Ved lanceringen i tirsdags fortalte HK Danmark-formand Kim Simonsen (med mikrofonen) og Mads Øland fra DEF-sport indledningsvis om tankerne bag Esport Spillerforeningen.

Foto: Philip Davali

HK og DEF-sport har tirsdag den 28. januar lanceret en spillerforening, som skal sikre fair vilkår i esporten for både håbefulde unge og etablerede stjerner. 

De to forbund skal samarbejde om at indgå aftaler på esportsområdet, rådgive bredt om kontrakter og arbejdsvilkår samt hjælpe med at finde uddannelses- og karriereveje for dem, der ender med at finde en alternativ levevej. 

- I stedet for at lave grænseaftaler har vi her tænkt i at samarbejde om at rådgive på området, siger Kim Simonsen, formand for HK Danmark.

HK Privat-formand Simon Tøgern uddyber, at de to forbund kan supplere hinanden med hver sit sæt skarpe ekspertiser:

- Det er de dygtige rådgivere i DEF-sport, der tager kontraktrådgivningen, mens vi går ind med vores muskler på organisering og rådgivning om uddannelse og karriere og også er med til sammen med DEF-sport at tænke nye aftaleformer, sådan som vi allerede gør det på blandt andet freelanceområdet.

Det er sjældent, at HK-formanden har så ungt et publikum, som tilfældet var ved lanceringen.

Stjerner deltog i lancering

Esport Spillerforeningen, som den nye forening hedder, blev formelt lanceret tirsdag aften ved et event i HK Hovedstaden i København. Her deltog et stort antal unge esportsspillere, en del medbringende forældre. 

Ud over selve søsætningen af det nye forbund bød aftenen på en snak med nogle af Danmarks største esportsstjerner i Counter-Strike, Casper ’cadiaN’ Møller og Marco ’Snappi’ Pfeiffer fra Heroic samt Lucas ’Bubzkji’ Andersen fra MAD Lions, samt Danmarks mest vindende Fortnite-spiller, Christoffer ‘Jarl’ Snejbjerg fra Tricked.

Esportsstjernerne fortalte om deres karrierer og gav gode råd. Fra venstre er det Fortnite-spilleren Christoffer ‘Jarl’ Snejbjerg og Counter-Strike-spillerne Marco ’Snappi’ Pfeiffer, Lucas ’Bubzkji’ Andersen og Casper ’cadiaN’ Møller.

På scenen fortalte ’cadiaN’ blandt andet, at han ved sin første kontraktunderskrivelse formentlig kunne have haft godt af lidt kvalificeret rådgivning.

- Da jeg i sin tid fik min første kontrakt som 17-årig, kiggede jeg primært på, hvad jeg kom til at tjene. Jeg læste måske ikke det med småt, som kunne ende med at give én problemer, sagde han.

- Jeg tror, at Esport Spillerforeningen virkelig kommer til at gøre en forskel. 

Spillerne fik masser af spørgsmål fra salen. De svarede blandt andet, at sund kost og masser af søvn kan give 2 procent ekstra skarphed foran skærmen. Et råd der høstede anerkendende nik fra både fans og medbragte forældre.

’Jarl’ fulgte op:

- Der er mange situationer, hvor man som esportsspiller kan have brug for hjælp. Hvordan fungerer det, hvis man gerne vil skifte til et andet hold? Eller hvad gør man, hvis ens kontrakt ikke bliver forlænget? Det vil være rigtig godt at kunne få sparring til sådan nogle ting.

Esport i voldsom vækst

Efter en uhyre populær autografskrivningsseance med de fire stjerner, kunne deltagerne dyste med og mod hinanden i Counter-Strike.

Der var lang kø til autografbordet, men ingen gik forgæves - heller ikke de mange, der også gerne ville have et billede med hjem.

Eller de kunne – og det var der mange, der gjorde – vælge at stille sig i kø for på skift at få prygl af ’Jarl’ i Fortnite. 

Under hele forløbet svarede ’Jarl’ endda overskudsagtigt på spørgsmål fra køen af børn og unge, og det var tydeligt, at så godt som alle deltagere denne aften har en drøm om at gøre karriere i esport.

HYDR eSport havde linet 10 gamingcomputere op på scenen, og muligheden for at dyste i Counter-Strike var yderst populær.

Esport er de seneste år nærmest eksploderet i popularitet, og i dag er omsætningen inden for esport større end filmindustrien og musikindustrien – tilsammen. Alene på den baggrund kan man roligt sige, at det er på høje tid med ordnede forhold for branchens udøvere. Dette var Mads Øland, som er direktør for både DEF-sport og det internationale Counter-Strike-forbund, også inde på i sin tale ved lanceringen.

- Vi oplever, at rigtig mange henvender sig til os for at få hjælp til kontrakter og hjælp til at kende deres rettigheder, sagde han til forsamlingen. 

- I er en del af en branche, der vokser helt vildt. Og som allerede er stor. Vi vil gerne hjælpe med at sikre jeres vilkår – nogle gange endda gennem noget så gammeldags som overenskomster. 

Deltagere følger imponerede med på storskærm, mens Fortnite-stjernen 'Jarl' gør det af med håbefulde modstandere på stribe.

Læs mere her på Esport Spillerforeningens hjemmeside (Linket er udløbet pr 17/10 2022)

 

Hvad koster det – og hvad får man?

 
Medlemskab af Esport Spillerforeningen koster 300 kr. om året, hvis du er under 18 år.
Prisen er 500 kr. om året, hvis du er over 18 år.
For betalende medlemmer af HK er det gratis at være medlem.
Som medlem kan du få rådgivning om blandt andet:
• Vilkår for professionelle
• Vilkår for amatører/talenter
• Kontrakter
• Forsikring og arbejdsskader
• Regler om skat
• Kommercielle rettigheder
• A-kasse-spørgsmål
• Feriepenge & sportspension
• Alternative karriereveje
• Beslægtede uddannelser