I øjeblikket er der fuld gang i forhandlingerne om overenskomsterne på det private arbejdsmarked. Højt på ønskelisten står bl.a. en fordobling af medlemmernes fritvalgskonto, som vil sikre dem flere penge eller mere fritid.

Den offentlige opmærksomhed om overenskomsterne betyder, at mange lige tjekker deres ansættelseskontrakt igennem. Og det kan lede til ærgerlige overraskelser.

- Jeg får for tiden henvendelser fra medlemmer, der har fundet ud af, at selvom deres virksomhed har tegnet overenskomst for funktionærerne, så er de ikke er omfattet af HK’s overenskomst. De er simpelthen skrevet ud af overenskomsten, fortæller faglig konsulent i HK Privat Sydjylland, Erik Christensen.

Kan ske på flere måder
Det kan både være, når ansættelseskontrakten skrives, at man risikerer at blive udelukket fra overenskomsten, og også senere i ansættelsen.

- Jeg ser desværre en del eksempler på, at vores medlemmer i ansættelseskontrakten får titler, som indikerer, at de enten pga. kompetencer eller arbejdsområde ikke er omfattet af HK’s overenskomst. Men når man undersøger, hvad de laver, er de helt almindelige ikke betroede medarbejdere, som absolut bør være omfattet af overenskomsten, fortæller han.

Der er for eksempel arbejdsgivere, der ikke mener, at medlemmer på funktionsløn er omfattet af overenskomsten. Det er helt forkert, understreger Erik Christensen.

Finder du ud af, at du ikke er omfattet af HK’s overenskomst, men mener, at du bør være det, så skynd dig at tage fat i din lokale HK-afdeling.

Du er sikret med overenskomster

Overenskomster (OK) er aftaler om løn- og arbejdsvilkår – og arbejder du på en arbejdsplads med OK, så forhandler vi for dig. Vi arbejder desuden hele tiden for at sikre alle medlemmer en overenskomst. Vi er eksperter på området, og derfor kan du altid få vejledning om, hvilke bestemmelser der gælder for dig. I nogle overenskomster er det muligt, at den enkelte arbejdsgiver og de ansatte kan forhandle lokalt. Hvis det gælder for dig, så vejleder vi dig i, hvordan du bedst gennemfører den slags forhandlinger.