Ferie

Nyfalden puddersne, højfjeldssol og møjsommeligt smurte ski. Vinterferien har mange glæder. Desværre er de stejle bjergtoppe og det glatte føre også årsag indimellem årsag til brækkede lemmer.

Derfor har vi bedt advokat i HK Privat Klara Hoffritz om at forklare dine rettigheder i forhold til sygemelding og erstatningsferie, hvis du er så uheldig, at vinterferien slutter med et stift hvidt ben i stedet for en solbrændt næse. Så hæng på - reglerne er nemlig ikke helt enkle.

Hvornår må jeg sygemelde mig?
Hvis du kommer til skade og bliver indlagt og for eksempel venter på en operation, skal du ifølge Klara Hoffritz ikke komme på arbejde. Så har du nemlig ret til lovligt fravær på grund af sygdom.

Det betyder imidlertid ikke, at du så kan blive hjemme, til du igen har fået gipsen af.

- Når først dit ben er stabilt, og det i princippet blot skal hele, kan du være forpligtet til at møde på arbejde, medmindre det vil forsinke helbredelsen, siger Klara Hoffritz, advokat i HK Privat.

Hun understreger, at det selvfølgelig er en konkret vurdering i det enkelte tilfælde, men udgangspunktet er altså, at ”ja” du skal møde på arbejde, hvis ikke det forhindrer dit brud i at vokse bedst muligt sammen igen, og hvis du kan varetage dit job på trods af det brækkede ben.

Og det gælder faktisk også, selvom du har opgaver på dit job, som du ikke kan udføre i den periode, du har gipsen på.

Hvad hvis jeg ikke kan udføre mit arbejde?
Hvis du har et job, hvor nogle af opgaverne ikke kan udføres med for eksempel et brækket ben, skal du nemlig stille din arbejdskraft til rådighed med den arbejdsevne, du stadig har, forklarer Klara Hoffritz, advokat i HK Privat.

- Det betyder, at du i et vist omfang også kan sættes til at lave andre arbejdsopgaver i perioden, så din arbejdsgiver kan få lidt ud af den arbejdsevne, der er tilbage, siger hun.

Klara Hoffritz opfordrer derfor til, at man tager en konstruktiv dialog med sin leder, om hvilke opgaver man vil kunne løse og ikke løse.

Hvad hvis jeg ikke kan komme til og fra arbejde?
Det kan være temmelig besværligt at komme til og fra arbejde med et klodset ben - særligt, hvis hverken ens eget hjem eller arbejdspladsen ligger i umiddelbar nærhed af offentlig transport. Men det betyder altså ikke, at du har ret til at sygemelde dig af den grund, eller at din arbejdsplads skal betale for eksempelvis taxa for, at du kan komme på arbejde.

- Du bærer umiddelbart selv ansvaret for at kunne komme på arbejde. Hvis du er i stand til at udføre dine opgaver eller dele af dem, som tilfældet kan være med for eksempel et brækket ben, der skal hele, så er det dit eget ansvar at finde en løsning på, hvordan du kommer frem og tilbage, siger Klara Hoffritz, advokat i HK Privat.

Igen opfordrer hun til, at du tager en konstruktiv dialog med din arbejdsgiver om for eksempel muligheden for at arbejde hjemme i en periode.

Hvad hvis jeg er indlagt i min ferie?
Hvis du brækker benet på skiferien og bliver indlagt, eller du bliver ramt af influenza eller andre vintervirusser, som holder dig i sygesengen i ferien, har du muligvis ret til at holde dine feriedage på et andet tidspunkt.

Ifølge ferieloven har du nemlig ret til at få erstatningsferie i op til fire uger, hvis din ferie skulle blive ødelagt af sygdom, som opstår efter, at du er gået på ferie. Dog er der en karensperiode på fem dage, hvilket betyder, at det først er fra den sjette dag, du er syg, du har ret til erstatningsferie. Du har dog ret til at samle dine sygedage sammen i hele ferieåret.

- Det vil altså sige, at hvis du for eksempel er syg tre dage i vinterferien og også har været syg fem dage i din sommerferie eller efterårsferie i 2019, har du ret til tre nye feriedage, siger Klara Hoffritz, advokat i HK Privat.

Det er dog vigtigt, at du straks på første sygedag giver din arbejdsgiver besked om, at du er blevet syg - uanset om du er i Alperne eller Allinge. Gør du ikke det, så er det ferie, du holder.

- De sygedage, du tidligere har haft i forbindelse med din ferie, skal ligeledes være meldt korrekt til din arbejdsgiver, ligesom du hver gang, du er syg, skal skaffe dokumentation for sygdommen for eksempel en kopi af journalen eller en friattest fra lægen, siger Klara Hoffritz, advokat i HK Privat.

Du skal huske at raskmelde dig, når du er rask igen - uanset om det sker, mens du stadig er i den periode, hvor du ville have holdt ferie. Du har så ret til at holde den resterende del af din ferie - du skal blot meddele det til din arbejdsgiver. Du kan også vælge at møde på arbejde og så gemme feriedagene, så du kan holde ferien på et helt andet tidspunkt.

Du kan læse mere om reglerne for erstatningsferie her

Syg inden din ferie starter

Hvis du kommer til skade eller bliver syg, før din ferie er startet, og du har nået at sygemelde dig inden, så begynder du slet ikke på at bruge dine feriedage, og så kan du holde dagene på et andet tidspunkt. Her gælder altså ingen karensperiode.

Vær opmærksom på, at hvis du fx holder ferie i uge 7, så påbegynder du typisk først din ferie mandag morgen den 10. februar 2020. Hvis du allerede er draget af sted på ferie efter arbejde fredag aften 7. februar 2020, brækker benet i weekenden og får sygemeldt dig inden arbejdstids begyndelse mandag morgen - ja, så var du syg, inden du begyndte din ferie.

Det er altså meget væsentligt, at du får sygemeldt dig, straks uheldet er ude. Hvilke regler der gælder for erstatningsferie afhænger så af om, du kom til skade før ferien startede eller under ferien. Her er det ikke et spørgsmål om, hvornår du rejste på ferie, men om hvornår du reelt har ferie fra dit arbejde og ikke almindelige arbejdsfrie dage.