontoen. 

”Det vil give medlemmerne fleksibilitet og indflydelse på eget arbejdsliv – en slags arbejdslivskonto. Samtidigt vil en fordobling give vores medlemmer en rimelig andel af virksomhedernes gode indtjening,” påpeger Simon Tøgern. 

Læs også: HK Privatbladet: Mere frit valg til alle – og flere penge at bruge

HK Privat: Nyttig viden om OK20

Her finder du seneste nyt og generel information om de enkelte landsoverenskomster

HK Handel: Nyttig viden om OK20

Her finder du seneste nyt og generelt information om de enkelte overenskomster