Patrick Jul Hansen på scenen i Bella Center søndag den 19. januar, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) overrakte ham prisen for bedste grafiker tekniker ved DM i Skills.

Foto: Per Daugaard

Hej Patrick, kæmpe stort tillykke med sejren! Kan du ikke prøve at fortælle, hvorfor du overhovedet havde valgt at deltage?

Jeg stillede op, fordi jeg tænkte, det kunne være sjovt at prøve, inden jeg blev udlært. Jeg synes jo, det er en stor ting at være med til DM i Skills. Min kæreste vandt sidste år i kategorien ”kosmetiker”, og jeg var da lidt misundelig på den statue, hun havde vundet. Nu har vi så to statuer derhjemme. Min står i barskabet, hvor den ikke bliver støvet.

I konkurrerede over tre dage, hvordan foregik det?

Vi skulle udføre en række forskellige opgaver. Hver gang vi mødte op til en ny opgave, fik vi at vide, hvad den gik ud på, og hvad vi ville blive bedømt på. For eksempel skulle vi tre gange blande farver og ramme forskellige farver, både pantone og cmyk. Vi skulle printe visitkort, postkort og et hæfte, kalibrere maskinen for at ramme bestemte farver, skære på kortest mulig tid og foliere en lampe fra IKEA. Der var også en opgave, hvor vi skulle kalkulere: Hvis maskinen i et bestemt tidsrum kan printe så og så mange ark, hvor lang tid tager det så at lave et vist antal hæfter. Og der var en, hvor vi skulle mærke på noget papir og vurdere gramvægt, overfladebehandling og så videre.

Hvordan fornemmede du, at det gik undervejs?

Det eneste, der ikke gik så godt, var folieringen af IKEA-lampen. Den havde nogle afrundede kanter, som voldte mig problemer. Men det var faktisk den eneste disciplin, hvor det ikke gik super godt for mig, så jeg havde en ret god fornemmelse.

Det kom ikke ligefrem bag på dig, da du blev annonceret som vinder?

Altså, jeg blev mega glad, da det skete. Selv om jeg tænkte, at det nok ville blive mig, så blev jeg alligevel stadig overrasket, da jeg hørte mit navn. Og det var da super fedt at komme op og tage imod præmien og få et håndtryk af Mette Frederiksen.

Tænker du, at du har lært noget af at være med?

Ja, bestemt. Man laver jo mange af de her opgaver til hverdag, men hvor meget lægger man egentlig mærke til, præcis hvordan man gør tingene? Det bliver man bevidst om på en helt anden måde i sådan en konkurrence, og det synes jeg da er lærerigt. Nogle af opgaverne handlede også om ting, jeg ikke står så meget med til hverdag. Sådan noget som at blande farver har jeg mest gjort på skolen, så det var fedt, at det gik rigtig godt.

Du har elevplads på Kailow A/S, hvordan var det at møde ind om mandagen?

Jeg er den tredje elev fra Kailow, der deltager i DM i Skills – og de to før mig havde også vundet. Så der var mega meget pres på mig, ha ha. Alle var henne og sige tillykke, og nu hænger der en ”Kæmpe tillykke, Patrick”-plakat i kantinen, så jeg skal sidde og glo på mig selv. Det er selvfølgelig dejligt at vinde. Også fordi at man så føler sig dygtig til det, man laver. Og det kan da sikkert godt blive en fordel for mig, når jeg er færdiguddannet, at jeg kan sige, jeg er DM i Skills-vinder. 

 

DM i Skills

 
DM i Skills er Danmarks største uddannelsesevent, hvor unge fra erhvervsuddannelserne kæmper om at blive landets bedste. I år blev det afviklet i Bella Center i København fra torsdag den 16. januar til søndag den 19. januar, hvor omkring 300 unge kæmpede inden for de forskellige fag om at blive landets bedste. I 2021 afholdes DM i Skills i Fredericia.